1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Αποταμίευση: 5 ζωές σε 1 πράξη!

Αποταμίευση: 5 ζωές σε 1 πράξη!

Αποταμίευση: 5 ζωές σε 1 πράξη!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ίσως είστε γονείς που θέλετε να διασφαλίσετε το μέλλον των παιδιών σας. Ίσως είστε ελεύθεροι επαγγελματίες που διεκδικείτε σταθερά την ποιότητα ζωής σας. Μπορεί ακόμα να θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα από ένα δάνειο. Σε όποιο στάδιο της ζωής σας και αν βρίσκεστε, όποιες και αν είναι οι ανάγκες σας, η αποταμίευση σας ωφελεί. Σε αυτό το άρθρο, συλλέξαμε 5 σενάρια ζωής για να ανακαλύψετε τα δικά σας κίνητρα για αποταμίευση.

1. Για τους γονείς που ξέρουν ότι τα μεγάλα οικονομικά «ζόρια» αρχίζουν από τα 16

Αγαπάμε τα παιδιά μας. Κάθε μέρα, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο για αυτά. Η πραγματική αγάπη εκφράζεται με ένα σύνολο πραγμάτων. Να ακούμε και να καταλαβαίνουμε. Να χαρίζουμε το περιθώριο της αυτοέκφρασης και να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Να κλείνουμε τη μέρα μας με ένα φιλί, έχοντας «συγχωρέσει» ό,τι μπορεί να πήγε στραβά. Αγάπη όμως είναι και άλλο ένα πράγμα που πολλές φορές δεν σκεφτόμαστε. Είναι ο οικονομικός προγραμματισμός σε βάθος χρόνου.

Σε ένα βάθος περίπου 10 ετών, από τα 16 ως τα 26, οι ανάγκες του παιδιού μπορεί να αγγίξουν τα 70.000 ευρώ ή και να τα ξεπεράσουν αν το παιδί σπουδάσει στο εξωτερικό. Για πολλές οικογένειες αυτό το ποσό ακούγεται αποθαρρυντικό. Δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστεί. Όμως κάθε βοήθεια που προέρχεται από μία σταθερή και συνεπή αποταμίευση, έρχεται να προσφέρει μία ανακούφιση στην κατάλληλη στιγμή και να διευκολύνει την πορεία του παιδιού στα πρώτα βήματα της ζωής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αποταμίευση: Μια συνήθεια θησαυρός

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες γεφυρώνουν το χάσμα των εισοδημάτων τους πριν και μετά η σύνταξη

Ζείτε και αναπνέετε για το επάγγελμά σας. Παίρνετε το ρίσκο με υπευθυνότητα, απολαμβάνετε την κίνηση και τη δικτύωση, αναπτύσσετε τη γνώση στην εξειδίκευσή σας αλλά και στην επιχειρηματικότητα. Κάθε μέρα διεκδικείτε, πετυχαίνετε, προχωράτε. Και ανταμείβεστε για αυτό.

Τις περισσότερες φορές, η στιγμή της συνταξιοδότησης δεν ταιριάζει με τη νοοτροπία του ελεύθερου επαγγελματία, για μία σειρά από λόγους. Εμείς εστιαζόμαστε στο ποσό της σύνταξης. Αντίθετα με ότι συμβαίνει με τους μισθωτούς, στις περισσότερες περιπτώσεις η σύνταξη του ελεύθερου επαγγελματία δεν έχει στενή σχέση με τα ποσά που έχει ως εισοδήματα κατά την ενεργή επαγγελματική του ζωή.

Εδώ η αποταμίευση μπορεί να λειτουργήσει διττά. Αφενός βοηθά στη δημιουργία συμπληρωματικής σύνταξης στην τρίτη ηλικία. Αφετέρου για την κάλυψη εξόδων ( όπως φόροι και επαγγελματικά χρέη) όταν κλείσει την επιχείρηση.

Ένα ακόμα σενάριο η δημιουργία κεφαλαίου για μία επένδυση, ικανή να καλύψει τις ιδιαίτερες οικονομικές ανάγκες τους ελεύθερου επαγγελματία ή επιχειρηματία. Σε κάθε περίπτωση, μεριμνώντας σήμερα για το μέλλον, η καλή ζωή σε βάθος χρόνου είναι δυνατή.

3. Ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τα άσχημα που δεν περιμένουμε – και enabler για τα υπέροχα που θέλουμε να ζήσουμε

Ο λόγος που το «απρόοπτο» δεν θεωρείται ομαλή ροή της καθημερινότητας είναι η διαφορετικότητα της φύσης που έχουν τα αμέτρητα απρόοπτα της ζωής μας. Λιγότερο ή περισσότερο αναμενόμενα, ευχάριστα ή δυσάρεστα. Ένα ταξίδι αναψυχής εκτός προγράμματος και μία απόφαση για μία ανακαίνιση που αντικατοπτρίζει την επιθυμητή ποιότητα ζωής που θέλουμε απαιτούν χρήματα. Όπως ακριβώς μία περίοδος ανεργίας, ένας απρόσμενος φουσκωμένος λογαριασμός, η επιβεβλημένη αποκατάσταση ζημιάς στο σπίτι, η επιδιόρθωση ή αντικατάσταση του αυτοκινήτου και η υποστήριξη ηλικιωμένων γονέων που έχουν ξαφνικά προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Θετικό το τοπίο για τη Βρετανική αγορά για τον κλάδο ζωής

Δεν υπάρχει λόγος να αναβάλλετε ως «ένοχες» τις ξαφνικές απολαύσεις που επιθυμείτε, ούτε να χρεωθείτε στην περίπτωση ενός δυσάρεστου απρόοπτου.

4. Απαραίτητη η αποταμίευση για όσους δεν μπορούν να ασφαλίσουν την υγεία τους

Κάθε πολίτης θα πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με προσιτό κόστος. Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι το μέσο για να το πετύχουν. Όμως υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δεν μπορεί να καλυφθεί από καμία ασφαλιστική εταιρεία. Είτε πρόκειται για έναν ενήλικο με κάποια ασθένεια, είτε για ένα παιδί με βαριά αναπηρία, αυτοί οι άνθρωποι έχουν αυξημένες ανάγκες περίθαλψης.

5. Η αποταμίευση ως έξυπνη λύση για να μειώσετε το μεγάλο κόστος αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου

Ξεκινάμε ένα δάνειο. «Είναι το ίδιο να πάρω ένα δάνειο χωρίς προκαταβολή; Τι είναι περισσότερο συμφέρον για το μέλλον μου;». Αυτές είναι δυο ερωτήσεις που θα πρέπει να σας απασχολήσουν. Αποταμιεύοντας για μία προκαταβολή σπιτιού ή αυτοκινήτου προκειμένου να καλύψετε την προκαταβολή, χρειάζεστε μικρότερο δάνειο. Έτσι σώζετε επιπλέον τόκους στο κεφάλαιο που θα είχατε χρεωθεί. Ενδεικτικά, για σημερινό στεγαστικό δάνειο 30 ετών με μέσο επιτόκιο 4,5%, αν αντί για 100.000 πάρουμε 80.000 γιατί έχουμε αποταμιεύσει 20.000 η εξοικονόμηση σε τόκους δανείου αντιστοιχεί τα 14.457 ευρώ.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.