1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Ασφάλιση Κατοικίας: Ας μάθουμε τα βασικά! Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Ασφάλιση Κατοικίας: Ας μάθουμε τα βασικά! Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Ασφάλιση Κατοικίας: Ας μάθουμε τα βασικά! Γιατί είναι τόσο σημαντική;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Θα έλεγε κανείς ότι με όσα ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν θα έπρεπε κανείς να έχει αμφιβολίες κατά πόσο η Ασφάλιση κατοικίας είναι αναγκαία. Η κατοικία μας αποτελεί το πιο πολύτιμο υλικό αγαθό που θα αποκτήσουμε στην ζωή μας και θα έπρεπε για τον καθένα η προστασία του να είναι ύψιστη προτεραιότητα.

Μόνο για το 2021 η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7,000 κλήσεις για πυρκαγιές από τις οποίες το 40% αφορούσαν αστικές περιοχές. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα και δεν αποτελεί πλέον ένα απομακρυσμένο γεγονός.

Η γνώση των βασικών στοιχείων για την ασφάλεια κατοικίας θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τόσο την αναγκαιότητα της αλλά μας δώσει την ενημέρωση που χρειαζόμαστε για να διαλέξουμε το συμβόλαιο εκείνο που ικανοποιεί τις δικές μας ανάγκες.

Κάποιος θα έλεγε ότι απλά καλύπτει ζημιές που μπορεί να συμβούν στο σπίτι μας και ασφαλώς εν μέρει θα ήταν σωστό, αλλά μία ασφάλεια κατοικίας καλύπτει περισσότερο από αυτό.

Ασφάλιση Κτηρίου

Εάν το σπίτι σας ανήκει, τότε αυτό είναι το πιο σημαντικό μέρος της ασφάλειας κατοικίας. Η ασφάλιση του κτηρίου από τους διάφορους κινδύνους που το απειλούν είναι η βασική κάλυψη που θα πρέπει να αγοράσετε. Η ασφάλιση κατοικίας δεν καλύπτει την γη που βρίσκεται το σπίτι σας και δεν θα πρέπει να συμπεριλάβετε την τιμή της στο ποσό ασφάλισης.

Οι πιο συνηθισμένες ζημιές που συμβαίνουν στα σπίτια είναι από φωτιά και από πλημμύρα/διαρροή νερού γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο αν υπάρχουν οποιεσδήποτε εξαιρέσεις ή έξτρα καλύψεις που πρέπει να προσθέσετε για να είστε σωστά ασφαλισμένοι. Για παράδειγμα όσο αφορά την διαρροή νερού το σύνηθες είναι το συμβόλαιο να μην καλύπτει το κόστος ανεύρεσης της διαρροής εάν δεν αγοράσουμε κάποια έξτρα κάλυψη.

Τέλος σημαντική κάλυψη αποτελεί φυσικά ο σεισμός και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο πρώτο αφαιρετέο ποσό που το συμβόλαιο σας προνοεί. Απ’ εκεί και πέρα οι καλύψεις ποικίλουν και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτές ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας.

Ασφάλεια Περιεχομένου

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό το μέρος είναι εκείνο που θα καλύψει σε περίπτωση ζημιάς όλα τα υπάρχοντα της οικογένειας σας. Κι εδώ θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν ορίζετε το ποσό ασφάλισης έτσι ώστε να είστε πλήρως εξασφαλισμένοι ενώ θα πρέπει να δηλώνετε εάν έχετε αντικείμενα υψηλής αξίας ή ρίσκου όπως κοσμήματα. Μία απογραφή των περιεχομένων σας πριν την ασφάλιση θα σας βοηθούσε να έχετε ξεκάθαρη εικόνα για την αξία τους.

Σημαντικό επίσης εδώ είναι να διευκρινίσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο, τον τρόπο αποζημίωσης δηλαδή αν θα σας αποζημιώσουν στην τιμή που αξίζει σήμερα καινούργιο το όποιο αντικείμενο ή εάν θα υπολογιστεί η φθορά λόγο χρήσης.

Κάλυψη ευθύνης

Δυστυχώς ατυχήματα συμβαίνουν και στο σπίτι μας. Δεν είναι απίθανο κάποιος καλεσμένος σας να έχει ατύχημα λόγο κάποιας δικής σας αμέλειας. Εδώ είναι που θα πρέπει το συμβόλαιο σας να έχει κάλυψη αστικής ευθύνης έτσι ώστε η ασφαλιστική σας να καλύψει πιθανά ποσά που μπορεί να απαιτηθούν από εσάς λόγο αυτού του ατυχήματος.  

Τελικές σκέψεις για την ασφάλιση κατοικίας

Όπως είπαμε και στην αρχή ζημιές και καταστροφές συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας. Η κατοικία αποτελεί το καταφύγιο για εμάς και την οικογένεια μας και θα πρέπει να είναι πάντα προστατευμένη. 

Λογικές περασμένου αιώνα του τύπου «δεν θα πάθει τίποτα το σπίτι» δεν πρέπει να υπάρχουν αφού ένα ανασφάλιστο σπίτι βάζει σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής τόσο εμάς αλλά σημαντικότερο της οικογένειας μας.

Δείτε στο ευρετήριο μας τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που προσφέρουν ασφάλεια κατοικίας και πάρτε σήμερα την απόφαση για να ασφαλίσετε το σπίτι σας.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.