1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Αυτοκινήτου
  6. »
  7. Ατύχημα με αυτοκίνητο; Αναλυτικός οδηγός με όλα όσα πρέπει και δεν...

Ατύχημα με αυτοκίνητο; Αναλυτικός οδηγός με όλα όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε!

Ατύχημα με αυτοκίνητο; Αναλυτικός οδηγός με όλα όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται καθημερινά στους δρόμους της Κύπρου και ειδικότερα της πρωτεύουσας είναι το τελευταίο διάστημα συχνά στην επικαιρότητα με τους αρμόδιους να ψάχνουν λύσεις.

Ένα από τα αποτελέσματα του προβλήματος αυτού είναι και τα τροχαία ατυχήματα αφού όσο μεγαλύτερη η κίνηση στους δρόμους τόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί ένα ατύχημα ενώ εάν προσθέσουμε σε αυτό τον σύγχρονο τρόπο ζωής με το άγχος και το στρες να πρωταγωνιστούν τότε οι πιθανότητες όλο και αυξάνονται.

Ενδεικτικός είναι και ο αριθμός των απαιτήσεων που υποβλήθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρείες, μέλη του ΣΑΕΚ, για ατυχήματα ή ζημιές στα ασφαλισμένα οχήματα. Συγκεκριμένα για το 2021 αναφέρθηκαν άνω των 68 χιλιάδων ατυχημάτων και ζημιών στις ασφαλιστικές εταιρείες αριθμός που διαμορφώνει την συχνότητα των ατυχημάτων στο 11.1% που πρακτικά σημαίνει ότι περισσότερα από ένα στα 10 ασφαλισμένα αυτοκίνητα έκαναν ατύχημα μέσα  2021.

Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα λοιπόν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμάς και είναι σημαντικό να ξέρουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, τι πρέπει να κάνουμε αφού πολλές φορές η άγνοια μας για κάποια θέματα μπορεί να κάνει την όλη εμπειρία του ατυχήματος πολύ χειρότερη σε σχέση με το εάν κάναμε κάποια απλά πράγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πολλά claims αναμένονται από εγκλωβισμένα πλοία στη γέφυρα της Βαλτιμόρης

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε μετά από ένα ατύχημα;

Ας πάμε λοιπόν να δούμε μερικά σημαντικά δεδομένα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας στην περίπτωση που εμπλακούμε σε ένα τροχαίο ατύχημα.

#1 Μην πανικοβληθείτε

Ο πανικός σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μείνετε ήρεμοι έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε το γεγονός του ατυχήματος με ψυχραιμία. Το ατύχημα έγινε και το μόνο που είναι πλέον στο χέρι σας είναι ο τρόπος που θα το διαχειριστείτε τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά. Γι’ αυτό και το να μείνουμε ήρεμοι είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

#2 Τα σίδερα φτιάχνονται

Όπως συνηθίζουμε να λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις «Τα σίδερα φτιάχνονται» αφού το τελευταίο που πρέπει να σας απασχολεί είναι οι υλικές ζημιές, ειδικότερα εάν έχετε επιλέξει περιεκτική ασφάλιση. Γι’ αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να δούμε αν είμαστε τραυματισμένοι, εμείς, οι επιβάτες μας αλλά και οι επιβαίνοντες του άλλου οχήματος. Σε τέτοια περίπτωση και αφού χρειάζεται καλέστε ασθενοφόρο (112 ή 199).

#3 Ενημερώστε την ασφαλιστική σας εταιρεία

Αφού διατηρήσαμε την ψυχραιμία μας και βεβαιωθήκαμε ότι κανένας δεν έχει τραυματιστεί, το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η ειδοποίηση της ασφαλιστικής μας εταιρείας έτσι ώστε να μας στείλουν τη Φροντίδα Ατυχήματος για να καταγράψει το περιστατικό.  Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα αφού η εταιρεία θα στείλει συνεργάτη/αντιπρόσωπο στη σκηνή και θα αναλάβει από εκεί όλη την διαδικασία για εσάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για νομικές υποθέσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων

#4 Μην αναλάβετε καμία ευθύνη

Ο καθορισμός της ευθύνης ενός ατυχήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες του ατυχήματος και τις περισσότερες φορές βασίζονται σε προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις. Παράγοντες που εμείς ως καταναλωτές δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Εσείς απλά δώστε όλες τις πληροφορίες για τις συνθήκες του ατυχήματος στην εταιρεία σας και βεβαιωθείτε ότι θα σας ενημερώσουν για την έκβαση του ατυχήματος.

#5 Φωτογραφίες της σκηνής

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτό να επικοινωνήσετε με την εταιρεία σας ή σας ζητηθεί από την αστυνομία να μετακινήσετε το όχημα σας, βεβαιωθείτε ότι θα βγάλετε αρκετές φωτογραφίες και βίντεο της σκηνής δίνοντας σημασία στο σημείο της σύγκρουσης. Ακόμη κάντε ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα της σκηνής του ατυχήματος και σημειώστε ώρα και τοποθεσία ατυχήματος όπως και τα στοιχεία για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στο ατύχημα.

#6 Προσοχή στους «κράχτες»

Όπως τονίζει και ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών σε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο, δεν πρέπει να ενδώσετε σε πιέσεις και υποσχέσεις ατόμων που εμφανίζονται στη σκηνή και σας υπόσχονται εξασφάλιση αποζημίωσης που δεν δικαιούστε ή μεγαλύτερη αποζημίωση σε σχέση με τις ζημιές που έχετε υποστεί. Να θυμάστε ότι οι ψευδείς δηλώσεις συνιστούν αδίκημα και διώκονται με βάση το νόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα γίνει με τις κάμερες φωτοεπισήμανσης στους δρόμους της Κύπρου;

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.