1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Που επενδύουν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες στην Ευρώπη;

Που επενδύουν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες στην Ευρώπη;

Που επενδύουν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες στην Ευρώπη;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) συλλέγει και δημοσιεύει ολοκληρωμένα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πώς οι (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες επενδύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε διαφορετικούς τύπους επενδύσεων. Από το 1ο τρίμηνο του 2023, οι (αντ)ασφαλιστές του ΕΟΧ κατείχαν περιουσιακά στοιχεία ύψους 8,57 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κατανέμονται σε επενδυτικά κεφάλαια, κρατικά ομόλογα, εταιρικά ομόλογα και μετοχές. Αυτές οι τέσσερις κατηγορίες μαζί αποτελούν το 88% όλων των επενδύσεων. Το υπόλοιπο 12% του ενεργητικού κατέχεται σε μετρητά ή επενδύεται σε υποθήκες και δάνεια, ακίνητα και δομημένα ομόλογα.

Οι επενδύσεις των ασφαλιστών με μια ματιά το 1ο τρίμηνο του 2023

Το παρακάτω διάγραμμα παρέχει μια επισκόπηση των επενδύσεων των επιχειρήσεων σε κρατικά ομόλογα, εταιρικά ομόλογα και μετοχές με βάση τη χώρα έκδοσης. Για παράδειγμα, η σκούρα πράσινη περιοχή με τη γαλλική σημαία δείχνει ότι οι (αντ)ασφαλιστές του ΕΟΧ κατείχαν συλλογικά 436 δισεκατομμύρια ευρώ σε γαλλικά κρατικά ομόλογα στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2023. Η μπλε ενότητα του γραφήματος δείχνει την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ διαφορετικών τύπων αμοιβαίων κεφαλαίων. Τα στοιχεία βασίζονται σε 1.729 μεμονωμένες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας για την Atlantic Insurance το 2023

Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες, η Γαλλία κυριαρχεί σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και ακολουθεί στενά τη Γερμανία σε επενδύσεις μετοχών. Το Λουξεμβούργο είναι μία από τις κορυφαίες έδρες για περιουσιακά στοιχεία επενδυτικών οργανισμών που κατέχουν (αντ)ασφαλιστές του ΕΟΧ. Οι (αντ)ασφαλιστές του ΕΟΧ διαθέτουν λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου του ενεργητικού τους σε επενδύσεις σε μετοχικά και μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.