1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Περισσότεροι από ένας στους τρείς Ευρωπαίους δεν αποταμιεύουν για την συνταξιοδότηση...

Περισσότεροι από ένας στους τρείς Ευρωπαίους δεν αποταμιεύουν για την συνταξιοδότηση τους

Περισσότεροι από ένας στους τρείς Ευρωπαίους δεν αποταμιεύουν για την συνταξιοδότηση τους
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το μεγάλο χάσμα όσο αφορά την αποταμίευση για σκοπούς συνταξιοδότησης κατέδειξε η 2η πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποίησε η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλισης» (Insurance Europe). Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις ευρωπαίους πολίτες δεν αποταμιεύουν για την συνταξιοδότηση τους.

Μετά την πρώτη έρευνα του 2019, η Insurance Europe πραγματοποίησε αυτό τον χρόνο ξανά την συγκεκριμένη έρευνα με τους συμμετέχοντες να προέρχονται από 16 διαφορετικές χώρες και φτάνουν στο σύνολο τους τις 16,000.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Από αυτούς που δεν αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους, το 30% είπε ότι ο λόγος είναι ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά.
  • Σχεδόν το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο COVID-19 είχε αρνητικό αντίκτυπο στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις τους.
  • Η ασφάλεια των αποταμιεύσεων συνταξιοδότησης παραμένει μακράν η σημαντικότερη προτεραιότητα με 49%.
  • Όσοι αποταμιεύουν επιβεβαίωσαν την προτίμηση να λαμβάνουν πληροφορίες ψηφιακά και όχι στα χαρτιά.
  • Σε όλους τους τομείς που εξετάστηκαν, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών.
  • Όπως και στην έρευνα του 2019, οι απαντήσεις διαφέρουν ανάλογα με τις προσωπικές περιστάσεις, όπως η ηλικία, το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, το επίπεδο εκπαίδευσης και απασχόλησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς οι ασφαλιστικές συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ

Στην δημοσίευση της η Insurance Europe αναφέρει ότι οι ασφαλιστές, ως σημαντικοί πάροχοι συνταξιοδοτικών προϊόντων, επιθυμούν να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση του επίμονου χάσματος συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ένα πλαίσιο στο οποίο η πανδημία COVID-19 έχει αυξήσει ακόμη περαιτέρω το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό χάσμα, η Insurance Europe διατυπώνει τις ακόλουθες συστάσεις:

  • Είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθεί περαιτέρω η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη εξοικονόμησης για συνταξιοδότηση και βελτίωσης των επιπέδων χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, έτσι ώστε τα άτομα να μπορούν να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις για τις δικές τους συνθήκες. Η Insurance Europe υποστηρίζει την πρόσφατη εστίαση της ΕΕ στις ψηφιακές συνταξιοδοτικές πληροφορίες και χαιρετίζει τις συζητήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών της ΕΕ σχετικά με τον ρόλο των υπηρεσιών παρακολούθησης των συντάξεων.
  • Η έρευνα επιβεβαιώνει την ανάγκη οι συνταξιοδοτικές πολιτικές να είναι επικεντρωμένες στον καταναλωτή, με βάση στοιχεία για τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πολιτών, επομένως κάθε πρωτοβουλία θα πρέπει πάντα να υπόκειται σε εκτεταμένες δοκιμές από τους ίδιους τους καταναλωτές.
  • Υπάρχει μία σαφής διάθεση για την μέσα από προϊόντα που παραδοσιακά προσφέρουν οι ασφαλιστές. Είναι ζωτικής σημασίας η ρύθμιση, και ιδίως το πλαίσιο προληπτικής εποπτείας Φερεγγυότητα ΙΙ, να μην εμποδίζει τους ασφαλιστές να εκπληρώσουν τον σημαντικό ρόλο τους στην αντιμετώπιση του χάσματος αποταμίευσης των συντάξεων.
  • Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν συντριπτικά μια ψηφιακή προσέγγιση στην ενημέρωση για τις συντάξεις. Είναι σημαντικό η ρύθμιση να επιτρέπει στους παρόχους να αλληλεπιδρούν με καινοτόμους τρόπους με τους πελάτες τους.
  • Η έρευνα επιβεβαίωσε την ποικιλομορφία που είναι εγγενής στην αποταμίευση συνταξιοδότησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι συντάξεις έχουν ποικίλες μορφές και επηρεάζονται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει μια προσέγγιση ενός μεγέθους για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αυτοί είναι οι λόγοι που μας αποσπούν την προσοχή στην οδήγηση!

Ο Nicolas Jeanmart, επικεφαλής της προσωπικής και γενικής ασφάλισης στην Insurance Europe, δήλωσε: «Όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικές προκλήσεις στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες τους έχουν επαρκές εισόδημα κατά τη συνταξιοδότηση. Εάν δεν γίνει τίποτα, αυτές οι προκλήσεις θα γίνουν πιο σοβαρές. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν μέτρα τώρα για να επιτρέψουν στους πολίτες τους να αυξήσουν τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις τους και να διασφαλίσουν ότι το κανονιστικό πλαίσιο επιτρέπει στους ασφαλιστές να διαδραματίσουν τον ρόλο τους ως πάροχοι μακροπρόθεσμων συντάξεων και αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που αποταμιεύουν για συνταξιοδότηση.»

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.