1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Anytime Blog: Ο θαυμάσιος κ. Τέσλα και ο κόσμος του

Anytime Blog: Ο θαυμάσιος κ. Τέσλα και ο κόσμος του

Anytime Blog: Ο θαυμάσιος κ. Τέσλα και ο κόσμος του
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Όλα ξεκίνησαν από ένα χωριό της σημερινής Κροατίας, στην περιοχή Λίκα. Γεννημένος από Σέρβους γονείς το 1856, ο εκκεντρικός Νίκολα Τέσλα με την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα αποτελεί έναν από τους πιο πολυσυζητημένους και ευφυέστερους επιστήμονες του 20ου αιώνα. Μέσα από μια πληθώρα εφευρέσεων, μεταξύ των οποίων πολλές μυστηριώδεις και παράτολμες προσπάθειες, έμελλε να αφήσει την υπογραφή του σε τεχνολογικά επιτεύγματα που άλλαξαν μια για πάντα την ανθρωπότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ήταν εκείνος που άνοιξε τον δρόμο για το ηλεκτρικό ρεύμα στις σημερινές του εκφάνσεις.

Την παιδική του ηλικία στιγμάτισε ο χαμός του αδερφού του από ατύχημα, γεγονός που επηρέασε ολόκληρη τη ζωή του, όπως και τη σχέση του με την οικογένειά του. Το ενδιαφέρον του, όμως, για την επιστήμη και ειδικά για τις εφευρέσεις ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Διάβαζε πάρα πολύ, είχε ανεπτυγμένη φαντασία και ύστερα από μια περιπέτεια με την υγεία του, κατάφερε να γραφτεί στην Ανώτατη Πολυτεχνική Σχολή του Γκρατς της Αυστρίας, όπου διέπρεψε. Τότε ξεκίνησε να ασχολείται για πρώτη φορά με την ανάπτυξη ενός κινητήρα με χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος, αλλά η απόρριψη του πατέρα του και η αρνητική στάση των συμφοιτητών του απέναντί του τον οδήγησαν σε καταχρήσεις και στον τζόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

Η επαγγελματική του εμπειρία περιλαμβάνει αρχικά τη θέση του μηχανικού στο Μάριμπορ της Σλοβενίας, τη βελτίωση του τηλεφωνικού κέντρο της Βουδαπέστης και την Ηλεκτρική Εταιρεία Έντισον, στα περίχωρα του Παρισιού, όπου ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Τόμας Έντισον, του οποίου τα γραπτά είχε μελετήσει σε βάθος. Αποκτώντας ακόμα περισσότερες γνώσεις για τις γεννήτριες και τους κινητήρες, συνέχισε την ιδέα του για τον κινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος, αφού επισκεύασε και τον ηλεκτρικό σταθμό του Στρασβούργου. Οι ξεχωριστές του ικανότητες τον οδήγησαν στην επιχείρηση του Έντισον στη Νέα Υόρκη.

Στην Αμερική θα συνειδητοποιήσει ότι οι επιστημονικές του θέσεις δεν ταιριάζουν με αυτές του Έντισον και ότι ο δεύτερος δεν ήταν πρόθυμος να αλλάξει τον τρόπο δουλειάς του, παρά τις βελτιώσεις που πραγματοποίησε ο Τέσλα σε κατασκευές του. Έτσι, παραιτείται και ψάχνει επενδυτές για δική του εταιρεία. Έπειτα από ορισμένες αποτυχημένες προσπάθειες, καταφέρνει να ορθοποδήσει και ξεκινά ο «πόλεμος των ρευμάτων». Ο Έντισον τον δυσφημεί και φτάνει σε σημείο να γίνει ο ίδιος πειραματόζωο. Αφήνει να περάσει μέσα του εναλλασσόμενο ρεύμα εντάσεως χιλιάδων βολτ, κάτι για το οποίο αργότερα μετανιώνει.

Κατασκεύασε το πρώτο ραδιόφωνο, τον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής εναλλασσόμενου ρεύματος στους καταρράκτες του Νιαγάρα, μια συσκευή ακτινών Χ, έναν ηλεκτρικό λαμπτήρα που άναβε χωρίς καλώδια, έκανε πειράματα για να αποδείξει την ύπαρξη μικρών σωματιδίων με φορτίο και εφηύρε την ασύρματη επικοινωνία. Παρόλο που δεν ήταν όλοι οι ισχυρισμοί του αποδεκτοί, κατοχύρωσε ευρεσιτεχνίες και απέκτησε αρκετή φήμη, ενώ προτάθηκε 2 φορές για το βραβείο Νόμπελ. Ωστόσο, ο κλειστός του χαρακτήρας και οι ακραίες ιδέες του, τον απομόνωσαν, ώσπου πέθανε μόνος και πάμφτωχος το 1943.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κακά μαντάτα για τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Μια από τις καινοτομίες του σήμερα που οφείλονται στο έργο του Νίκολα Τέσλα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Αναδημοσίευση από Anytime Blog

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.