1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Ancoria Blog: Απλοί τρόποι για να αυξήσετε τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις σας

Ancoria Blog: Απλοί τρόποι για να αυξήσετε τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις σας

Ancoria Blog: Απλοί τρόποι για να αυξήσετε τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις σας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μια νέα χρονιά είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για προβληματισμό, αναθεώρηση και προγραμματισμό. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό μας μέλλον, οπότε τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να μελετήσουμε προσεκτικά τα συνταξιοδοτικά μας σχέδια, να αξιολογήσουμε πού βρισκόμαστε με τους στόχους μας και να λάβουμε μέτρα για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επίτευξής τους.

Βρείτε πιο κάτω πέντε απλούς τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις σας και, επομένως, το εισόδημα που θα έχετε κατά τη συνταξιοδότηση.

1. Εκμεταλλευτείτε αυξήσεις στον μισθό σας και τυχόν επιπλέον αμοιβές

Εξετάστε το ενδεχόμενο να αυξήσετε τις συνταξιοδοτικές συνεισφορές σας σταδιακά, κάθε φορά που ο μισθός σας αυξάνεται. Για παράδειγμα, εάν λάβετε αύξηση 3% φέτος, σκεφτείτε να κρατήσετε το 2% ως επιπλέον εισόδημα, αλλά να χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο 1% για επιπλέον συνταξιοδοτικές συνεισφορές. Εάν το επαναλάβετε αυτό κατά τη διάρκεια των χρόνων, θα έχετε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχετε τον αποταμιευτικό στόχο σας, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσετε  μονομιάς ένα σημαντικό μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός σας. Επιπρόσθετα, κάθε φορά που λαμβάνετε μια επιπλέον αμοιβή, σκεφτείτε να καταβάλετε ολόκληρη ή μέρος αυτής στον συνταξιοδοτικό λογαριασμό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι κορυφαίες εταιρείες του Κλάδου Ζωής για το 2023

Κάθε επιπλέον ποσό που καταβάλλετε στον συνταξιοδοτικό λογαριασμό σας απολαμβάνει φορολογική ελάφρυνση, οπότε εάν δεν εκμεταλλεύεστε ήδη πλήρως την προσωπική φορολογική έκπτωσή σας, καταλήγετε να αποταμιεύετε ένα μεγαλύτερο ποσό από αυτό που θα είχατε λάβει ως εισόδημα.

2. Αυξήστε τις συνεισφορές σας μετά το τέλος μιας τακτικής δαπάνης

Μπορείτε να αυξήσετε τις συνεισφορές στον συνταξιοδοτικό λογαριασμό σας όταν λήξει μια τακτική δαπάνη. Για παράδειγμα, όταν εξοφλήσετε ένα δάνειο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ποσό που πληρώνατε ως δόση δανείου ως επιπλέον συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις. Δεν έχετε συνηθίσει να έχετε αυτά τα χρήματα στη διάθεσή σας, επομένως, οι καταναλωτικές σας συνήθειες δεν θα επηρεαστούν, αλλά οι συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις σας μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά.

3. Μεγιστοποιήστε τις συνεισφορές του εργοδότη σας

Ορισμένοι εργοδότες καταβάλλουν ισόποσες συνεισφορές με τους εργοδοτουμένους τους, μέχρι ένα μέγιστο όριο, επομένως, εάν αυξήσετε το ποσό που συνεισφέρετε, θα το αυξήσει και ο εργοδότης σας. Το επιπλέον ποσό συνεισφοράς του εργοδότη είναι ουσιαστικά δωρεάν χρήματα και ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις σας. Ελέγξτε τους όρους του συνταξιοδοτικού σχεδίου σας για να βεβαιωθείτε ότι εκμεταλλεύεστε πλήρως οποιαδήποτε τέτοια πρόνοια.

4. Καθυστερήστε τη ρευστοποίηση του συνταξιοδοτικού λογαριασμού σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι κορυφαίες εταιρείες του Κλάδου Ζωής για το 2023

Όσο περισσότερο περιμένετε για να αποσύρετε χρήματα από τον συνταξιοδοτικό λογαριασμό σας, τόσο περισσότερο χρόνο έχουν οι αποταμιεύσεις σας για να αποδώσουν. Επομένως, παρόλο που όταν αλλάζετε εργοδότη έχετε την επιλογή να λάβετε τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις που έχετε συσσωρεύσει, το να αντισταθείτε στον πειρασμό και αντ’ αυτού να τις αφήσετε επενδυμένες μέχρι τη συνταξιοδότηση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο συνταξιοδοτικό εισόδημα που θα λάβετε τελικά. Μπορείτε, επίσης, να εξετάσετε το ενδεχόμενο να καθυστερήσετε τη συνταξιοδότησή σας, εάν είστε πρόθυμοι να το κάνετε, ή να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να δώσετε στις αποταμιεύσεις σας περισσότερο χρόνο για να αυξηθούν.

5. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την κατάλληλη επενδυτική στρατηγική

Το πού επενδύονται οι συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις σας μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο ποσό που θα λάβετε όταν συνταξιοδοτηθείτε. Σκεφτείτε, λοιπόν, πού έχετε επενδύσει τις συνταξιοδοτικές συνεισφορές σας. Ταιριάζει η επενδυτική στρατηγική σας με τον επενδυτικό ορίζοντά σας, τους επενδυτικούς στόχους σας αλλά και την ανοχή και διάθεσή σας για επενδυτικό κίνδυνο;

Γενικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο χρονικός σας ορίζοντας, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο κινδύνου που μπορείτε να αναλάβετε, καθώς έχετε τον χρόνο να ξεπεράσετε οποιεσδήποτε περιόδους βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας των αγορών και να ανακτήσετε τυχόν απώλειες. Επομένως, εάν έχετε πολύ χρόνο μέχρι τη συνταξιοδότηση, σκεφτείτε την επιλογή επενδύσεων που διαθέτουν καλές προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι κορυφαίες εταιρείες του Κλάδου Ζωής για το 2023

Από την άλλη, όσο πιο κοντά είστε στη συνταξιοδότηση, τόσο μικρότερο κίνδυνο θα πρέπει να είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε για να διατηρήσετε την αξία του συνταξιοδοτικού σας λογαριασμού. Επομένως, καθώς πλησιάζετε στη συνταξιοδότηση, σκεφτείτε να προσαρμόσετε το χαρτοφυλάκιό σας προς επενδύσεις χαμηλότερου κινδύνου για να μετριάσετε πιθανές απώλειες που μπορεί να προκύψουν από ξαφνικές διακυμάνσεις της αγοράς, τη στιγμή που χρειάζεστε τα χρήματά σας το περισσότερο.

Πηγή: Ancoria Blog

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.