1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Βασική ανησυχία οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι σύμφωνα με την EIOPA

Βασική ανησυχία οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι σύμφωνα με την EIOPA

Βασική ανησυχία οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι σύμφωνα με την EIOPA
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) προσδιόρισε ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι μία από τις πιο μεγάλες ανησυχίες για τους τομείς της ασφάλισης και των συντάξεων.

Η EIOPA ανέφερε ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αποτελούν τον κορυφαίο κίνδυνο από την άποψη της υψηλότερης αναμενόμενης αύξησης της σημαντικότητας για αυτούς τους τομείς, δεδομένου ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα.

Ως εκ τούτου, ζητεί από τις εποπτικές αρχές να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζονται ισχυρές πρακτικές διαχείρισης κινδύνων, ιδίως στους αντασφαλιστές, για την αντιμετώπιση των κινδύνων αναδοχής.

Ωστόσο, η Αρχή σημείωσε επίσης ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν ευκαιρία για τις εταιρείες αντασφάλισης να καλύψουν το κενό προστασίας που υπάρχει σε αυτόν τον κλάδο και να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για νέες υπηρεσίες.

Από μακροοικονομική άποψη, η έκθεση της EIOPA σημείωσε ότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, με τις αβεβαιότητες σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας να επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Και παρά την πρόσφατη ανάκαμψη των μακροπρόθεσμων αποδόσεων, οι αγορές εξακολουθούν να λειτουργούν σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, γεγονός που ασκεί πίεση ιδίως στους ασφαλιστές ζωής και στα συνταξιοδοτικά ταμεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς λειτουργεί η Ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα και ποιες οι επιδόσεις της;

Η EIOPA αναμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές και προβλέπουν συγκράτηση του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια του 2022, αλλά βλέπει σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλιση ζημιών εάν συνεχιστεί, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία.

Άλλοι κορυφαίοι τομείς κινδύνου που εντοπίστηκαν από αναλυτές περιλαμβάνουν τον κίνδυνο στον κυβερνοχώρο, εν μέρει λόγω των εκτεταμένων τάσεων ψηφιοποίησης και της απομακρυσμένης εργασίας.

“Παρά την αυξανόμενη δυναμική, η κατανόηση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο παραμένει περιορισμένη, υποδεικνύοντας την ανάγκη για τις απαραίτητες βελτιώσεις στη συλλογή δεδομένων και τη μοντελοποίηση κινδύνων στον κυβερνοχώρο”, σημείωσε η EIOPA. “Όπως και με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, η σφαίρα του κυβερνοχώρου θα μπορούσε επίσης να ανοίξει ευκαιρίες για τους ασφαλιστές που βλέπουν ότι η ζήτηση για ασφάλιση στον κυβερνοχώρο είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί”.

«Η συνεχιζόμενη πανδημία άναψε φως σε ορισμένους τομείς ανησυχίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και παρείχε στις ρυθμιστικές αρχές, τις εποπτικές αρχές και τους συμμετέχοντες στην αγορά πολύτιμα διδάγματα. Ωστόσο, η EIOPA πιστεύει ότι τα δεδομένα από την κρίση πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή”.

“Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άνευ προηγουμένου δημοσιονομικά μέτρα εν μέσω διευκολυντικών νομισματικών πολιτικών ενδέχεται να έχουν στρεβλώσει τα τακτικά πλαίσια αξιολόγησης κινδύνου, είναι σημαντικό για τους διαχειριστές κινδύνων και τις εποπτικές αρχές να μην υποτιμούν τους κινδύνους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι απαντούν Insurance Europe και CRO Forum στην EIOPA για τις πράσινες απαιτήσεις στον ασφαλιστικό κλάδο

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.