1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Anytime Blog: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, μαθαίνουμε να οδηγούμε υπεύθυνα

Anytime Blog: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, μαθαίνουμε να οδηγούμε υπεύθυνα

Anytime Blog: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, μαθαίνουμε να οδηγούμε υπεύθυνα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Εσύ τι γνωρίζεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων;

Ας δούμε κάποια ιστορικά στοιχεία: από το 1992, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 του Δεκέμβρη.

Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε επειδή στις 3/12/1982 εγκρίθηκε από τον Οργανισμό το πρόγραμμα δράσης για ΑμεΑ, γεγονός που οδήγησε στην υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία επικυρώθηκε από την Κύπρο το 2011 και από την Ελλάδα το 2012.

Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και σχετικά με τα εμπόδια που τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν σε πολλές πτυχές της ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στον δρόμο;

Μια από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά έχει να κάνει με τη μετακίνησή τους στον δρόμο, είτε με το αναπηρικό αμαξίδιο είτε με τα αναπηρικά αυτοκίνητα. Και πιο συγκεκριμένα, είναι δυστυχώς πολύ συχνό φαινόμενο οι οδηγοί να παρκάρουν πάνω ή δίπλα σε ράμπες διέλευσης αναπηρικών αμαξιδίων.

Οι ράμπες αυτές έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να εξομαλύνουν την υψομετρική διαφορά του δρόμου με το πεζοδρόμιο, ώστε οι άνθρωποι που κινούνται με αμαξίδια να μπορούν να μετακινούνται και να κυκλοφορούν στον δρόμο ανεμπόδιστα αλλά και με ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σου

Είναι επομένως απαράδεκτο να παρκάρουμε στα συγκεκριμένα σημεία, αποκλείοντας τη χρήση τους από τα άτομα που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αφού δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.

Το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων που πολύ συχνά βλέπουμε να έχουν καταληφθεί από μη αναπηρικά οχήματα, με αποτέλεσμα τα άτομα με κινητικά προβλήματα να αναγκαστούν να ψάχνουν θέση στάθμευσης και να μην βρίσκουν ή να παρκάρουν σε δύσβατα και απομακρυσμένα από τον προορισμό τους σημεία.

Κοινωνική ευθύνη

Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις μιλάμε για ξεκάθαρη περιθωριοποίηση και κοινωνικό αποκλεισμό μιας ομάδας πληθυσμού και κυρίως για έλλειψη σεβασμού και αδιαφορία για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Γι’ αυτό και ο νόμος προβλέπει αυστηρές κυρώσεις στους οδηγούς που παρεμποδίζουν ράμπες ή παρκάρουν σε θέσεις αναπήρων χωρίς να έχουν το ειδικό σήμα που πιστοποιεί ότι πρόκειται για αναπηρικό όχημα.

Με αφορμή αυτήν την ημέρα, ας αναρωτηθούμε πώς και κατά πόσο με τις επιλογές που κάνουμε όταν οδηγούμε υποστηρίζουμε ή όχι το αναφαίρετο δικαίωμα των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα να ζουν ισότιμα, αυτόνομα, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στη χώρα μας.

Μαθαίνουμε, λοιπόν, να οδηγούμε υπεύθυνα και με σεβασμό και απέναντι στον εαυτό μας αλλά και στις ευάλωτες ομάδες, ώστε να μπορούν και αυτές να συμμετέχουν εξίσου στη δημόσια ζωή.

Πηγή: Anytime Blog
tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.