1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Howden: Αλώβητοι οι αντασφαλιστές το 2023

Howden: Αλώβητοι οι αντασφαλιστές το 2023

Howden: Αλώβητοι οι αντασφαλιστές το 2023
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Την ετήσια έκθεση της με τίτλο “A New World” έδωσε στη δημοσιότητα ο αντασφαλιστικός κολοσσός Howden όπου παρουσιάζονται στατιστικά για την ασφάλιση και αντασφάλιση παγκοσμίως για το 2023.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αντασφαλιστική αγορά έχει σταθεροποιηθεί μετά την εξαιρετικά δύσκολη ανανέωση του περασμένου έτους. Οι αντασφαλιστές έμειναν σχετικά αλώβητοι από μεγάλες ζημίες το 2023, εν μέρει λόγω ευνοϊκότερων όρων και προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων παρακρατήσεων κινδύνου και σημείων προσάρτησης. Οι αποδόσεις είναι ίσες ή μεγαλύτερες από το κόστος κεφαλαίου των αντασφαλιστών.

Η εμπειρία από τις απώλειες και ο πληθωρισμός διαμόρφωσαν τις ευρωπαϊκές ανανεώσεις καταστροφών ακινήτων. Η ευνοϊκότερη δυναμική της προσφοράς συνέβαλε στη συγκράτηση των συνολικών αυξήσεων των τιμών σε χαμηλά έως μεσαία μονοψήφια ποσοστά.

Οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων που ξεκίνησαν σοβαρά κατά τη διάρκεια των ανανεώσεων πέρυσι, επεκτάθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2024 σε χώρες που απέφυγαν τις προσαρμογές και πραγματοποίησαν σημαντικές ανακτήσεις αντασφαλίσεων το 2023, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Σλοβενίας. Οι διψήφιες αυξήσεις τιμολόγησης προσαρμοσμένες στον κίνδυνο ήταν τυπικές σε αυτές τις περιοχές. Ωστόσο, η χωρητικότητα ήταν επαρκής για την επίτευξη συμφωνιών πέραν της γραμμής.

Μερικά στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση στον ασφαλιστικό κλάδο:

• Το ειδικό παγκόσμιο αντασφαλιστικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 67 δισ. δολάρια από 355 δισ. δολάρια σε 422 δισ. δολάρια, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τη μείωση του προηγούμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Νέα ασφαλιστική κάλυψη για προστασία φορτηγών πλοίων από πόλεμο λανσάρει η Howden

• H μείωση του πληθωρισμού δεν αποτελεί πλέον πρωταρχικό ζήτημα.

• Οι κεφαλαιακές θέσεις των αντασφαλιστών ανέκαμψαν το 2023 χάρη στις πολύ βελτιωμένες επιδόσεις αναδοχής και τα έσοδα από επενδύσεις.

• 1η Ιανουαρίου 2024 ανανεώσεις κυμάνθηκαν γενικά στα ίδια επίπεδα (σε βάση προσαρμοσμένη στον κίνδυνο).

• Τα παγκόσμια αντασφάλιστρα αυξήθηκαν από 3,7 δισ. δολάρια σε 4,1 δισ. δολάρια.

• Ο δείκτης Howden Global Risk-Adjusted Property-Disaster Rate-on-Line Index αυξήθηκε κατά 3% επιπλέον το 2023

• Το 2023 έσπασε το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις απώλειες καταστροφών για άλλη μια φορά. Το ρεκόρ είχε σημειωθεί το 2017 με 126 δισ. δολάρια.

• Υψηλότερα επιτόκια ομολόγων και αυξήσεις στο χρηματιστήριο βοήθησαν στα επενδυτικά κέρδη.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Η ίδια μελέτη υπογράμμισε μια λιγότερο ακμάζουσα κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Ουγγαρία αντιμετωπίζει βασικό πληθωρισμό 11% σε ετήσια βάση.

Η Φινλανδία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, αντιμετωπίζει επίσης δυσκολίες.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα. Η Ισπανία, ειδικότερα, φαίνεται να βιώνει μια βαθύτερη τάση του πληθωρισμού με την πάροδο του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Νέα ασφαλιστική κάλυψη για προστασία φορτηγών πλοίων από πόλεμο λανσάρει η Howden

Ενώ μόνο λίγες χώρες παρουσίασαν μείωση του ΑΕΠ, η Ιρλανδία ανέφερε τη σημαντικότερη πτώση στο 4,1% (αν και ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μην αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση λόγω προβλημάτων μέτρησης του ιρλανδικού ΑΕΠ).

Τόσο η Βρετανία όσο και η Γερμανία παρουσίασαν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει τις συνέπειες του σοκ των τιμών της ενέργειας και του αυξημένου ανταγωνισμού από τα εισαγόμενα κινεζικά αυτοκίνητα.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία συνεχίζει να χειρίζεται τις συνέπειες του Brexit, με τους περισσότερους οικονομολόγους να προβλέπουν υποτονική οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.