1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Αυτοκινήτου
  6. »
  7. Τι να προσέξετε στην ασφάλεια του καινούργιου σας αυτοκίνητου;

Τι να προσέξετε στην ασφάλεια του καινούργιου σας αυτοκίνητου;

Τι να προσέξετε στην ασφάλεια του καινούργιου σας αυτοκίνητου;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μόλις ήρθε το αυτοκίνητο που αναμένατε εδώ και πολλούς μήνες και είστε ενθουσιασμένοι. Σας καταλαβαίνουμε! Έχουμε ζήσει όλοι το συναίσθημα της αναμονής να βρεθούμε πίσω από το τιμόνι του καινούργιου μας αυτοκινήτου και να «οργώσουμε» τους δρόμους.

Αυτή τη στιγμή μέσα στον ενθουσιασμό σας ίσως θεωρείτε την Ασφάλιση του απλά μία τυπική διαδικασία που θέλει η αντιπροσωπεία του αυτοκινήτου, ο dealer ή η τράπεζα που θα σας χρηματοδοτήσει. Για τον λόγο αυτό δεν δίνετε και μεγάλη σημασία. Αυτό όμως είναι λάθος και αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επιλέξετε την κατάλληλη ασφάλεια. 

Γιατί η σωστή επιλογή Ασφάλειας Αυτοκινήτου είναι σημαντική;

Αυτό που γνωρίζουν όλοι είναι ότι η ασφάλεια για ζημιές έναντι τρίτων είναι υποχρεωτική από τον νόμο. Όσοι δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική βιομηχανία θα έχουν συναντήσει πελάτες που αρχικά ζητούν απλά κάλυψη έναντι τρίτων έστω κι αν το αυτοκίνητο τους κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Η μη εξασφάλιση του ιδίου του αυτοκινήτου σας μπορεί να αποβεί μοιραία για την οικονομική σας κατάσταση ή μπορεί να κάνει την καθημερινότητα σας δυσκολότερη εάν μείνετε χωρίς αυτοκίνητο. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό με τη βοήθεια της ασφαλιστικής μας εταιρείας να επιλέξουμε εκείνο το είδος της κάλυψης που θα εξασφαλίζει το αυτοκίνητο μας από όσο το δυνατό περισσότερους κινδύνους που το απειλούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΗΠΑ: Τα ασφάλιστρα οχημάτων στα ύψη

Τι να προσέξετε στην ασφάλεια του καινούργιου σας αυτοκινήτου

Είδος κάλυψης

Ένας μεγάλος μύθος μεταξύ των Κύπριων καταναλωτών είναι ότι η περιεκτική ασφάλιση, ή η φουλ όπως την αναφέρει αρκετός κόσμος, είναι ένα συμβόλαιο που καλύπτει ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Αυτό όμως αποτελεί μία παρανόηση αλλά και μία μεγάλη παγίδα.

Όταν λέμε περιεκτική ασφάλεια στην ουσία εννοούμε ότι το συμβόλαιο μας θα καλύψει και τις ζημιές του δικού μας οχήματος σε περίπτωση ατυχήματος ενώ σχεδόν πάντα καλύπτει το αμάξι μας  και σε περίπτωση φωτιάς ή κλοπής. Συνήθως οι εταιρείες έχουν 2 ή περισσότερα περιεκτικά συμβόλαια, με τις ονομασίες τους να ποικίλουν. Πιο κάτω είναι 3 κίνδυνοι που πρέπει να διευκρινίσετε κατά πόσο περιλαμβάνονται στο πακέτο που έχετε επιλέξει:

  • Κάλυψη από φυσικά φαινόμενα όπως ανεμοστρόβιλος, χαλάζι, πλημύρα και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που ως αποτέλεσμα και της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Συνήθως δεν θα συναντήσουμε αυτή την κάλυψη στο βασικό περιεκτικό συμβόλαιο των περισσοτέρων εταιρειών που σημαίνει ότι εάν θέλουμε την κάλυψη αυτή θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε επιλέξει συμβόλαιο που την περιλαμβάνει ή την έχουμε αγοράσει επιπρόσθετα.
  • Η Κάλυψη από οχλαγωγίες, απεργίες, κακόβουλες ενέργειες είναι ακόμη ένας κίνδυνος που πρέπει να είστε προσεκτικοί. Συνήθως στο βασικό περιεκτικό συμβόλαιο οι εταιρείες καλύπτουν τις κακόβουλες ενέργειες αλλά εξαιρούν τις Οχλαγωγίες-Απεργίες εκτός εάν επιλεγούν ξεχωριστά. Όπως και πριν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πιο συμβόλαιο αγοράσαμε και εάν περιλαμβάνει την κάλυψη αυτή.
  • Η Κάλυψη του ανεμοθώρακα είναι επίσης πολύ σημαντική. Συνήθως η συγκεκριμένη κάλυψη περιλαμβάνετε σε όλα τα περιεκτικά συμβόλαια και καλύπτει τον ανεμοθώρακα αλλά και τα υπόλοιπα τζάμια του οχήματος από τυχαία ζημιά. Εδώ θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στο ύψος της κάλυψης και να βεβαιωθείτε ότι σε περίπτωση ζημιάς είναι ικανό για να αντικαταστήσει τον ανεμοθώρακα του αυτοκίνητου που αγοράζετε. Επίσης καλό θα είναι να διευκρινίσετε ποια τζάμια δεν καλύπτει αφού σε κάποιες περιπτώσεις η κάλυψη των πλαϊνών καθρεφτών ή/και της ηλιοροφής αποτελεί εξαίρεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης: Όλες οι εξελίξεις για την πράσινη κάρτα και της διεθνή ασφάλιση αυτοκινήτων

Πρώτο Αφαιρετέο ποσό

Ακόμη κάτι πολύ σημαντικό στην επιλογή της ασφάλειας αυτοκινήτου σας είναι το πρώτο αφαιρετέο ποσό ή excess όπως το συναντάμε στ’ αγγλικά. Πρόκειται για το πρώτο ποσό που θα χρειαστεί εσείς να πληρώσετε πριν ξεκινήσει η αποζημίωση από την ασφαλιστική σας εταιρεία. Δηλαδή εάν το πρώτο αφαιρετέο ποσό είναι 200 ευρώ και η ζημιά σας 500 ευρώ τότε η εταιρεία σας θα αποζημιώσει μόνο τα 300 ευρώ ενώ εάν η ζημιά σας είναι 200 ευρώ μόνο τότε δεν θα μπορείτε να υποβάλετε απαίτηση.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικός εάν το πρώτο αφαιρετέο ποσό είναι ενιαίο για όλες τις καλύψεις ή εάν αλλάζει για συγκεκριμένες. Εάν τώρα είναι κάτι που δεν θέλετε να πληρώσετε σε περίπτωση απαίτησης/ατυχήματος, υπάρχουν στην αγορά εταιρείες που προσφέρουν την απαλοιφή αυτού του ποσού έτσι ώστε να πληρώνει η ίδια η εταιρεία όλο το ποσό της ζημιάς. Φυσικά αυτό είναι κάτι που θα αυξήσει το κόστος αφού ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο υψηλότερο είναι το πρώτο αφαιρετέο ποσό τόσο χαμηλότερο είναι το ασφάλιστρο. 

Τέλος κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη για όλα τα είδη ασφάλισης είναι να μην αποκρύψουμε οποιαδήποτε πληροφορία από την ασφαλιστική μας γιατί τότε υπάρχει η πιθανότητα η εταιρεία να αρνηθεί την κάλυψη σε περίπτωση απαίτησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Θα καταγράφεται στο κοτσιάνη ατύχημα ή ζημιά στο αυτοκίνητο

Τα πιο πάνω αλλά και όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες που είναι επίσης σημαντικές, θα πρέπει πάντα να τις διευκρινίζετε την ασφαλιστική σας εταιρεία ενώ είναι σημαντικό να διαβάζετε την πρόταση προς ασφάλιση, τον πίνακα και το βιβλιάριο του συμβόλαιού σας για να έχετε πλήρη ενημέρωση και γνώση.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.