1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Η EIOPA υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να στηρίξει τους τομείς της...

Η EIOPA υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να στηρίξει τους τομείς της ασφάλισης και των συντάξεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η EIOPA υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να στηρίξει τους τομείς της ασφάλισης και των συντάξεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Καθώς η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) του 2022 ολοκληρωνόταν, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) υπογράμμιζε τη δέσμευσή της να στηρίξει τους τομείς των ασφαλίσεων και των συντάξεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο οικολογικός προσανατολισμός της οικονομίας δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, αλλά κάθε βήμα κάνει τη διαφορά αναφέρει η εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ προσθέτει ότι η βιωσιμότητα αποτελεί εδώ και καιρό βασικό πυλώνα του έργου του οργανισμού, με γενικό στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας των κλάδων της ασφάλισης και των συντάξεων.

Όπως αναφέρει η EIOPA σε ανακοίνωση της, τώρα περνάμε από το να σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο πρέπει να κάνουμε τα πράγματα. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αναφέρει, παρείχαμε καθοδήγηση σχετικά με την αξιολόγηση του κινδύνου και της φερεγγυότητας (ORSA), έτσι ώστε οι ασφαλιστές να υιοθετήσουν μια μακρόπνοη προσέγγιση στη διαχείριση του κινδύνου της βιωσιμότητας.

Φέτος, αναφέρει η αρχή, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα αξιολογήσει την ανθεκτικότητα του τομέα των επαγγελματικών συντάξεων της Ευρώπης έναντι ενός σεναρίου κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνει επίσης ότι σταδιακή πρόοδο στις εργασίες του της εποπτικής αρχής για την αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο ενδέχεται να δικαιολογείται ειδική προληπτική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ή κοινωνικών στόχων στο πλαίσιο της Φερεγγυότητας II  και αναμενεται η έναρξη διαβούλευσης πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ποια τα αποτελέσματα εφαρμογής του νέου λογιστικού προτύπου ασφάλισης;

Τέλος, στον τομέα των κενών προστασίας, η EIOPA θα δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο τον πρώτο πανευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων σχετικά με το κενό ασφαλιστικής προστασίας από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τη δέσμευσή που ανέλαβε στα πλαίσια της COP26 στη Γλασκώβη.

Στο πλαίσιο της συμβολής της στο φετινό συνέδριο, η EIOPA συμμετείχε σε παράλληλες εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας τις εποπτικές της πρωτοβουλίες στον τομέα του κλιματικού κινδύνου και της αντιμετώπισης των πράσινων επενδύσεων, καθώς και τον ρόλο της ασφάλισης και της προσαρμογής, εστιάζοντας στον ρόλο των ασφαλιστών ως διαχειριστών κινδύνου και επενδυτών.

Η EIOPA υποστηρίζει σθεναρά το θέμα της φετινής διάσκεψης COP27 που ήταν «Together for Implementation» και το οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή είναι μια τεράστια παγκόσμια πρόκληση και η αντιμετώπιση της πρόκλησης απαιτεί κοινή προσπάθεια από πολλά μέρη. Οι τομείς των ασφαλίσεων και των επαγγελματικών συντάξεων διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με το κλίμα, τόσο ως διαχειριστές κινδύνων για την κοινωνία όσο και ως σημαντικοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Ως εκ τούτου, η EIOPA εκτιμά τον συμβουλευτικό της διάλογο με τους τομείς των ασφαλίσεων και των συντάξεων στο πλαίσιο των εργασιών της για τη στήριξη και των δύο τομέων στις προσπάθειές τους να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούν σε αυτήν και άλλους κινδύνους βιωσιμότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  EIOPA: Οι προσδοκίες της για την Εποπτεία Ανστασφάλισης

Επιπλέον, η EIOPA εξακολουθεί να συμβάλλει ενεργά σε μια σειρά φορέων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την προώθηση μιας κοινής προσέγγισης όσον αφορά τις εποπτικές πρακτικές που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η εποπτική αρχή, παρακολουθεί από κοντά τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στην ανθρώπινη, κοινωνική και οικονομική ζωή και θα συνεχίσει να ενσωματώνει τη βιώσιμη χρηματοδότηση σε όλους τους τομείς της εργασίας της και να διασφαλίζει ότι οι ασφαλιστές και τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία ενσωματώνουν τους κινδύνους βιωσιμότητας στα πλαίσια διαχείρισης κινδύνων τους με μακρόπνοο και διαφανή τρόπο.

Η EIOPA θα παρουσιάσει πλήρη επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στις εργασίες της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση στη διάσκεψη για τη βιώσιμη χρηματοδότηση στις 7 Δεκεμβρίου.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.