1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Πολλά claims αναμένονται από εγκλωβισμένα πλοία στη γέφυρα της Βαλτιμόρης

Πολλά claims αναμένονται από εγκλωβισμένα πλοία στη γέφυρα της Βαλτιμόρης

Πολλά claims αναμένονται από εγκλωβισμένα πλοία στη γέφυρα της Βαλτιμόρης
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η συσσώρευση εγκλωβισμένων πλοίων μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη θα προκαλέσει πιθανότατα σημαντικά Claims στα φορτηγά πλοία, σύμφωνα με τον Nick Evans, επικεφαλής του τμήματος προϊόντων της Insurwave.

Στις 26 Μαρτίου 2024, το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων “Dali” φέρεται να έχασε την ισχύ του πριν περάσει κάτω από τη μεγάλη γέφυρα κοντά στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, στο Μέριλαντ, με αποτέλεσμα το πλοίο να πλεύσει ανεξέλεγκτα σε έναν πυλώνα,προκαλώντας έτσι την κατάρρευσή της σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τον Evans (Head of programs) της Insurwave, ορισμένα από τα πλοία που εξακολουθούν επί του παρόντος να είναι εγκλωβισμένα εκατέρωθεν της γέφυρας που κατέρρευσε είναι αρκετά μεγάλα και θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να υπάρξει μια εντελώς καθαρή διέλευση από το λιμάνι.

“Είναι σύνηθες ακόμη και για ένα μεγάλο πλοίο να παραμένει στο λιμάνι για μόλις έξι ώρες, με τους χρόνους ανατροπής να είναι ιδιαίτερα σημαντικοί εάν το πλοίο μεταφέρει ευπαθή προϊόντα, όπως σιτηρά ή άλλα τρόφιμα”, εξήγησε.

Ωστόσο, τα κολλημένα πλοία στην προκειμένη περίπτωση λέγεται ότι βρίσκονται ήδη εκεί για τρεις εβδομάδες. Σημείωσε ότι το φορτίο επί του πλοίου μπορεί να αλλοιωθεί μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα μελλοντικά δρομολόγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Ο κλάδος αυτοκινήτων πιο ευάλωτος

“Αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε σημαντικές αξιώσεις για το φορτίο – επειδή οι παραλήπτες θα απορρίψουν ενδεχομένως τα φορτία, ακόμη και αν δεν έχουν τεχνικά χαλάσει, λόγω καθυστερημένης παράδοσης”, δήλωσε.

Ο Έβανς συνέχισε: “Είναι πιθανό να δούμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό claims φορτίου που θα προκύψουν από αυτό”.

Παρατήρησε επίσης ότι υπάρχουν ορισμένα πλοία μεταφοράς οχημάτων όπου οι πελάτες μπορεί να έχουν ρήτρες για έγκαιρη παράδοση, ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που επηρεάζονται. Ο Έβανς εξήγησε ότι αυτό μπορεί εν μέρει να έχει να κάνει με την προσαρμογή των δρομολογίων ώστε απλά να παραλείπουν τη Βαλτιμόρη, καθώς συνήθως θα προσεγγίζουν πολλά λιμάνια της περιοχής, οπότε ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος.

Σε σχετικές ειδήσεις, η S&P Global Ratings ανέφερε πρόσφατα ότι, αν και η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη θα μπορούσε να προκαλέσει τις μεγαλύτερες ζημίες που έχουν καταγραφεί στις θαλάσσιες ασφαλίσεις μετά την Costa Concordia το 2012, θα είναι ένα διαχειρίσιμο γεγονός για τα κέρδη του παγκόσμιου αντασφαλιστικού τομέα.

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι εάν ενεργοποιηθεί το αντασφαλιστικό πρόγραμμα του International Group of P&I Clubs, ο αντασφαλιστικός κλάδος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μέγιστη ζημία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με περαιτέρω απώλειες πιθανές μέσω της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας και άλλων απαιτήσεων ευθύνης από το γεγονός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Απτόητη στις ανανεώσεις αναμένεται η αντασφαλιστική αγορά περιουσίας

“Αν και θεωρούμε την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key ως μια μεγάλη θαλάσσια ζημία, αναμένουμε ότι οι παγκόσμιοι αντασφαλιστές θα είναι σε θέση να διαχειριστούν μια ζημία αυτού του μεγέθους”, δήλωσε η S&P.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.