1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Swiss Re: Σε κίνδυνο οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Στα ύψη τα...

Swiss Re: Σε κίνδυνο οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Στα ύψη τα θαλάσσια ασφάλιστρα.

Swiss Re: Σε κίνδυνο οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Στα ύψη τα θαλάσσια ασφάλιστρα.
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι πρόσφατες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και η ξηρασία που μαστίζει την περιοχή της Διώρυγας του Παναμά έχουν προκαλέσει όλεθρο στην παγκόσμια ναυτιλία, οδηγώντας σε υπερτετραπλάσια αύξηση των τιμών από τα τέλη του 2023, σύμφωνα με έκθεση της Swiss Re.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι αυτές οι διαταραχές έχουν επηρεάσει σοβαρά τις αλυσίδες εφοδιασμού, με τις τιμές αποστολής να εκτοξεύονται σε τετραπλάσια επίπεδα πριν από την επίθεση.

Αυτή η κλιμάκωση των τιμών μπορεί να ενταθεί περαιτέρω εάν οι διαταραχές συνεχιστούν κατά την περίοδο αιχμής της ναυτιλίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα θαλάσσια ασφαλιστήρια συμβόλαια στις πληγείσες περιοχές δέχονται την πίεση, με τα ασφάλιστρα να εκτοξεύονται στα ύψη για να καλύψουν τον αυξημένο κίνδυνο και την κάλυψη να προσαρμόζεται ανάλογα.

Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό πληθωρισμό των απαιτήσεων, ιδιαίτερα εάν ο πληθωρισμός των βασικών αγαθών αρχίσει να αυξάνεται ξανά.

Οι διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Παναμά προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος για τους εξαγωγείς, καθώς πολλές ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν να αναδρομολογήσουν τα πλοία τους, προσθέτοντας σημαντικό χρόνο και απόσταση στα τυπικά ταξίδια μετ ‘επιστροφής.

Αυτή η αναδρομολόγηση έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στη ζωτική εμπορική διαδρομή μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ανδρέας Αθανασιάδης: Δικαίωμα των ασφαλιστικών εταιρειών να απορρίπτουν τους ηλικιωμένους

Επιπλέον, η ξηρασία που πλήττει τη Διώρυγα του Παναμά έχει οδηγήσει σε μείωση των ημερήσιων χρονοθυρίδων διέλευσης, επιδεινώνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία. Οι τιμές spot μεταξύ της Ασίας και της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ έχουν διπλασιαστεί από τον Οκτώβριο λόγω αυτών των περιορισμών.

Οι διαταραχές ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για τις μακροοικονομικές προοπτικές, ιδίως εάν συνεχιστούν στην περίοδο αιχμής της ναυτιλίας αργότερα εντός του έτους.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της παροχής κάλυψης σε ορισμένες οικονομικά πολύτιμες επιχειρήσεις λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Αυτές οι προκλήσεις έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν διάφορους τομείς, με τους δείκτες υπευθύνων προμηθειών της μεταποίησης να αντικατοπτρίζουν διαταραχές στους χρόνους παράδοσης προμηθευτών και στο κόστος εισροών.

Ορισμένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν σταματήσει την παραγωγή στα ευρωπαϊκά εργοστάσια λόγω καθυστερήσεων στην άφιξη ανταλλακτικών, ενώ οι εταιρείες λιανικής πώλησης ενδέχεται να υποφέρουν από παρατεταμένο υψηλότερο κόστος μεταφοράς.

Ενώ υπάρχουν παράγοντες που υποδηλώνουν περιορισμένο αντίκτυπο μέχρι στιγμής, όπως οι υψηλότεροι δείκτες αποθεμάτων προς πωλήσεις και η λιγότερο ισχυρή ζήτηση αγαθών σε σύγκριση με την περίοδο της πανδημίας, όσο πιο μακροχρόνιες είναι οι διαταραχές, τόσο πιθανότερο είναι να τροφοδοτήσουν τους ρυθμούς του πληθωρισμού με χρονική υστέρηση.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.