1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Αβραάμ Πεκρής: Είναι η κρατική σύνταξη ικανή να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό...

Αβραάμ Πεκρής: Είναι η κρατική σύνταξη ικανή να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες;  Οι λύσεις που υπάρχουν σήμερα στον ιδιωτικό τομέα!

Αβραάμ Πεκρής: Είναι η κρατική σύνταξη ικανή να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες;  Οι λύσεις που υπάρχουν σήμερα στον ιδιωτικό τομέα!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στο ερώτημα εάν το κρατικό σύστημα συντάξεων είναι σήμερα αρκετό για τους πολίτες, κλήθηκε να απαντήσει ο Γενικός Διευθυντής της Eurolife Αβραάμ Πεκρής, κατά τη διάρκεια της εκπομπής Insurance Talks Live που ήταν αφιερωμένη στο συνταξιοδοτικό ζήτημα.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο κ. Πεκρής, απάντησε ξεκάθαρα ότι δυστυχώς σήμερα δεν είναι αρκετή η κρατική σύνταξη και δεν μπορούν μόνο μέσω αυτής οι συμπολίτες μας να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο.

Αρχικά ο κ. Πεκρής αναφέρθηκε στον θεσμό της κρατικής σύνταξης τονίζοντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός και αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα της εποχής μας που στόχο έχει να εξασφαλίσει τους πολίτες κατά την αποχώρηση τους από την εργασία σε μια συγκεκριμένη ηλικία, χωρίς να τους εκθέτει στον κίνδυνο της φτώχιας ή να δημιουργεί εξαρτήσεις από τρίτους.

Στην Κύπρο, πρόσθεσε ο Γενικός Διευθυντής της Eurolife, το ύψος της κρατικής σύνταξης κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 35% αναπλήρωσης του τελικού μισθού πριν την συνταξιοδότηση, με το ποσοστό φυσικά να διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση και μπορεί να κυμανθεί από 20% για υψηλόμισθους μέχρι και το 50% για χαμηλόμισθους.

Οι μελέτες στο εξωτερικό, συνέχισε ο κ. Πεκρής, καταδεικνύουν ότι για να εξασφαλίσεις ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο κατά την αφυπηρέτηση, που να είναι παρόμοιο με εκείνο που είχες πριν την συνταξιοδότηση, θα πρέπει η σύνταξη να κυμαίνεται γύρω στο 70% με 80% του τελευταίου μισθού. Οπόταν συμπλήρωσε ο κ. Πεκρής αντιλαμβανόμαστε τα μεγέθη και το κενό που δημιουργείται από το ποσοστό αναπλήρωσης της κρατικής σύνταξης σε σχέση με αυτό που απαιτείται για να έχουμε ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι κορυφαίες εταιρείες του Κλάδου Ζωής για το 2023

Ένα άλλο μεγάλο θέμα το οποίο αντιμετωπίζουν γενικά τα όλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η βιωσιμότητα και επάρκεια των κρατικών συντάξεων σε βάθος χρόνου και αναφέρθηκε στις δημοσιονομικές και δημογραφικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη. Όσον αφορά τη χώρα μας, ο κ. Πεκρής ανάφερε ότι σήμερα περίπου 4 εργαζόμενοι συνεισφέρουν στις κοινωνικές ασφαλίσεις για κάθε περίπου 1 συνταξιούχο, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι λίγο πιο χαμηλό. Όπως είπε ο κ. Πεκρής, αναμένεται ότι σε μία 50ετία η αναλογία αυτή θα είναι στο 2 προς 1, δηλαδή θα έχουμε 2 εργαζομένους προς 1 συνταξιούχο.  

Στη συνέχεια ο κ. Πεκρής αναφέρθηκε σε 4 απλές λύσεις που υπάρχουν για αντιμετώπιση του προβλήματος από τα κράτη, οι οποίες όμως δεν είναι καθόλου εύκολες. Η πρώτη είναι να μειωθούν περαιτέρω οι παροχές, που εάν λάβουμε υπόψιν ότι σήμερα η κρατική σύνταξη είναι κοντά στο όριο της φτώχιας σε ένα τέτοιο σενάριο δεν θα εξασφαλίζεται ο στόχος που έχουν αυτά τα συστήματα συνταξιοδότησης.

Το δεύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να αυξηθούν οι εισφορές που αυτό μειώνει όμως περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα της κοινωνίας των πολιτών και είναι πάρα πολύ δύσκολο στις συνθήκες που ζούμε σήμερα ενώ η τρίτη λύση θα μπορούσε να είναι η αύξηση των ορίων αφυπηρέτησης που στη χώρα μας είναι ήδη συνδεδεμένα με το προσδόκιμο ζωής και άρα αυτός ο μηχανισμός υπάρχει ενσωματωμένος στο σύστημα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι κορυφαίες εταιρείες του Κλάδου Ζωής για το 2023

Τέταρτη και τελευταία λύση σύμφωνα με τον κ. Πεκρή, είναι η δημιουργία αποθεματικού το οποίο όμως και πάλι είναι πάρα πολύ δύσκολο στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα δημόσια οικονομικά.

Οπόταν, τόνισε ο κ. Πεκρής, για να μπορέσουμε να πάμε από το 35% στο 75% και 80%, η λύση είναι οι ιδιωτικοί πόροι και η εστίαση σε λύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Σε αυτό εμπίπτει ο δεύτερος πυλώνας που προσφέρετε μέσω των Επαγγελματικών Συντάξεων και των Ταμείων προνοίας. Σήμερα αυτός ο πυλώνας έχει περίπου 12% συνεισφορά, που θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι και το 15-20% έτσι ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης του τελευταίου μισθού να φτάσει στο 50-55% και από εκεί και μπρος παραμένει ο τρίτος πυλώνας που είναι η ιδιωτική ασφάλιση και οι ιδιωτικοί πόροι που έχει ο κάθε πολίτης για να μπορέσει να αυξήσει το ποσοστό αυτό.  

Κλείνοντας ο κ. Πεκρής σημείωσε ότι δεν είναι όλοι οι πολίτες που έχουν τον 2ο πυλώνα, οπόταν αν δεν παρέχει ο εργοδότης σήμερα κάποιο συνταξιοδοτικό σχέδιο τότε το κενό που πρέπει να συμπληρωθεί από ιδιωτικούς πόρους είναι ακόμη μεγαλύτερο ενώ συνοψίζοντας τόνισε ξανά τη σημαντικότητα των κρατικών παροχών που όμως όπως είπε δεν είναι σήμερα επαρκή και δημιουργούν ανασφάλεια όσον αφορά αν τα συστήματα αυτά θα συνεχίσουν να προσφέρουν το ελάχιστο που απαιτείται για ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι κορυφαίες εταιρείες του Κλάδου Ζωής για το 2023

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.