1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κοινωνική Ασφάλιση
  6. »
  7. Συνταξιοδοτικό: Μελετούν αλλαγή στο πέναλτι 12%

Συνταξιοδοτικό: Μελετούν αλλαγή στο πέναλτι 12%

Συνταξιοδοτικό: Μελετούν αλλαγή στο πέναλτι 12%
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης για αύξηση των χαμηλών συντάξεων κατά 5%, διευκρινίζοντας πως η αύξηση θα αφορά τη μικρή επιταγή που λαμβάνουν όσοι στηρίζονται από το σχέδιο στήριξης του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Επιβεβαίωσε πως η προσπάθεια είναι η αύξηση, που θα ενισχύσει σχεδόν 30 χιλ. χαμηλοσυνταξιούχους, να περιληφθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Ιούνιο στη Βουλή.

Ερωτηθείς για την αναλογιστική μείωση του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας αντί στο 65ο, ανέφερε πως το συγκεκριμένο ποσοστό προφανώς δεν μπήκε τυχαία αλλά μετά από αναλογιστική μελέτη. Αποκάλυψε, όμως, πως ζητήθηκε ήδη από τον αναλογιστή που συνεργάζεται με το υπουργείο επικαιροποίηση των στοιχείων και νέα αναλογιστική μελέτη, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει ή να μειωθεί το συγκεκριμένο ποσοστό. Ανέφερε περαιτέρω πως το θέμα του 12% θα εξεταστεί και στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, με τη βοήθεια και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. 

Εξελίξεις το καλοκαίρι αναμένονται και όσον αφορά τη ρύθμιση της τηλεργασίας, καθώς ο υπουργός ανέφερε πως θα τεθεί ενώπιον της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ήδη ετοιμάστηκε. Ο κ. Παναγιώτου διευκρίνισε πως η κατάθεση του νομοσχεδίου θα γίνει ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην ΕΕ και πιθανής έκδοσης Οδηγίας, καθώς αποτελεί δέσμευσή μας βάσει του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συζήτηση υπήρξε χθες και για τις καθυστερήσεις στην καταβολή επιδομάτων των Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΚΑ) με τον υπουργό να μοιράζεται σκέψεις που γίνονται για αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως η περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και η αφαίρεση δικαιολογητικών που ζητούνται. Γνωστοποίησε απόφαση προκειμένου οι αιτήσεις για θεσμοθετημένη σύνταξη να εξετάζονται έγκαιρα και η πρώτη πληρωμή να γίνεται σε διάστημα ενός μηνός μετά τη συνταξιοδότηση.

Για το τηλεφωνικό κέντρο 1450 επανέλαβε πως διαπιστώθηκαν αδυναμίες, με αποτέλεσμα την αναβολή της λειτουργίας του, ότι γίνεται επιπρόσθετη εκπαίδευση στο προσωπικό του αναδόχου και πως σήμερα θα υπάρξει νέα σύσκεψη του ιδίου, του υφυπουργού Καινοτομίας και της υφυπουργού Πρόνοιας για εξέταση του θέματος. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κέντρο να λειτουργήσει μόνο για συγκεκριμένες υπηρεσίες και να συνεχίσουν να λειτουργούν εσωτερικά τηλέφωνα στα υπουργεία, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα εξεταστούν όλες οι δυνατότητες που δίνει η συγκεκριμένη σύμβαση με τον ιδιώτη

Πηγή: philenews

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.