1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλισης Κατοικίας
  6. »
  7. 5 τρόποι να πάρει φωτιά το σπίτι σας και πως να...

5 τρόποι να πάρει φωτιά το σπίτι σας και πως να το προστατέψετε!

5 τρόποι να πάρει φωτιά το σπίτι σας και πως να το προστατέψετε!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σαφέστατα οι κίνδυνοι που απειλούν την κατοικία μας μπορεί να είναι αναρίθμητοι. Εάν όμως κοιτάξει κάποιος προσεκτικά τους τίτλους των καθημερινών ειδήσεων ή τις ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, η φωτιά είναι μαζί με την κλοπή, από τους πιο διαδεδομένους και συχνούς κινδύνους που διατρέχει μία κατοικία.

Αποτελεί  κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει από μικρές ζημιές μέχρι ολοκληρωτική καταστροφή ενός σπιτιού ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να απειλήσει και τη ζωή των ενοίκων της κατοικίας.

Είναι ενδεικτικά της συχνότητας του φαινομένου, τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε για το 2022 η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τη χρονιά που μας πέρασε η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε παγκύπρια σε 6,451 κλήσεις που αφορούσαν πυρκαγιές. Από αυτές, οι 3445 ήταν πυρκαγιές υπαίθρου και οι 3006 πυρκαγιές σε αστικές περιοχές. Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το συνολικό κόστος των πιο πάνω πυρκαγιών έφτασε τα €9,5 εκατομμύρια αισθητά μειωμένο σε σχέση με τα €29,2 εκατομμύρια το 2021.

Είναι σαφές λοιπόν από τα πιο πάνω στοιχεία, ότι ο κίνδυνος πρόκληση πυρκαγιάς παραμονεύει. Ένας από τους λόγους που η φωτιά είναι τόσο μεγάλος κίνδυνος για ένα σπίτι, είναι ότι αυτή μπορεί να προκληθεί με ποικίλους τρόπου. 

Πιο κάτω ανατρέχουμε σε 5 βασικούς τρόπου που μπορεί ένα σπίτι να πάρει φωτιά τονίζοντας την ίδια στιγμή τόσο τη σημαντικότητα των μέτρων προστασίας για αποτροπή τέτοιων περιστατικών όσο και την ύπαρξη ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου που θα μας προστατέψει από το οικονομικό κόστος της ζημιάς που θα προκαλέσει η φωτιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Φωτιά στην Πάφο: Όλες οι εξελίξεις

#1 Φωτιά από τον εξοπλισμό μαγειρέματος

Ένα ξεχασμένο τηγάνι πάνω στη φωτιά μπορεί να γίνει η αιτία μέχρι και την ολοκληρωτική καταστροφή του σπιτιού μας. Πρόκειται για μια συχνή αιτία πρόκλησης πυρκαγιών στο σπίτι και όλοι μας πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Άλλη μία πιθανή αιτία που σχετίζεται με το μαγείρεμα μπορεί να είναι η διαρροή υγραερίου από εστίες που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη πηγή ενέργειας.

Γενικότερα κατά το μαγείρεμα υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά και πρέπει να είμαστε πάντα συγκεντρωμένοι και πολύ προσεκτικοί.

#2 Φωτιά από τον εξοπλισμό θέρμανσης

Οι συσκευές θέρμανσης αποτελούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες των πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε κατοικίες με τις περισσότερες από αυτές να παρατηρούνται τους χειμερινούς μήνες. Το πιο συχνό φαινόμενο αποτελεί η φωτιά από τζάκι η ξυλόσομπα.

Είναι πολύ σημαντικό να εμπιστευόμαστε αρχικά την προμήθεια, την κατασκευή και την τοποθέτηση τέτοιων συσκευών σε επαγγελματίες αφού είναι συχνά τα φαινόμενα πρόκλησης φωτιάς λόγο κακοτεχνίας. Ακόμη σημαντικό είναι η σωστή και τακτική συντήρηση τους.

#3 Φωτιά από βραχυκύκλωμα

Η πρόκληση φωτιάς από βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών συσκευών είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σπάνιο. Η φωτιά σε ηλεκτρικές συσκευές ή ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι συχνή και οφείλετε συνήθως στην κακή συντήρηση και σε φθαρμένα υλικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η κατάρριψη του μύθου ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παίρνουν φωτιά πιο εύκολα

Για να μειώσουμε τις πιθανότητες ενός τέτοιου περιστατικού, θα πρέπει ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και η εγκατάσταση της οικίας να συντηρείτε συχνά. Επίσης οποιεσδήποτε μετατροπές και αναβαθμίσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται πάντα από επαγγελματίες ηλεκτρολόγους.

Ακόμη, βεβαιωθείτε ότι οι ηλεκτρικές σας συσκευές είναι πιστοποιημένες και ότι τοποθετούνται σε πρίζες που μπορούν να υποστηρίξουν το φορτίο της συσκευής. Τέλος, χρήσιμο είναι να αποφεύγουμε τη χρήση πολύ παλιών και φθαρμένων συσκευών που εκτός του κινδύνου αυτού καταναλώνουν και μεγάλο όγκο ενέργειας.

#4 Κεριά, Τσιγάρα και άλλες πηγές θερμότητας

Η χρήση διακοσμητικών – αρωματικών κεριών μπορεί να είναι σήμερα πολύ διαδεδομένη, όμως μπορούν πολλές φορές να αποβούν μοιραία και να προκαλέσουν μεγάλες εστίες φωτιάς στην κατοικία μας. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση τέτοιων κεριών και σίγουρα δεν θα πρέπει να τα αφήνουμε αναμμένα χωρίς επιτήρηση.

Επίσης μία επικίνδυνη πηγή πρόκλησης πυρκαγιών είναι τα τσιγάρα. Εάν καπνίζετε καλύτερα να το κάνετε στο μπαλκόνι ή στην αυλή του σπιτιού ενώ θα πρέπει πάντα να φυλάσσετε μακριά από παιδιά αναπτήρες και σπίρτα.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμαι ένα ανθεκτικό βαθύ σταχτοδοχείο και να το τοποθετούμε μακριά από άλλα αντικείμενα. Τέλος, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πετούμε τις γόπες και τις στάχτες των τσιγάρων και να βεβαιωνόμαστε ότι είναι σβησμένα. Ποτέ δεν πετούμε τσιγάρα σε χόρτα, φύλλα και γλάστρες με λουλούδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Anytime δίπλα στους πυρόπληκτους

#5 Εμπρησμός

Μπορεί όταν ακούμε τη λέξη εμπρησμός το μυαλό μας να πηγαίνει σε κακόβουλές ενέργειες, όμως είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και σαν ατύχημα ειδικά από παιδιά. Τα παιδιά ειδικά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας είναι πιθανότερο να προκαλέσουν τέτοιου είδους πυρκαγιές, συνήθως παίζοντας με τα σπίρτα και τους αναπτήρες θέτοντας σε κίνδυνο τα ίδια και τους γύρω τους.

Τα σπίρτα και οι αναπτήρες δεν πρέπει να αφήνονται εκτεθειμένα σε δωμάτια ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σπιτιού όπου τα παιδιά μπορούν να βρεθούν χωρίς την επίβλεψη σας ενώ θα πρέπει οι γονείς να συμβουλεύουν τα παιδιά για τον κίνδυνο της φωτιάς και στο να μένουν μακριά από σπίρτα και αναπτήρες.

Η φωτιά λοιπόν όπως είδαμε, είναι ένα συχνό φαινόμενο και θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για αποτροπή τέτοιων περιστατικών. Σε κάθε περίπτωση η σωστή ασφάλιση της οικίας μας θα μας διασφαλίσει ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν αποφευχθεί ένα τέτοιο περιστατικό, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μας θα μας αποζημιώσει για τις ζημιές που θα προκληθούν.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.