1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Η ασφαλιστική βιομηχανία αντέχει οικονομικά την εγκατάλειψη εταιρειών παραγωγής πετρελαίου και...

Η ασφαλιστική βιομηχανία αντέχει οικονομικά την εγκατάλειψη εταιρειών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά δεν θα το κάνει

Η ασφαλιστική βιομηχανία αντέχει οικονομικά την εγκατάλειψη εταιρειών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά δεν θα το κάνει
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για ενεργό συμμετοχή στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, η ασφαλιστική βιομηχανία επιχειρεί να επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη διακοπή της παροχής κάλυψης στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μέχρι σήμερα, μόλις μία ασφαλιστική εταιρεία έχει υλοποιήσει την εν λόγω δέσμευση, σύμφωνα με αναλυτές της Societe Generale SA. Η Suncorp της Αυστραλίας είναι η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε ότι δεν θα παρέχει πλέον κάλυψη για όλα τα νέα έργα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παρά το γεγονός ότι συνολικά 23 ασφαλιστικές εταιρείες υποσχέθηκαν να σταματήσουν να παρέχουν κάλυψη σε εταιρείες με δραστηριότητες που σχετίζονται με τον άνθρακα, φαίνεται ότι αποφεύγουν έντεχνα να προχωρήσουν στην εγκατάλειψη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η ασφαλιστική αγορά για αυτά τα συγκεκριμένα ορυκτά καύσιμα είναι σημαντικά μεγαλύτερη, με τα εκτιμώμενα ασφάλιστρα να ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, ποσό σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια που αποφέρει η βιομηχανία άνθρακα, δήλωσε ο Peter Bosshard, διευθυντής προγράμματος στο Sunrise Project και παγκόσμιος συντονιστής του Insure Our Future Το.

Η μείωση της έκθεσης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πρέπει να είναι ο επόμενος περιβαλλοντικός στόχος για τον ασφαλιστικό κλάδο, δήλωσε ο Νικ Χολμς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ασφάλισης στο SocGen, με έδρα το Λονδίνο.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν το 55% όλων των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που δεν σχετίζονται με τη χρήση γης, όπως η αποψίλωση των δασών  σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Global Carbon Atlas.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να μειωθούν για να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2050. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να σχεδιάζουν την επέκταση της παραγωγής πετρελαίου κατά 20% τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η Oil Change International δήλωσε ότι οι εκπομπές CO2 από τα υπάρχοντα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και ορυχεία είναι πιθανό να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας από το 1,5 °C, εκτός εάν ληφθούν επειγόντως μέτρα για τον περιορισμό της ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Swiss Re: Αυτές είναι οι πιο εκτεθειμένες χώρες σε οικονομικές απώλειες λόγω κλιματικής αλλαγής

«Αισθανόμαστε ότι η δυναμική αρχίζει να συγκεντρώνεται σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Χολμς. «Οι πλημμύρες τον περασμένο μήνα στην κεντρική Ευρώπη προκάλεσαν περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ (7,6 δισεκατομμύρια δολάρια) ζημιά, καθιστώντας σαφές ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν συμφέρον να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου της ασφαλιστικής αγοράς συγκεντρώνεται σε περίπου 10 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των American International Group Inc., Travellers Cos. και Zurich Insurance Group AG. Οι 10 εταιρείες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της συνολικής ασφάλισης, σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό IOF.

Οι ασφαλιστές μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αρνούμενοι να παρέχουν κάλυψη για τις χειρότερες πτυχές της βιομηχανίας όταν πρόκειται για ατμοσφαιρική και περιβαλλοντική καταστροφή – πετρέλαιο και πίσσα, πετρέλαιο σχιστόλιθο και γεωτρήσεις στην Αρκτική – και αρνούμενοι να ασφαλίσουν νέα έργα, αναφέρουν οι αναλυτές της SocGen στην έκθεσή τους με τίτλο «Insurance ESG Big Picture». Τα ασφάλιστρα από την ασφάλιση νέων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθαν σε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, που ισοδυναμούν μόλις με το 0,1% όλων των ασφαλίστρων ακινήτων και ατυχημάτων. Αυτό σημαίνει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος για τους ασφαλιστές από τον περιορισμό της κάλυψης για νέα ικανότητα δεν θα ήταν πολύ σημαντικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η συνεργασία ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης αναγκαία στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής

Με άλλα λόγια, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να αντέξουν οικονομικά να εγκαταλείψουν τους μεγαλύτερους δράστες στον κόσμο της κλιματικής καταστροφής , αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν.

Εταιρείες όπως η Axa SA και η Assicurazioni Generali SpA έχουν αρχίσει να περιορίζουν την ασφάλιση για πετρελαιοπηγές, πετρέλαιο σχιστόλιθο και γεωτρήσεις στην Αρκτική. Οι ασφαλιστικοί όμιλοι λαμβάνουν αποφασιστικά μέτρα και θα πρέπει να είναι πιο ελκυστικοί για αυτό που οι αναλυτές της SocGen αποκαλούν υψηλότερο «πράσινο ασφάλιστρο αποτίμησης».

Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές έχουν δείξει την επιθυμία τους να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη εξερχόμενοι από την ασφάλιση άνθρακα και τις επενδύσεις που σχετίζονται με τον άνθρακα. Σήμερα, οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους ασφαλιστές και αντασφαλιστές δεν αναλαμβάνουν νέα έργα άνθρακα και έχουν καθορίσει σαφείς οδικούς χάρτες για την πλήρη έξοδο τους από τη βιομηχανία άνθρακα. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες άνθρακα βρίσκουν πιο δύσκολο να βρουν κάλυψη και μάλιστα με μεγαλύτερο κόστος.

Οι αναλυτές δίνουν στις Axa και Swiss Re AG τις υψηλότερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές βαθμολογίες των 14 ευρωπαϊκών εταιρειών στην έκθεσή τους, και λένε ότι ο περιορισμός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα προσθέσει το «ασφάλιστρο ESG» για όλους τους ασφαλιστές. Η Axa ήταν από τις πρώτες της βιομηχανίας που ανακοίνωσε περιορισμούς σχετικά με την έκθεση σε επιχειρήσεις πετρελαίου και γεωτρήσεις στην Αρκτική, και η Swiss Re δήλωσε ότι θα κόψει τις ασφαλιστικές υπηρεσίες για τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου με μεγαλύτερη ένταση άνθρακα στον κόσμο έως το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Swiss Re: Αυτές είναι οι πιο εκτεθειμένες χώρες σε οικονομικές απώλειες λόγω κλιματικής αλλαγής

“Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές ESG θα πρέπει να το αναγνωρίσουν με ένα πράσινο “ασφάλιστρο αποτίμησης”, δήλωσε ο Χολμς.

Οι αναλυτές της SocGen διαπίστωσαν ότι η θέση ενός ασφαλιστή σχετικά με την ανάληψη υποχρεώσεων και τις επενδύσεις που σχετίζονται με την ESG μπορεί να επηρεάσει την αποτίμησή του από -3% έως +9%, κυρίως λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η έξοδος από άνθρακα. Χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα, οι αναλυτές της τράπεζας αύξησαν τη τιμή-στόχο τους για τις Axa και Swiss Re κατά 6%, και την τιμή-στόχο για Generali, Zurich, Allianz SE και Munich Re κατά 5%.

Ορισμένες εταιρείες αξίζουν πίστωση για την αύξηση των επενδύσεών τους στην «πράσινη» οικονομία, είπε ο Χολμς. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ασφαλιστές και αντασφαλιστές, με επικεφαλείς την Allianz και την Axa, αύξησαν τις πράσινες επενδύσεις τους κατά 20% έως 30% το 2020. Η Axa σχεδιάζει να αυξήσει τα “πράσινα συμβόλαιά” της στα 25 δισ. ευρώ έως το 2023 από 16 δισ. Ευρώ στο τέλος του 2020.

Τον Ιούλιο, οκτώ ευρωπαϊκές εταιρείες δημιούργησαν τη Net-Zero Insurance Alliance, η οποία περιλαμβάνει μετρήσιμους και βασισμένους στην επιστήμη κλιματικούς στόχους που θα παρακολουθούνται και θα ενημερώνονται κάθε πέντε χρόνια.

Η ασφαλιστική συμμαχία «είναι μια ομάδα με υψηλές φιλοδοξίες», δήλωσε ο Bosshard. «Αλλά αν τα μέλη θέλουν να ακολουθήσουν την επιστήμη και να δείξουν αξιόπιστη φιλοδοξία, πρέπει να σταματήσουν να ασφαλίζουν νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Η νέα έκθεση της SocGen διαπιστώνει ότι κάτι τέτοιο θα είναι επίσης προς το οικονομικό τους συμφέρον.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.