1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα: Ποιες οι μακροοικονομικές τάσεις στον ασφαλιστικό κλάδο;

Διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα: Ποιες οι μακροοικονομικές τάσεις στον ασφαλιστικό κλάδο;

Διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα: Ποιες οι μακροοικονομικές τάσεις στον ασφαλιστικό κλάδο;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στο νέο ασφαλιστικό τοπίο που δημιουργείται με τα συνδεδεμένα κι αυτόνομα αυτοκίνητα, οι ασφαλιστές αναμένεται να συνεργαστούν με κατασκευαστές οχημάτων για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα οδήγησης των καταναλωτών. Αυτό, θα αναδιαμορφώσει το ασφαλιστικό τοπίο, μιας κι ο ανταγωνισμός στην αγορά ασφάλισης αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά!

Πηγή: nextdeal.gr | Γράφει ο Γιώργος Μούζος

Αυτό θα συμβεί καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες θα προσφέρουν καινοτόμες λύσεις, ενώ η τιμολογιακή πολιτική θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τα δεδομένα των πελατών και πως αυτοί οδηγούν. Παρακάτω παρατίθενται οι βασικές μακροοικονομικές τάσεις που θα επηρεάσουν τον κλάδο του αυτοκινήτου στο θέμα της ασφάλισης, όπως αυτές προκύπτουν από την μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε η GlobalData.

Δημιουργία εσόδων από τις μετακινήσεις των επιβατών

Ο ερχομός των συνδεδεμένων αυτοκινήτων αναμένεται να δημιουργήσει διαφορετικές εταιρείες που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την ψυχαγωγία των επιβατών σε αυτά τα αυτοκίνητα. Αυτό αναμένεται να συμβεί όταν τα πλήρως αυτόνομα οχήματα έρθουν στην αγορά και την ευθύνη για την οδήγηση θα την έχει μόνο το όχημα. Επί του παρόντος, υπάρχει μια σκληρή μάχη μεταξύ εταιρειών για το ποια θα κυριαρχήσει σε ότι έχει να κάνει με τα infotainments που θα φροντίζουν για την ψυχαγωγία των επιβατών, ψυχαγωγία που θα φέρει τρομερά έσοδα στην εταιρεία που θα κυριαρχήσει. Η αυτόνομη τεχνολογία ωστόσο, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε ότι έχει να κάνει με τον επιμερισμό του κινδύνου, μιας και η υπαιτιότητα ενός ατυχήματος δεν θα είναι στον οδηγό, αλλά στον κατασκευαστή του αυτόνομου αυτοκινήτου. Οι ασφαλιστές θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τους παράγοντες κινδύνου, όσο αυξάνονται οι αυτόνομες δυνατότητες των αυτοκινήτων και αρχίζουν να αναπτύσσονται άλλες μορφές εμπειριών οδήγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες προβλέψεις για τον ασφαλιστικό κλάδο για το 2024

Αστικοποίηση και μεγάλες δημογραφικές αλλαγές

Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και σε ότι αφορά την έννοια της ιδιοκτησίας ενός οχήματος. Πλέον η κατοχή ενός αυτοκινήτου για παράδειγμα σε αστικά και πυκνοκατοικημένα περιβάλλοντα περιπλέκεται λόγω προβλημάτων στάθμευσης, περιορισμών χρήσης, ασφαλιστικών δαπανών κι άλλων παραμέτρων. Επιπλέον, οι παράγοντες κινδύνου θα αλλάξουν σημαντικά σε περιοχές με μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αστικοποίησης, παράλληλα με την ανάπτυξη νέων δημογραφικών και κοινωνικών θεμάτων, επιβεβαιώνουν τη θεωρία πως ο όγκος της αγοράς αυτοκινήτων φτάνει στην κορύφωση, με τη ζήτηση να αναμένεται να μειωθεί. Οι τεχνολογίες συνδεδεμένων οχημάτων θα γίνουν ακόμη πιο σχετικές καθώς οι εταιρείες παροχής κινητικότητας μάχονται για την προσοχή των καταναλωτών σε όλα, από τη ψυχαγωγία έως την παρεχόμενη βοήθεια.

Έτσι λοιπόν τα δημογραφικά στοιχεία είναι ολοένα και πιο σημαντικά για τους ασφαλιστές, κατά τη προσπάθεια βελτίωσης της ανάλυσης δεδομένων, ώστε να προσφέρουν ασφαλιστικές προτάσεις «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα του εκάστοτε πελάτη. Επιπλέον τα δημογραφικά στοιχεία είναι επίσης σημαντικά κατά τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, καθώς επιτρέπουν τον προσδιορισμό τμημάτων πληθυσμού με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Οι ασφαλιστές πρέπει να κατανοήσουν τις τάσεις, τη δυναμική και τις αλλαγές του παγκόσμιου πληθυσμού προκειμένου να παρέχουν επαρκείς λύσεις ανάλυσης κινδύνου και κατ’ επέκταση συγκεκριμένων ασφαλιστικών προϊόντων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες προβλέψεις για τον ασφαλιστικό κλάδο για το 2024

Στρατηγικές συνεργασίες!

Οι στρατηγικές συνεργασίες γίνονται ένας βασικός τρόπος για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να επιβιώσουν στον νέο κόσμο κινητικότητας που αναπτύσσεται! Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νέας στρατηγικής των κατασκευαστών. Ενδεικτικά, περισσότερες από 100 συμφωνίες και εξαγορές έχουν πραγματοποιηθεί στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών από το 2010 έως και σήμερα! Ο αριθμός των στρατηγικών συνεργασιών θα συνεχίσει να αυξάνεται την επόμενη δεκαετία καθώς οι παραδοσιακοί προμηθευτές και κατασκευαστές προσπαθούν να εξοικειωθούν με τις τεχνολογίες αιχμής των συνδεδεμένων αυτοκινήτων και να βελτιώσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Αντίστοιχα οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να ξεκινήσουν να υλοποιούν παρόμοιες συνεργασίες ώστε να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο.

Η μεγαλύτερη καινοτομία στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι η ασφάλιση βάση χρήσης που αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο τη περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο, οι ασφαλιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με παγιωμένα συστήματα που εξακολουθούν να εμποδίζουν την καινοτομία και τον πειραματισμό. Για το λόγο αυτό οι ασφαλιστικές θα πρέπει να συνεργαστούν αν θέλουν να καινοτομήσουν και να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό!

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.