1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Η ασφάλιση είναι μια … παλιά ιστορία

Η ασφάλιση είναι μια … παλιά ιστορία

Η ασφάλιση είναι μια … παλιά ιστορία
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Κατά μία έννοια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ασφάλιση χρονολογείται από τις πρώτες κοινωνίες που οργάνωσε ο άνθρωπος. Η ανάγκη των ανθρώπων διαχρονικά, να ασφαλίσουν τα αγαθά τους, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, απ’ τους Βαβυλωνίους έμπορους και τους Κινέζους ταξιδευτές, ως τους πραγματευτές του μεσαίωνα και της Αναγέννησης, τους καραβοκύρηδες της Μεσογείου της νεότερης περιόδου, μέχρι το σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τον κάθε απλό ιδιώτη, απαντώνται πολλά μοντέλα ασφάλισης και φυσικά αποτυπώνονται ιστορικά πολλά ασυνήθιστα και αξιοπερίεργα.

Ας δούμε μερικά από αυτά, όπως ρεκόρ, παράξενες ασφαλίσεις και όμορφες ιστορίες. 


Το 2017 ο κύριος Sun Yung Tsu, πιο γνωστός ως Joe Sun, έσπασε το ρεκόρ του μακροβιότερου εν ενεργεία ασφαλιστή. Με βάση του το Hong Kong, ο κύριος Sun σε ηλικία 91 ετών τότε, υπηρετούσε τον κλάδο της ασφάλισης για 62 χρόνια και 238 ημέρες, κάτι που οδήγησε τα Ρεκόρ Γκίνες να τον βραβεύσουν για την πολυετή εργασία του. 
‘Εξι (6) γνωστές κυρίες που δραστηριοποιήθηκαν ή δραστηριοποιούνται στο χώρο του θεάματος είχαν ή έχουν ασφαλίσει τα πόδια τους! Η Tina Turner, η Heidi Klum, η Rihanna, η Taylor Swift, η Mariah Carey έχουν ασφαλίσει το συγκεκριμένο μέρος του σώματός τους, ενώ πρωτοπόρος θεωρείται η σταρ Betty Grable που ανήκε στο δυναμικό της 20th Century Fox, η οποία είχε ασφαλίσει τα πόδια της για 1 εκατομμύριο δολάρια, στη μακρινή δεκαετία του 1940!  


Η Mona Lisa του Λεονάρντο Ντα Βίντσι αποτελεί ένα μυστήριο ακόμα και σήμερα. Το 1962 είχε προκαλέσει άλλου είδους προβλήματα, καθώς υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στο Λούβρο και στα μουσεία της Ουάσινγκτον και της Νέας Υόρκης για μεταφορά και έκθεση του μοναδικού αυτού έργου, από το Δεκέμβριο του 1962 μέχρι το Μάρτιο του 1963. Το κόστος ασφάλισης προσδιορίστηκε στα 100 εκατομμύρια δολάρια,  ποσό που αντιστοιχεί σε 850 εκατομμύρια δολάρια το 2021! Ωστόσο, η ασφάλιση δεν ολοκληρώθηκε, καθώς το κόστος, ακόμα και των πιο εξεζητημένων μέτρων ασφαλείας ήταν μικρότερο από αυτό των ασφαλίστρων. 


Η ασφάλιση κατοικιδίων δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο ή περίεργο. Η πρώτη παρόμοια πράξη ασφάλισης πιστεύεται ότι έγινε το 1890 από τον Σουηδό Claes Virgin και σχετιζόταν με άλογα και ζώα που ζούσαν στις φάρμες. Στις μέρες μας δύο χώρες με υψηλό ποσοστό ασφαλισμένων ζώων είναι η Μεγάλη Βρετανία και η Σουηδία, ενώ στις ΗΠΑ το πρώτο σκυλί που ασφαλίστηκε, πριν περίπου 40 χρόνια, δεν ήταν άλλο από την τηλεοπτική Λάσσυ, το συμπαθέστατο κόλεϊ.


Πολλές δεκαετίες τώρα, τα οχήματα είναι καλυμμένα κατά τη διάρκεια ταξιδιών και μετακινήσεων στο εξωτερικό, είτε για αναψυχή, είτε για επαγγελματικούς και άλλους λόγους, με την «Πράσινη Κάρτα». Πως προέκυψε αλήθεια η «Πράσινη Κάρτα»; Η ιστορία της «Πράσινης Κάρτας» έχει ενδιαφέρον, καθώς το 1949, 14 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συμφώνησαν σε αυτή την πρακτική της κοινής ασφαλιστικής κάλυψης για τα οχήματα που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες. Πλέον, 47 χώρες και 4 κρατίδια είναι συνδεδεμένες με το θεσμό της «Πράσινης Κάρτας». 

Πηγή: insuranceforum.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.