1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Ερωτοαπαντήσεις EIOPA για τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς – QA1

Ερωτοαπαντήσεις EIOPA για τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς – QA1

Ερωτοαπαντήσεις EIOPA για τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς – QA1
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μες στόχο να διασφαλιστεί η συνεπής και αποτελεσματική εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών, η EIOPA δίνει απαντήσεις σε θέματα που αφορούν τις διάφορες οδηγίες, κανονισμούς και νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Cyprus Insurance News θα δημοσιεύει στα Ελληνικά αυτές τις απαντήσεις με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των επαγγελματιών της ασφαλιστικής βιομηχανίας στη χώρα μας.

Αρχή σήμερα με μία ερώτηση που αφορά την οδηγία για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων – IDD.

Ερώτηση:

Πόσο ευρύ είναι το πεδίο εφαρμογής του όρου «άμεσα εμπλεκόμενος» με ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες, που θα μπορούσαν να επιφέρουν την απαίτηση για συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη (CPD); Ειδικότερα όσον αφορά τις δραστηριότητες του προσωπικού υποστήριξης/διοίκησης.

Ημερομηνία Απάντησης EIOPA: 29/11/2021 – 11:45

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/97 (οδηγία για τη διανομή ασφαλιστικών προιόντων – IDD), οι διανομείς ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προϊόντων και οι εργαζόμενοι ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων που ασκούν δραστηριότητες διανομής ασφαλιστικών ή αντασφαλιστικών προϊόντων υποχρεούνται να διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις και ικανότητες προκειμένου να εκτελούν επαρκώς τα καθήκοντά τους. Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2 της οδηγίας, τα πιο κάτω ενδιαφερόμενα πρόσωπα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης και ανάπτυξης,  προκειμένου να διατηρούν επαρκές επίπεδο απόδοσης που να αντιστοιχεί στον ρόλο που επιτελούν.

Τα πρόσωπα αυτά είναι:

  • ασφαλιστικοί και αντασφαλιστές διαμεσολαβητές·
  • υπαλλήλους ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων, και
  • υπαλλήλους ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2 εδάφιο 5 της οδηγίας IDD, οι απαιτήσεις αυτές δεν ισχύουν για όλα τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε ασφαλιστική και αντασφαλιστική επιχείρηση ή ασφαλιστικό ή αντασφαλιστικό διαμεσολαβητή, οι οποίοι ασκούν τη δραστηριότητα της διανομής ασφάλισης ή αντασφάλισης.

Η απαίτηση θα πρέπει να ισχύει για:

  1. τα σχετικά πρόσωπα στο πλαίσιο της διοικητικής δομής των εν λόγω επιχειρήσεων που είναι υπεύθυνοι για τη διανομή ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προϊόντων και
  2. για όλα τα άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα στη διανομή ασφαλιστικών ή αντασφαλιστικών προϊόντων.

Η οδηγία δεν παρέχει ακριβή ορισμό του όρου “άμεσα εμπλεκόμενος”. Ωστόσο, η δραστηριότητα της «διανομής ασφαλιστικών προϊόντων» ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 1, ως αυτή που περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες:

  • παροχή συμβουλών σχετικά με τη σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων,
  • πρόταση σύναψης ασφαλιστηρίων συμβολαίων, ή
  • εκτέλεση άλλων εργασιών που προετοιμάζουν τη σύναψη συμβάσεων ασφάλισης,
  • τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων, ή
  • παροχή βοήθειας για τη διαχείριση και την εκτέλεση τέτοιων συμβάσεων, ιδίως σε περίπτωση απαίτησης, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πληροφοριών σχετικά με ένα ή περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια σύμφωνα με κριτήρια που επιλέγονται από τους πελάτες μέσω ιστότοπου ή άλλου μέσου και την κατάρτιση καταλόγου κατάταξης ασφαλιστικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρισης τιμών και προϊόντων, ή έκπτωσης στην τιμή ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,  όταν ο πελάτης είναι σε θέση να συνάψει άμεσα ή έμμεσα ασφαλιστική σύμβαση χρησιμοποιώντας έναν ιστότοπο ή άλλο μέσο.

Ομοίως, η δραστηριότητα της διανομής αντασφάλισης ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 2 ως εξής:

  • παροχή συμβουλών σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων αντασφάλισης,
  • πρόταση σύναψης συμβάσεων αντασφάλισης, ή
  • εκτέλεση άλλων εργασιών που προογκρινούν τη σύναψη συμβάσεων αντασφάλισης,
  • τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων, ή
  • παροχή συνδρομής στη διαχείριση και την εκτέλεση των εν λόγω συμβάσεων, ιδίως σε περίπτωση απαίτησης, μεταξύ άλλων όταν πραγματοποιείται από αντασφαλιστική επιχείρηση χωρίς την παρέμβαση αντασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Με βάση αυτό, “άμεσα εμπλεκόμενος” σημαίνει να εργάζεσαι ή να επιβλέπεις κάποιον που εργάζεται προσωπικά στις δραστηριότητες που αναφέρονται παραπάνω.

Αποποίηση ευθυνών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Οι απαντήσεις αποσαφηνίζουν τις διατάξεις που περιέχονται ήδη στην ισχύουσα νομοθεσία. Δεν επεκτείνουν με κανέναν τρόπο τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εν λόγω νομοθεσία ούτε θεσπίζουν πρόσθετες απαιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους φορείς εκμετάλλευσης και τις αρμόδιες αρχές. Οι απαντήσεις αποσκοπούν απλώς στην παροχή βοήθειας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων αρχών και των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης, στην αποσαφήνιση της εφαρμογής ή της εφαρμογής των σχετικών νομικών διατάξεων. Μόνο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρμόδιο να ερμηνεύει έγκυρα το δίκαιο της Ένωσης. Οι απόψεις που εκφράζονται στην εσωτερική απόφαση της Επιτροπής δεν μπορούν να προδικάουν τη θέση που θα μπορούσε να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώπιον της Ένωσης και των εθνικών δικαστηρίων.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.