1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αυτοκινηση
  6. »
  7. Ευρώπη: Προτεραιότητα στην μικροκινητικότητα και στα e-bikes

Ευρώπη: Προτεραιότητα στην μικροκινητικότητα και στα e-bikes

Ευρώπη: Προτεραιότητα στην μικροκινητικότητα και στα e-bikes
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Όλο και περισσότερες Κυβερνήσεις της Ευρώπης, δίνουν προτεραιότητα στα Μέσα μικροκινητικότητας και κυρίως στα e-bikes και τα συμβατικά ποδήλατα…

Η επιθυμία πλέον των πολιτών, να αλλάξουν οι συνήθειες της καθημερινής μετακίνησης -κυρίως στις μεγαλουπόλεις- οδηγούν τις Κυβερνήσεις να παίρνουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, θέλοντας να διευκολύνουν στη μετάβαση και στα νέα δεδομένα, που ήδη εφαρμόζονται στη πλειονότητα των Ευρωπαϊκών πόλεων (εκτός των Ελληνικών φυσικά).

Σειρά λοιπόν παίρνει ακόμα μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Λιθουανίας  η οποία ανακοίνωσε δραστικές αλλαγές στους κανόνες οδικής ασφάλειας. Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου του 2022, η Λιθουανία εισήγαγε το σύστημα Emergency Corridor για να επιτρέπει την ευκολότερη πρόσβαση σε οχήματα έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια έντονης κυκλοφορίας.

Το σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται ήδη στην Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ μπορεί να επιταχύνει την απόκριση έκτακτης ανάγκης και να σώσει ζωές.

Το σύστημα ήταν το επίκεντρο του έργου REVIVE του ETSC για τη βελτίωση της απόκρισης μετά τη σύγκρουση και παρουσιάστηκε σε μια σειρά από συναντήσεις διεθνών εμπειρογνωμόνων του έργου.

Παράλληλα από την 1η Ιουνίου, η Λιθουανία θα εφαρμόσει δρόμους προτεραιότητας για ποδήλατα, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στην Ολλανδία και το Βέλγιο εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι ποδηλατόδρομοι θα επισημαίνονται με ειδική πινακίδα και θα μπορούν να εφαρμοστούν σε δρόμους με αργή μικτή κυκλοφορία μηχανοκίνητων και μη οχημάτων. Η μέγιστη ταχύτητα σε έναν ποδηλατόδρομο θα είναι 30 χλμ./ώρα, δεν θα επιτρέπεται η προσπέραση και οι ποδηλάτες θα μπορούν να οδηγούν στη μέση του δρόμου.

Η κυβέρνηση λέει ότι το μέτρο θα επιτρέψει πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό ενός απρόσκοπτου δικτύου ποδηλατοδρόμων όπου δεν υπάρχει δυνατότητα κατασκευής χωριστών ποδηλατοδρόμων ή λωρίδων.

Στην Ολλανδία, τέτοιοι δρόμοι χρησιμοποιούν κόκκινη άσφαλτο για να μοιάζουν με μεγάλους ποδηλατόδρομους και υποδεικνύουν ότι τα αυτοκίνητα είναι «καλεσμένοι» στο δρόμο. Τέτοιοι δρόμοι αποτελούν επίσης μέρος ενός μεγάλου και ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Λιθουανοί εμπειρογνώμονες συμμετείχαν στο έργο ανταλλαγής οδικής ασφάλειας της ΕΕ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διαχειρίζεται το ETSC για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε ένα πρόσφατο εκπαιδευτικό ταξίδι στην ΟλλανδίαΛιθουανοί ειδικοί μπόρεσαν να δουν το εκτεταμένο δίκτυο ποδηλάτων – συμπεριλαμβανομένων των δρόμων με προτεραιότητα ποδηλασίας, σε δράση.

Πηγή: newsauto.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.