1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Στα 4,2 τρισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα ασφάλιστρα σε παγκόσμιο επίπεδο το...

Στα 4,2 τρισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα ασφάλιστρα σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021 – Ποιες οι προβλέψεις για το 2022;

Στα 4,2 τρισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα ασφάλιστρα σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021 – Ποιες οι προβλέψεις για το 2022;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σημειώνοντας αύξηση κατά 5.1% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, τα ασφάλιστρα για το 2021 σε παγκόσμιο επίπεδο, ανήλθαν στα 4,2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την «Παγκόσμια Έκθεση για την Ασφάλιση» της Allianz αυτό έγινε εφικτό λόγω του θετικού οικονομικού περιβάλλοντος,  την αυξανόμενη επίγνωση των κινδύνων που αναλαμβάνουν οι εταιρείες και την πρωτοφανή εξοικονόμηση που ενισχύθηκε από τις ακμάζουσες αγορές.

Ωστόσο, παρά την επιμονή της πανδημίας COVID-19, των γεωπολιτικών ζητημάτων και άλλων παραγόντων, αυτό που έκανε το έτος αξιοσημείωτο ήταν η σύνθεση της αύξησης των ασφαλίστρων όπου περισσότερα από τα δύο τρίτα των ασφαλίστρων αφορούσαν στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με την αγορά των ΗΠΑ να αντιπροσωπεύει το ήμισυ της αύξησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2021 αποτέλεσε το τέλος της τάσης που βλέπαμε την περασμένη δεκαετία όπου η ανάπτυξη ήταν πολύ χαμηλότερη (+3,6% ετησίως κατά μέσο όρο) και ήταν κυρίως καθοδηγούμενη από την αγορά της Ασίας, η οποία αντιπροσώπευε το 40% όλων των πρόσθετων ασφαλίστρων, με περισσότερα από τα μισά από αυτά να αφορούν την Κινεζική αγορά.

Για το τρέχον έτος, οι αναλυτές της Allianz αναμένουν ότι η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας θα επηρεάσει τον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο, προβλέποντας το ποσοστό της αύξησης των ασφαλίστρων να μειωθεί κατά περίπου 1%, ανάπτυξη η οποία θα είναι μικρότερη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αυτοί είναι οι λόγοι που μας αποσπούν την προσοχή στην οδήγηση!

Σύμφωνα με την έκθεση, τα παγκόσμια ασφάλιστρα αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά +4,8% το 2022, με τον Κλάδο Ζωής και τον Κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων, να αναπτύσσονται σχεδόν το ίδιο (+4,9% και +4,6%, αντίστοιχα).

Παρά την αβεβαιότητα που κυριαρχεί αυτό το έτος, οι αναλυτές της Allianz παραμένουν αισιόδοξοι καθώς αναμένουν ότι η κλιματική και η δημογραφική αλλαγή θα αποτελέσουν τους κύριους παράγοντες της ζήτησης για ασφάλιση. Προβλέπουν επίσης ετήσια ανάπτυξη +4,8% κατά την επόμενη δεκαετία (Κλάδος Ζωής +4,9% και Περιουσίας & Ατυχημάτων +4,6%), που θα αντιστοιχεί στο τέλος της δεκαετίας σε συνολική αύξηση ασφαλίστρων κατά 67% ή €2,8 τρισεκατομμύρια, εκ των οποίων μέχρι €1,8 τρισεκατομμύρια θα αφορούν τον Κλάδο Ζωής και πάνω από €1 τρισεκατομμύριο τον κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων.

«Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελούν αφύπνιση για καλύτερη διαχείριση των κινδύνων και ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση για προστασία», δήλωσε ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz.

«Ο κλάδος πρέπει να επιτύχει τη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής σημασίας του, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις για νέους και αυξανόμενους κινδύνους. Τα ζητήματα της ανασφάλειας και της οικονομικής προσιτότητας είναι πιθανό να γίνουν όλο και πιο επείγοντα τα επόμενα χρόνια. Αυτό απαιτεί ένα επίπεδο δημιουργικότητας και συνεργασίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους πελάτες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ακόμη και πέρα από τις προηγούμενες προσπάθειες.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.