1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Απογοητευμένος ο Ασφαλιστικός Κλάδος από την Αναθεώρηση του Solvency II

Απογοητευμένος ο Ασφαλιστικός Κλάδος από την Αναθεώρηση του Solvency II

Απογοητευμένος ο Ασφαλιστικός Κλάδος από την Αναθεώρηση του Solvency II
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Την απογοήτευση του εξέφρασε o ασφαλιστικός κλάδος της Ευρώπης για τη θέση που ενέκρινε χθες 18 Ιουλίου 2023, η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας Φερεγγυότητα II.

Σχολιάζοντας τη σημερινή ψηφοφορία, ο Olav Jones, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Insurance Europe, δήλωσε: «Είναι συνολικά μια βελτίωση σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το κείμενο του Συμβουλίου της ΕΕ σε τομείς όπως το κεφάλαιο, η μεταβλητότητα και η αναλογικότητα. Ωστόσο, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ορισμένες από τις αρχικές φιλόδοξες προτάσεις έχουν αποδυναμωθεί. Πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία να δοθεί η δυνατότητα στον ασφαλιστικό κλάδο να προσφέρει ακόμη περισσότερα στους καταναλωτές και να επενδύσει ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη».

Συμπλήρωσε ότι «Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους της για πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο διάλογος μεταξύ των τριών κύριων θεσμικών οργάνων της ΕΕ μπορούν τώρα να ξεκινήσουν. Ένας βασικός στόχος της αναθεώρησης είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες να επενδύσουν περισσότερο σε μακροπρόθεσμα κεφάλαια για την οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε επίσης πρόσφατα να απλουστεύσει και να μειώσει τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων κατά 25%. Ζητούμε οι φιλοδοξίες αυτές να αντικατοπτρίζονται στις τριμερείς διαπραγματεύσεις και στο τελικό κείμενο.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η ΕΕ να παραμείνει στην πορεία για την υλοποίηση του Solvency II, ζητά η ασφαλιστική βιομηχανία

Η Insurance Europe — η ομοσπονδία των εθνικών ασφαλιστικών ενώσεων — εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αναθεώρηση της Φερεγγυότητας II, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει ένα πλαίσιο της ΕΕ που προστατεύει τους ασφαλισμένους, ώστε να μπορεί επίσης να αυξήσει τη συμβολή του κλάδου στην πράσινη ανάκαμψη.

Βασικό στοιχείο αυτού ήταν η αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τις ατέλειες μέτρησης που οδηγούν σε υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις και υψηλή μεταβλητότητα. Αυτά δημιουργούν περιττά εμπόδια για τους ασφαλιστές να προσφέρουν τα μακροπρόθεσμα προϊόντα, εγγυήσεις και επενδύσεις που χρειάζονται οι πελάτες.

Περιορίζουν επίσης την ικανότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να επενδύουν και υπονομεύουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων ασφαλιστικών εταιρειών. Ο ασφαλιστικός κλάδος τόνισε περαιτέρω την ανάγκη να λειτουργήσει στην πράξη η βασική αρχή της αναλογικότητας και να αποφευχθεί το δυσανάλογο κόστος που τελικά βαρύνει τους πελάτες.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.