1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Μηδενικοί οι έλεγχοι σε ασφαλιστικές εταιρείες

Μηδενικοί οι έλεγχοι σε ασφαλιστικές εταιρείες

Μηδενικοί οι έλεγχοι σε ασφαλιστικές εταιρείες
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Πηγή: stockwatch.com.cy

Στην σοβαρή υποστελέχωση της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών απέδωσε η Αναπληρώτρια Έφορος Ασφαλίσεων Τώνια Τσαγγάρη τη διαπίστωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για μηδενικούς επιτόπιους ελέγχους σε ασφαλιστικές εταιρείες το 2020.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου τέθηκε σήμερα η σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην οποία διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις στις διαδικασίες ελέγχου, κενά στην τεκμηρίωση εργασίας και σοβαρός κίνδυνος από την μη διενέργεια ελέγχων σε ασφαλιστικές εταιρείες.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο  Διευθυντής Ελέγχου της ΕΥ Άκης Κίκας, ανέφερε ότι κατά τον καθιερωμένο ετήσιο έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός και η συχνότητα των επιτόπιων ελέγχων στις ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο και ότι δεν υπάρχει έγκαιρη και συστηματική παρακολούθηση των ευρημάτων και συστάσεών της ΕΥ.

Πρόσθεσε ότι από τα σημαντικότερα ευρήματα του ελέγχου, ήταν η διαπίστωση πως δεν διενεργήθηκε κανένας επιτόπιος έλεγχος στις 33  ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στην Κύπρο κατά το 2020, ενώ κατά το 2019 πραγματοποιήθηκαν μόλις 4 έλεγχοι.

Είπε επίσης ότι πέραν των διαδικαστικών προβλημάτων, διαπιστώθηκε ότι η αξιολόγηση της επικινδυνότητας που αφορά στο ποιοτικό μέρος, δηλαδή η αξιολόγηση του συστήματος διακυβέρνησης των ασφαλιστικών εταιρειών, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κρίση του λειτουργού που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα αξιοπιστία της εκτίμησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα γίνει με τις κάμερες φωτοεπισήμανσης στους δρόμους της Κύπρου;

Εφικτή η εποπτεία χωρίς επιτόπιο έλεγχο

Η  Αναπληρώτρια  Έφορος Ασφαλίσεων Τώνια Τσαγγάρη,  παίρνοντας το λόγο υποστήριξε ότι δεν διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι λόγω σοβαρού προβλήματος υποστελέχωσης που υπάρχει στην Υπηρεσία για πέραν των δέκα χρόνων.

Πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά κατά το 2021 η υπηρεσία συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της ΕΥ και διενέργησαν επιτόπιους ελέγχους στις μισές περίπου ασφαλιστικές εταιρείες. Υποστήριξε επίσης ότι η Υπηρεσία μπορεί να διενεργεί εποπτεία και έλεγχο στις ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς επιτόπιες επισκέψεις.

Εξήγησε ότι η Υπηρεσία στελεχώνεται από μόλις  18.5 υπαλλήλους καθώς ο ένας εργάζεται και σε άλλη υπηρεσία, εκ των οποίων οι 9 ανώτερους λειτουργούς,  2 λειτουργούς και οι υπόλοιποι βοηθητικό προσωπικό. Επεσήμανε ότι η Υπηρεσία δεν έχει στην διάθεση της κανένα αναλογιστή, στου οποίου τις αρμοδιότητες περιλαμβάνονται και οι έλεγχοι.

Δεν ελέγχεται η συμπεριφορά εταιρειών στην αγορά

Η κ. Τσαγγάρη ξεκαθάρισε ότι λόγω υποστελέχωσης δεν μπορεί να διενεργηθεί εποπτεία στα προϊόντα που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, στους διαμεσολαβητές και στην συμπεριφορά των εταιρειών στην αγορά. Δήλωσε ότι στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας είναι ο έλεγχος  της οικονομικής δυνατότητας των ασφαλιστικών εταιρειών ώστε να καλύπτονται συμβάσεις/συμβόλαια με πολίτες.

Ανέφερε ότι ο κύκλος των εργασιών της υπηρεσίας δεν περιορίζεται μόνο στις 33 κυπριακές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά περιλαμβάνει και τις 7 ξένες εταιρείες οι οποίες εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, 700 εταιρείες με την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και 7500 διαμεσολαβητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα γίνει με τις κάμερες φωτοεπισήμανσης στους δρόμους της Κύπρου;

Ανάφερε περαιτέρω, ότι εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής πέραν των τριών χρόνων νομοσχέδιο για την δημιουργία νέας Υπηρεσίας, ενώ οι διαδικασίες για αναδιάρθρωση της εκκρεμούν εδώ και περίπου δέκα έτη με αποτέλεσμα την σημαντική υποστελέχωση της.

Ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες

Η κ. Τσαγγάρη είπε ακόμα ότι υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες να εγγραφούν στην Κύπρο. Δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα εγγράφηκαν στην Κύπρο τρεις εταιρείες που ασχολούνται με ασφάλειες στην ναυτιλία. Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο δύο αντασφαλιστικές εταιρείες.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, Ανδρέας Αθανασιάδης, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι με την λειτουργία της νέας Επιτροπής θα ρυθμιστεί περαιτέρω η αγορά ασφαλειών. Πρόσθεσε ότι παρότι υποστελεχωμένη η Υπηρεσία δεν δημιουργούνται προβλήματα στους ελέγχους.

Από την πλευρά του ο λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών Αντώνης Παντοπώλης, κλήθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή εντός 15μέρες για το ζήτημα στελέχωσης της Υπηρεσίας.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.