1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Με Eunice και Solvency II ξεκίνησε ένα πολύ ενδιαφέρον 2022

Με Eunice και Solvency II ξεκίνησε ένα πολύ ενδιαφέρον 2022

Με Eunice και Solvency II ξεκίνησε ένα πολύ ενδιαφέρον 2022
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

H Παναγιώτα Κοβάνη, Business Strategy Advisory, Financial Services της GK Advisory Ltd παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της ασφάλειας. Αναδημοσίευση από Digital Finance.

Λίγο πριν την εκπνοή του πρώτου financial quarter του 2022 και ο κόσμος των ασφαλειών βρίθει εξελίξεων! Από την τολμηρή απόφαση της Βρετανίας για κατάργηση του Solvency II στα εδάφη της, τη θύελλα Eunice που στην κυριολεξία ταρακούνησε τη βόρεια Ευρώπη, μέχρι τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για τη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις του ασφαλιστικού κλάδου μέσα στο 2021, φαίνεται πως το 2022 προσφέρει ήδη πολλά θέματα πολύωρων συζητήσεων και αναλύσεων από τους 2 πρώτους μήνες του.

• Κατάργηση Solvency II δια χειρός Ηνωμένου Βασιλείου: Απαντώντας γερά στις πιέσεις του Brexit και δίνοντας μια σθεναρή απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν τα περιθώρια και τις λύσεις που θα αναζητούσε το Ηνωμένο Βασίλειο για να παραμείνει ανταγωνιστικός πόλος έλξης, στις 21 Φεβρουαρίου 2021 ο πρόεδρος του British Insurers Association , John Glen, ανακοίνωσε τα πλάνα της κυβέρνησης για “πάταξη” του Solvency II με τη μορφή κατάργησης της “γραφειοκρατίας”, όπως αποκάλεσε, αναφερόμενος στα regulatory requirements και την ευρύτερη χαλάρωση του ασφαλιστικού regulation, με σκοπό το ξεκλείδωμα πολλών δισεκατομμυρίων του κλάδου. Στόχος να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να επενδύσουν τα χρήματα τους, είτε σε εναλλακτικές επενδύσεις innovation, ή σε νέες θέσεις εργασίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησε τους κανόνες του Solvency II το 2016 εναρμονιζόμενο με τους ευρωπαϊκούς ασφαλιστικούς κανόνες. Κάτω από αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, οι εταιρείες καλούνταν να αποκτήσουν και διατηρούν ένα εύρωστο οικονομικό “buffer”. Κάτω από τα καινούρια πλάνα αυτό -καθώς και άλλες θεσμικές προδιαγραφές- θα καταργηθούν, με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου, δυναμικού και ευπροσάρμοστου πλαισίου, για όλες τις ασφαλιστικές στη Γηραιά Αλβιώνα. Παρόλη την αντίδραση από θεσμοθέτες και σκεπτικιστές του κλάδου, είναι σίγουρα ενδεικτικό της πρόθεσης της Βρετανίας για απελευθέρωση της αγοράς που ενδεχομένως να προβληματίσει τους Ευρωπαίους νομοθέτες.

• Θύελλα Eunice: Ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τη βόρεια Ευρώπη και σίγουρα ένα που δυστυχώς προβλέπεται να δούμε και στο μέλλον. Εκτιμήσεις αναλυτών, από insurance και reinsurance markets, τοποθετούν το ποσό απωλειών για τον κλάδο στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις πρώτες εκτιμήσεις να έρχονται από χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Ολλανδία. Οι απώλειες των ασφαλιστικών για το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να σκαρφαλώσουν στα 425 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας από τη Eunice, ενώ για τη Γερμανία στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τη θύελλα Franklin μόνο, που δυστυχώς την επακολούθησαν άλλες 2 θύελλες μέσα στο διάστημα ενός μήνα. Μέσα σε αυτό το κλίμα η εταιρεία NN Group προχώρησε στη δημοσίευση του πρώτου “catastrophe bond”, υποδεικνύοντας το κλίμα που αναμένεται στον κλάδο μέσα στην επόμενη πενταετία. Climate change planning and insurance strategy, δεν είναι πλέον ένα θέμα για το συρτάρι.
• Εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ): Έχοντας τα συνολικά αποτελέσματα για το 2021, οι ολοκληρωμένες Ε&Σ ανήλθαν στις 825 στο σύνολο, με πιο δραστήριο το δεύτερο μισό της χρονιάς.

Η Βόρεια Αμερική έδειξε τη μεγαλύτερη δραστηριότητα με 180 Ε&Σ, ακολουθούμενη από την Ευρώπη με 74 Ε&Σ και τη Νοτιοανατολική Ασία, που είδε όμως δραματική πτώση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η πανδημία επιτάχυνε την καινοτομία στον ασφαλιστικό χώρο, με τις ασφαλιστικές εταιρείες πρόθυμες να επενδύσουν σε εταιρείες tech με σκοπό την περαιτέρω καινοτομία, ευελιξία και δημιουργία διαφορετικών προϊόντων, πλέον ανταγωνιστικών στην αγορά. Εκτιμήσεις προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη δραστηριότητα μέσα στο 2022 με τα Insurtechs να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δυναμικό το ξεκίνημα του 2022 και ανυπομονούμε για τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τετάρτου των ασφαλιστικών εταιρειών παγκοσμίως. Μια χρονιά που κρίνοντας από την εκκίνηση, μάλλον υπόσχεται πολλά. Stay tuned.

Πηγή: Digital Finance

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.