1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Ειρήνη Πική: Η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στην Ασφαλιστική Βιομηχανία για αντιμετώπιση...

Ειρήνη Πική: Η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στην Ασφαλιστική Βιομηχανία για αντιμετώπιση των προκλήσεων!

Ειρήνη Πική: Η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στην Ασφαλιστική Βιομηχανία για αντιμετώπιση των προκλήσεων!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, απηύθυνε η Υφυπουργός παρά τω προέδρω, κα. Ειρήνη Πική, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 8ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΠΣΕΑΔ.

Η κα. Πική αφού ευχαρίστησε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΕΑΔ για την πρόσκληση να βρίσκονται στο συνέδριο αναφέρθηκε στο ίδιο το συνέδριο που αποτελεί, όπως είπε, ένα σημαντικό θεσμό για τον σύνδεσμο και τα μέλη του αφού μέσω των εργασιών του ενισχύεται τόσο η ανοικτή συζήτηση όσο και ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα και τις προκλήσεις αλλά και το μέλλον της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, λέγοντας ότι όλοι στην Κύπρο αλλά και διεθνώς βιώνουμε ακόμη τις συνέπειες που έχει επιφέρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με όλες τις επιπτώσεις που αυτό έχει τόσο στον ενεργειακό ανεφοδιασμό, την άνοδο των τιμών στα βασικά αγαθά, την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, τα οποία επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και βάζουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Όπως είπε η κα. Πική, παρά τις διάφορες κρίσεις συμπεριλαμβανομένης της κρίσης της πανδημίας, η Κυπριακή Οικονομία έχει επιδείξει μία αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα αναφέροντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2023 υπολογίζεται στο 2,8% και αποτελεί τον πέμπτο ψηλότερο ανάμεσα στα κράτη μέλη ενώ την ίδια στιγμή είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της Κυπριακής Οικονομίας αλλά και την ευελιξία και την ικανότητα προσαρμογής σε δύσκολα οικονομικά δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Στέλλα Ζουλινάκη στο 9ο συνέδριο ΠΣΕΑΔ

Συνέχισε λέγοντας ότι παρά τη θετική ανάπτυξη της οικονομίας υπάρχουν ακόμα προκλήσεις οι οποίες παραμένουν, με την  βασικότερη να είναι ο επίμονος, αν και σε πτωτική πορεία, πληθωρισμός. Αυτές οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, είπε η κα. Πική, ωθούν την Κυβέρνηση στη λήψη μέτρων προς όφελος αυτών που πλήττονται περισσότερο, δηλαδή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ενώ αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης.

«Κοιτάζοντας μπροστά και όσον αφορά το πρόγραμμα διακυβέρνησης της παρούσας κυβέρνησης και ειδικότερα σε σχέση με την οικονομική φιλοσοφία και προσέγγιση της κυβέρνησης μας, θα ήθελα να πω ότι επικεντρωνόμαστε σε ένα τρίπτυχο. Αυτό της διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας και την προώθηση διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων» συνέχισε η Υφυπουργός.

Οι πυλώνες αυτοί, όπως είπε, συμβάλουν τόσο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όσο και στην ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους με τη θωράκιση της οικονομίας και τη διαφύλαξη της πορείας ανάπτυξης, να είναι ουσιώδης ούτως ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας.

«Τηρώντας πιστά τη δημοσιονομική πειθαρχία και από μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση», είπε η Υφυπουργός, «έχουμε ως στόχο να προωθήσουμε μέσα από μία σειρά επενδύσεων, στοχευμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων, τη διεύρυνσή της παραγωγικής βάσης, την αξιοποίηση της έρευνας, της καινοτομίας, της τεχνολογία και κυρίως το πάρα πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Το μήνυμα του νέου προέδρου του ΠΣΕΑΔ: «Μαζί μπορούμε»

Αναφερόμενη στην Ασφαλιστική Βιομηχανία, είπε ότι είναι ένας σημαντικός πυλώνας της οικονομίας, του τομέα των υπηρεσιών, αλλά και σημαντικός παράγοντας στην κοινωνία. Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε η κα. Πική, βρίσκεται δίπλα στην Ασφαλιστική Βιομηχανία και τη στηρίζει στις προσπάθειες της για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, που είναι αρκετές, με απώτερο σκοπό, την διασφάλιση της διαφάνειας, της φερεγγυότητας και της εμπιστοσύνης, εξασφαλίζοντας την προστασία τόσο των εταιρειών αλλά και των ασφαλισμένων.

«Η επίτευξη αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους, η στήριξη των συνταξιούχων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό στο πρόγραμμα διακυβέρνησης περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός τους πλαισίου του συνταξιοδοτικού συστήματος για ανάπτυξη και των ιδιωτικών ταμείων υιοθετώντας καλές πρακτικές και προσεγγίσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια η Υφυπουργός παρά τω προέδρω, αναφέρθηκε στην κατάθεση από το 2019 στη βουλή των αντιπροσώπων νομοσχέδιών για τη σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής ασφαλιστικών εταιρειών και ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών. Όπως είπε, η ανάγκη για αυτή τη μεταρρύθμιση είχε προκύψει από συστάσεις εμπειρογνωμόνων, για την ενδυνάμωση που χρειάζεται στην εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών και των ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών.

Η συζήτηση των νομοσχεδίων παρόλο που ξεκίνησε από το 2020, παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση στη βουλή των αντιπροσώπων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μην προωθηθούν και κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες των εποπτικών υπηρεσιών όπως ο διορισμός του εφόρου ασφαλίσεων που εκκρεμεί μέχρι σήμερα, συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Γιώτα Ναζίρη ομιλήτρια στο 9ο συνέδριο ΠΣΕΑΔ

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα και κλείνοντας την ομιλία της, η κα. Πική ανάφερε ότι ως αποτέλεσμα του χρόνου που έχει παρέλθει από την κατάθεση των συγκεκριμένων προτάσεων και την αδυναμία εξεύρεσης συναίνεσης με την βουλή των αντιπροσώπων, είναι μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει τον εν λόγω σχεδιασμό διατηρώντας όμως τον ίδιο στόχο, δηλαδή τη διασφάλιση ότι ακολουθούνται οι βέλτιστες πρακτικές με επιδίωξη τη σύσταση ενός ισχυρού εποπτικού μηχανισμού για αυτό τον σημαντικό πυλώνα της οικονομίας.

Τα αρμόδια υπουργεία θα καλέσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε διάλογο για συζήτηση και συνδιαμόρφωση του εν λόγο σχεδιασμού αφού μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούμε να διαμορφώσουμε καλές πολιτικές οι οποίες θα αντέξουν στον χρόνο.

Το 8ο Συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ) τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.