1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Ancoria Blog: Το 2023 μια χρονιά ανόδου για τις Παγκόσμιες Αγορές...

Ancoria Blog: Το 2023 μια χρονιά ανόδου για τις Παγκόσμιες Αγορές Μετοχών

Ancoria Blog: Το 2023 μια χρονιά ανόδου για τις Παγκόσμιες Αγορές Μετοχών
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Κατά το 2023 οι παγκόσμιες μετοχικές αξίες κατέγραψαν σημαντική άνοδο, ανακάμπτοντας από ένα εκ των χειρότερων ετών από το 2008, και διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street κατά τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα να προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις στους επενδυτές. Η αισιοδοξία στις αγορές υποστηριζόταν από τον φθίνοντα πληθωρισμό (ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών ενέργειας), το ράλι στις μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

USA

Το ταμείο USA fund ήταν το κορυφαίο σε απόδοση ταμείο της Ancoria για το 2023, καταγράφοντας άνοδο 29,91% σε δολάρια ΗΠΑ (25,00% σε Ευρώ). Οι αμερικανικές μετοχικές αξίες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες αγορές, με κύριο καταλύτη την άνοδο των μετοχών τεχνητής νοημοσύνης κατά τις αρχές του έτους, πυροδοτώντας ευρύτερη άνοδο των μετοχών του τομέα της τεχνολόγιας. Ο μειωμένος ρυθμός πληθωρισμού τόνωσε περαιτέρω την αισιοδοξία των επενδυτών καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει τη μείωση επιτοκίων σύντομα. Η αμερικανική οικονομία παρουσιάστηκε πιο σθεναρή από τις εκτιμήσεις παρά τις αυξήσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια του έτους, παρουσιάζοντας χαμηλή ανεργία, βελτιωμένη εμπιστοσύνη καταναλωτών και ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Ancoria Insurance προσφέρει ένα νέο ομολογιακό ταμείο

Ancoria/Carnegie Sweden

Το επενδυτικό ταμείο Ancoria/Carnegie Sweden κατέγραψε άνοδο 17,36% για το 2023 σε σουηδικές κορόνες (18,46% σε Ευρώ). Παρά τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των ανοδικών επιτοκίων και της κρίσης του τομέα των ακινήτων, οι σουηδικές μετοχικές αξίες επωφελήθηκαν από την παγκόσμια αισιοδοξία. Επιπλέον, η αδυναμία της σουηδικής κορόνας βοήθησε τους πολυεθνικούς οργανισμούς που παρουσιάζουν τα οικονομικά τους στοιχεία σε ξένα νομίσματα. 

Ancoria/Carnegie Small Cap

Κατά τη διάρκεια του έτους παρουσιάστηκε ψηλή μεταβλητότητα για τις μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης, όμως στα τέλη του έτους, το ταμείο κατάφερε να καταγράψει κέρδη, μετά το ράλι των τελευταίων 2 μηνών. Το επενδυτικό ταμείο Carnegie Small Cap απέδωσε 15,97% σε σουηδικές κορόνες (17,06% σε Ευρώ) έπειτα από την αλλαγή κατεύθυνσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε πιο «ήπια» στάση στη συνάντηση Νοεμβρίου που προκάλεσε παγκόσμια αναθέρμανση της αισιοδοξίας στις αγορές. Η βελτιωμένη εικόνα επέτρεψε στους επενδυτές για ψηλότερη διάθεση ανάληψης επενδυτικού κινδύνου ευνοώντας τις μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

Europe Fund

Οι ευρωπαϊκές μετοχικές αξίες σημείωσαν άνοδο αφού αποφεύχθηκε η ενεργειακή κρίση που προβλεπόταν για την περιοχή κατά τις αρχές του έτους. Το ταμείο Europe Fund κατέγραψε απόδοση 15,12% (EUR) καθώς η ευρύτερη βελτίωση της εμπιστοσύνης στις αγορές υπερίσχυσε της αποδυναμωμένης ανάκαμψης της Κίνας. Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε πιο «επιθετική» στάση για αντιμετώπιση του πληθωρισμού σε σύγκριση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι αγορές αποτιμούν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων κατά το επόμενο διάστημα, καθώς η ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης σημείωσε στασιμότητα για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Ancoria Insurance προσφέρει ένα νέο ομολογιακό ταμείο

Δομημένα ταμεία

Με τους περισσότερους κύριους δείκτες να σημειώνουν αποδόσεις άνω του 10% για το 2023, αρκετά εκ των διαθέσιμων δομημένων ταμείων της Ancoria ανακλήθηκαν αυτόματα, επιστρέφοντας στους επενδυτές το 100% του αρχικού ποσού συν κουπόνι. 

Ancoria 3-Year SEK Autocall 6% Fund: Το ταμείο ανακλήθηκε στις 18/12/2023, δύο χρόνια μετά την έναρξη του, καθώς και οι δύο υποκείμενοι δείκτες έκλεισαν πάνω από το αρχικό τους επίπεδο. Ο δείκτης OMX Stockholm 30 έκλεισε στις 2.374,17 μονάδες (+2,7%), ενώ ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στίς 4.740,56 μονάδες (+1,5%). Οι επενδυτές έλαβαν το αρχικό τους ποσό συν μεικτό κουπόνι 12%.

Ancoria 3-Yr SEK Autocall 10.25% Fund: Το ταμείο ανακλήθηκε στις 25/10/2023, ένα χρόνο μετά την έναρξη του. Στις 25/10/2023 ο δείκτης OMX έκλεισε στις 2.073,84 μονάδες, 5,5% πάνω από το αρχικό του επίπεδο και οι επενδυτές έλαβαν το αρχικό τους ποσό συν μεικτό κουπόνι 10,25%.

Ancoria 2-Yr EUR Autocall 3.25% Guaranteed: Το ταμείο ανακλήθηκε στις 10/10/2023, ένα χρόνο μετά την έναρξη του. Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πάνω από το αρχικό του επίπεδο και οι επενδυτές έλαβαν πίσω την αρχική τους επένδυση συν εγγυημένο καθαρό κουπόνι 3,25% για το ένα έτος που διατήρησαν τη θέση.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.