1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Ancoria Blog: Ισχυρό τρίμηνο για τις παγκόσμιες αγορές παρά την τραπεζική...

Ancoria Blog: Ισχυρό τρίμηνο για τις παγκόσμιες αγορές παρά την τραπεζική κρίση

Ancoria Blog: Ισχυρό τρίμηνο για τις παγκόσμιες αγορές παρά την τραπεζική κρίση
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς, ο φόβος και η αστάθεια επανήλθαν τον Μάρτιο, αυτή τη φορά μέσω τραπεζικής κρίσης. Η αρχή έγινε στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), της οποίας η αποτυχημένη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων για να καλύψει τις εκροές καταθέσεων, προκάλεσε την κατάρρευση της μετοχής της και μαζική απόσυρση των καταθέσεών της.

Οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να παρέμβουν, παίρνοντας τον έλεγχο της Τράπεζας, και να παράσχουν διαβεβαιώσεις στον τραπεζικό τομέα για προστασία των καταθέσεων ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία  ενός ειδικού προγράμματος δανεισμού για τα επηρεαζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Παρά τις προσπάθειες των αρχών των ΗΠΑ να ηρεμήσουν τις αγορές, άλλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ είχαν παρόμοια μοίρα με αυτή της Signature Bank, ενώ μεγάλες τράπεζες της Wall Street χρειάστηκε να παρέμβουν και να καταθέσουν 30 δισ. δολάρια στην First Republic για να σώσουν τη δοκιμαζόμενη τράπεζα.

Η αυξημένη ανησυχία γύρω από την ευρωστία του τραπεζικού τομέα μεταδόθηκε και στην Ευρώπη, καθώς η Credit Suisse δέχτηκε νέα πίεση μετά την αποκάλυψη «ουσιωδών αδυναμιών» στις οικονομικές της καταστάσεις, η οποία προκάλεσε μαζική έξοδο καταθετών και επενδυτών, οδηγώντας σε παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας με την καταναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την μέχρι πρότινος ανταγωνιστή της, την UBS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι κορυφαίες εταιρείες του Κλάδου Ζωής για το 2023

Η επίδραση της πρόσφατης τραπεζικής αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές

Ο φόβος για πιθανή τραπεζική κρίση οδήγησε τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια όπως κρατικά ομόλογα και μέσα χρηματαγοράς, ενώ οι επακόλουθες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ύφεση προκάλεσαν μια απότομη καθοδική αναπροσαρμογή στις προσδοκίες των επενδυτών σχετικά με την πορεία των επιτοκίων. Αυτό οδήγησε σε απότομη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, δηλαδή σε απότομη άνοδο των τιμών τους. Παρά τις αναταράξεις οι αγορές μετοχών φάνηκαν ανθεκτικές προς στο τέλος του τριμήνου καταγράφοντας άνοδο, με τις τραπεζικές μετοχές όμως να μην αποφεύγουν τις απώλειες.


Η έκθεση των συνταξιοδοτικών ταμείων της Ancoria στις επηρεαζόμενες τράπεζες

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η έκθεση των συνταξιοδοτικών ταμείων της Ancoria στις επηρεαζόμενες τράπεζες είναι εξαιρετικά αμελητέα. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι πολύ καλά διαφοροποιημένα και τοποθετημένα σε διάφορα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) που επενδύουν σε εκατοντάδες τίτλους το καθένα, περιορίζοντας έτσι την έκθεση σε οποιονδήποτε μεμονωμένο αντισυμβαλλόμενο.

Αν υπήρχε οποιαδήποτε επίπτωση των πιο πάνω γεγονότων στα συνταξιοδοτικά ταμεία της Ancoria, αυτή θα οφειλόταν στη συνολική απόδοση των παγκόσμιων αγορών μετοχών και ομολόγων. Παρόλα αυτά, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και παραμένουμε τακτικά τοποθετημένοι συντηρητικά έναντι της στρατηγικής κατανομής ενεργητικού του κάθε ταμείου, διατηρώντας μεγαλύτερες θέσεις σε μετρητά και ομόλογα και χαμηλότερη θέση σε μετοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι κορυφαίες εταιρείες του Κλάδου Ζωής για το 2023

Πώς αυτό επηρεάζει τις συνταξιοδοτικές σας αποταμιεύσεις;

Οι συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις είναι μακροπρόθεσμη επένδυση που ιστορικά έχει ξεπεράσει κάθε είδους οικονομικής κρίσης του παρελθόντος. Καθώς, υπό κανονικές συνθήκες, δεν έχετε πρόσβαση στα συνταξιοδοτικά σας ωφελήματα πριν από τη συνταξιοδότησή σας, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τα επενδύετε διαφορετικά από τα χρήματα που εξοικονομείτε για να καλύψετε τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες σας. Γενικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο χρονικός σας ορίζοντας, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο κινδύνου που μπορείτε να αναλάβετε, καθώς έχετε τον χρόνο να ξεπεράσετε περιόδους βραχυπρόθεσμης αστάθειας της αγοράς και να ανακτήσετε οποιεσδήποτε ζημιές, αν και αυτό δεν είναι εγγυημένο.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Ancoria έχουν ξεκινήσει δυναμικά τη νέα χρονιά. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πώς θα κινηθούν οι αγορές. Επομένως, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να επενδύετε με μια στρατηγική που ταιριάζει με τον επενδυτικό σας ορίζοντα, τους επενδυτικούς σας στόχους και την ανοχή σας στον κίνδυνο.

Όπως πάντα, η ομάδα της Ancoria είναι εδώ για να σας βοηθήσει, γι’ αυτό μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν θέλετε να συζητήσουμε σχετικά με τον συνταξιοδοτικό σας λογαριασμό.

Πηγή: Ancoria Blog

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.