1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Ancoria Insurance Blog: Τα μακροπρόθεσμα οφέλη της σύνθετης κεφαλαιοποίησης (ανατοκισμός)

Ancoria Insurance Blog: Τα μακροπρόθεσμα οφέλη της σύνθετης κεφαλαιοποίησης (ανατοκισμός)

Ancoria Insurance Blog: Τα μακροπρόθεσμα οφέλη της σύνθετης κεφαλαιοποίησης (ανατοκισμός)
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Θα ήταν ιδανικό αν μπορούσαμε να επενδύαμε στο χαμηλότερο σημείο των μετοχικών αγορών και να ρευστοποιούσαμε στο ψηλότερο. Η συγκεκριμένη τακτική είναι γνωστή ως «timing the market». Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι επενδυτές που επιχειρούν να την εφαρμόσουν, καταλήγουν να προκαλούν αρνητικό αντίκτυπο στο χαρτοφυλάκιο τους, καθώς παραμένουν εκτός αγορών αναμένοντας το χαμηλότερο σημείο των αγορών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όχι μόνο δεν συμμετέχουν στα κέρδη από πιθανή άνοδο των μετοχικών αξιών, αλλά μακροπρόθεσμα χάνουν και τα οφέλη της σύνθετης κεφαλαιοποίησης.

Τι είναι λοιπόν η σύνθετη κεφαλαιοποίηση ή ο ανατοκισμός;

Ας δούμε πρώτα τι είναι ο απλός τόκος. Ο απλός τόκος είναι ο τόκος που εισπράττετε επί του αρχικού κεφαλαίου  που επενδύσατε π.χ.

  • Επενδύετε € 100.000 αρχικό κεφάλαιο για πέντε χρόνια με σταθερό ετήσιο επιτόκιο 5% επιτόκιο και στο τέλος κάθε έτους προχωράτε σε ανάληψη των τόκων αξίας € 5,000. 
  • Μετά από πέντε χρόνια, θα λάβετε πίσω το αρχικό σας ποσό των € 100.000 συν τόκους αξίας € 25.000 (= 5% επιτόκιο x € 100.000 αρχικό κεφάλαιο x 5 χρόνια).
  • Πρόκειται για συνολική απόδοση 25%.

Από την άλλη πλευρά, ο ανατοκισμός είναι ο τόκος που θα λάβετε επί του 1) αρχικού σας κεφαλαίου και 2)  επί του χρηματικού ποσού το οποίο έχει ήδη εισπραχθεί ως τόκος. Με άλλα λόγια ο ανατοκισμός είναι ο «τόκος του τόκου», π.χ.

  • Αν επενδύσετε € 100.000 αρχικό κεφάλαιο για πέντε χρόνια και λαμβάνετε 5% επιτόκιο κάθε χρόνο, χωρίς οποιαδήποτε ανάληψη, ο τόκος ανατοκίζεται .
  • Στο τέλος του 1ου έτους θα λάβετε τόκο αξίας € 5.000 που ισούται με 5% τόκο επί των € 100.000 (= αρχικού σας κεφαλαίου).
  • Στο τέλος του 2ου έτους θα λάβετε τόκο αξίας € 5.250  που ισούται με 5% επιτόκιο πάνω στο ποσό των €105.000  (= € 100.000 αρχικό κεφάλαιο + € 5.000 τόκο που εισπράχθηκε στο τέλος του 1ου έτους).
  • Στο τέλος του 3ου έτους λαμβάνετε  € 5.513 που ισούται με 5% επιτόκιο πάνω στο ποσό των € 110.250  (= € 100.000 αρχικό κεφάλαιο + € 5.000 τόκο που εισπράχθηκε στο τέλος του 1ου έτους + €5.250 τόκο που εισπράχθηκε στο τέλος του 2ου έτους),
  • και ούτω καθεξής. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Ancoria Insurance προσφέρει ένα νέο ομολογιακό ταμείο

Στο πρώτο παράδειγμα θα κερδίζατε 25% συνολική απόδοση, ενώ στο δεύτερο παράδειγμα κερδίσατε 27,63%. Η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν επεκτείνουμε την επενδυτική περίοδο σε 10 χρόνια…με απλό τόκο θα είχατε κερδίσει 50% συνολική απόδοση ενώ με ανατοκισμό θα είχατε κερδίσει 62,9%!

Στις αγορές μετοχών οι αποδόσεις ανατοκίζονται καθημερινά, γεγονός που εξηγεί τη συνολική απόδοση 234,4% που έχει καταγράψει ο δείκτης S&P 500* κατά τη δεκαετία που παρουσιάζεται παρακάτω – συγκριτικά με το 139,8% που θα κατέγραφε χωρίς τα οφέλη της σύνθετης κεφαλαιοποίησης.

Όπως μπορείτε να δείτε, τα οφέλη της σύνθετης κεφαλαιοποίησης ενισχύονται με την χρονική περίοδο που παραμένετε επενδυμένοι στην αγορά.

* Χρησιμοποιείται ως παράδειγμα. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα αξία μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί και οι μέχρι τώρα αποδόσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση ή εκτίμηση για μελλοντικές αποδόσεις.

Πηγή: Ancoria Blog

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.