1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Ελλάδα
  6. »
  7. Πωλείται το στοιχειωμένο κτήριο στη Θεσσαλονίκη που ανήκει στην Εθνική Ασφαλιστική

Πωλείται το στοιχειωμένο κτήριο στη Θεσσαλονίκη που ανήκει στην Εθνική Ασφαλιστική

Πωλείται το στοιχειωμένο κτήριο στη Θεσσαλονίκη που ανήκει στην Εθνική Ασφαλιστική
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Προς πώληση βγαίνει εκ νέου, η Βίλα Χιρς, το διατηρητέο κτήριο στη Βασιλίσσης Όλγας 144 με Γραβιάς 25, που για δεκαετίες βρίσκεται αφημένο στην τύχη του ετοιμόρροπο και εγκαταλελειμμένο. Εδώ και λίγες ημέρες υπάρχει αναρτημένη αγγελία πώλησης, στον ιστότοπο realestateonline.gr, της Εθνικής Τράπεζας, για το κτήριο που ανήκει στην εταιρεία Εθνική Ασφαλιστική μετά την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της International Life, όταν η τελευταία μπήκε σε διαδικασία πτώχευσης.

Με τιμή εκκίνησης τα 1,45 εκατ. ευρώ, το κτήριο, με την πλούσια… ματωμένη ιστορία, καθώς συνδέθηκε με τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα όταν επιτάχτηκε από τη Γκεστάπο, αναζητά τον επόμενο ιδιοκτήτη της που θα γυρίσει σελίδα, βγάζοντας την από την εγκατάλειψη και τη φθορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως είχε γίνει προσπάθεια πώλησης και πριν περίπου δυο χρόνια, όπως είχε γράψει η Voria.gr, χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική αγγελία, πρόκειται για «διώροφο διατηρητέο κτήριο συνολικού εμβαδού 713,29 τ.μ. εντός οικοπέδου έκτασης 1019,87 τ.μ. Αποτελείται από ισόγειο 351,34 τ.μ. και πρώτο όροφο 331,95 τ.μ. Το ακίνητο είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και χρήζει ολικής αποκατάστασης προκειμένου να καταστεί λειτουργικό».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά μήκος της Βασιλίσσης Όλγας, υπάρχουν πολλά νεοκλασικά κτήρια, κάποια αφημένα στη… μοίρα τους, ενώ κάποια περισσότερο «τυχερά» αφού αποκαταστάθηκαν, φιλοξενούν, πλέον καφέ – εστιατόρια.

Η «ματωμένη βίλα»

Η έπαυλη, γνωστή και ως Βίλα Beni Fernandez (που άλλοτε αποτελούσε «διαμάντι» στην περίφημη Συνοικία των Εξοχών), κατασκευάστηκε το 1911 από τον αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni για να στεγάσει την οικογένεια του Beni Fernandez.

Από τις όμορφες, όμως, οικογενειακές στιγμές, το κτήριο συνδέθηκε με δυσάρεστες αναμνήσεις και θλιβερά γεγονότα, όταν κατά τη διάρκεια της Κατοχής στεγάστηκε εκεί η Γκεστάπο αλλά και η Sipo S.D. που ήταν η ένωση της Γερμανικής Αστυνομίας και της “Υπηρεσίας Ασφαλείας” και αποτελούσε την κυρίαρχη υπηρεσία ασφαλείας του ναζιστικού καθεστώτος με αρχηγό τον περίφημο Χάιντριχ. Επρόκειτο για μια ολιγομελή υπηρεσία που συνδέθηκε με πολλές συλλήψεις και με απάνθρωπα βασανιστήρια Ελλήνων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Μεταπολεμικά και κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στο κτήριο εγκαταστάθηκε το Α’ αστυνομικό τμήμα Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 λειτουργούσε τα Χριστούγεννα ως κατάστημα παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων στολιδιών. Στο πέρασμα των χρόνων υπήρξαν θρύλοι περί στοιχειωμένου κτηρίου, ενώ, σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, τις νύχτες από το υπόγειό του κτηρίου ακούγονταν… κραυγές των βασανισμένων.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

insuranceforum.gr

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.