1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Οι θέσεις Α.Νεοφύτου και Ν.Χριστοδουλίδη για την Ιδιωτική Ασφάλιση!

Οι θέσεις Α.Νεοφύτου και Ν.Χριστοδουλίδη για την Ιδιωτική Ασφάλιση!

Οι θέσεις Α.Νεοφύτου και Ν.Χριστοδουλίδη για την Ιδιωτική Ασφάλιση!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Με στόχο την καταγραφή των θέσεων σε βασικά ζητήματα που απασχολούν την Ασφαλιστική Βιομηχανία, το Cyprus Insurance News επικοινώνησε με τα επιτελεία των 3 βασικών υποψηφίων προέδρων της Δημοκρατίας ζητώντας τους την τοποθέτηση τους σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή στην πρόσκληση μας ανταποκρίθηκαν οι κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης με τις συνεντεύξεις τους να έχουν ήδη δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα μας.

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου εδώ.

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη εδώ.

Δείτε πιο κάτω τις απαντήσεις των 2 πιο πάνω υποψηφίων για τα βασικά ζητήματα που τους ζητήθηκαν οι θέσεις τους.

 Αβέρωφ ΝεοφύτουΝίκος Χριστοδουλίδης
Προσέγγιση για τον ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία.Ο ρόλος της ασφαλιστικής βιομηχανίας είναι εξαιρετικά σημαντικός σε κάθε σύγχρονη οικονομία και αυτό ασφαλώς ισχύει και για τη δική μας οικονομία. Εκτός από βασικός πυλώνας του χρηματοοικονομικού συστήματος αλλά και σημαντικός εργοδότης, ο τομέας των ασφαλίσεων επιτελεί και ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο. Πιστεύουμε στην προοπτική του τομέα.  Για αυτό και επιβάλλεται αξιόπιστη και αποτελεσματική εποπτεία, πλήρης συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, επαγγελματισμός και σωστές πολιτικές που θα στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη του.Η Ιδιωτική Ασφάλιση αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ευημερία των πολιτών και για τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Μέσα από τη διεύρυνση του γενικού κλάδου και του κλάδου ζωής, και της εξέλιξης τους ως προς το εύρος κάλυψης των κινδύνων, η οικονομία και η κοινωνία μπορούν να προχωρήσουν ασφαλέστερα προς την επίτευξη των στόχων τους. Η παγκόσμια αστάθεια, οι διακυμάνσεις στις αγορές, και οι συνεχείς προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή επιβάλλουν συνετές πολιτικές ως προς τη διαχείριση των κινδύνων. Η Ιδιωτική Ασφάλιση αποτελεί όχημα για τη διαχείριση τέτοιων κινδύνων.
Θέση για επέκταση των φορολογικών κινήτρων και σε άλλα είδη ασφαλίσεων.Το 2019 η κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη-Δημοκρατικού Συναγερμού επέκτεινε το περιθώριο για φορολογική απαλλαγή λόγω ασφαλιστικών συνεισφορών στο 1/5 του εισοδήματος, από το 1/6 που ήταν προηγουμένως. Ως επόμενο βήμα δεν θα βλέπαμε καθόλου αρνητικά την συμπερίληψη πρόσθετων μορφών ασφάλισης, ώστε να συνυπολογίζονται και αυτές στο 1/5 του εισοδήματος για το οποίο προκύπτει η φορολογική απαλλαγή.Τα φορολογικά κίνητρα ασφάλισης ζωής και υγείας είναι όντως σημαντικά για την επέκταση της ασφάλισης. Είναι για αυτό που στο Πρόγραμμα μας αναφερόμαστε στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου του Συνταξιοδοτικού Συστήματος το οποίο, μεταξύ άλλων, θα συμπεριλαμβάνει και επιπλέον κίνητρα για  την ανάπτυξη των ιδιωτικών ταμείων (π.χ. προνοίας και ασφαλιστικών), ακολουθώντας τις καλύτερες πρακτικές και τάσεις στην Ευρώπη.   Οι καλύτερες πρακτικές και τάσεις θα ακολουθηθούν και στον τομέα του γενικού κλάδου, εφόσον προηγηθεί η μελέτη ως προς την ιεράρχηση των αναγκών. Η ασφάλιση κατοικίας είναι σίγουρα σημαντική και αφορά τον κάθε ιδιοκτήτη. Στην Κύπρο, η ιδιοκατοίκηση αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την κουλτούρα μας.
Θέσπιση επιπλέων υποχρεωτικών ασφαλίσεωνΜετά την εισαγωγή του ΓεΣΥ, υπάρχει πλέον ένας ικανοποιητικός αριθμός υποχρεωτικών ασφαλίσεων. Δεν εξετάζουμε στο παρόν στάδιο τη θέσπιση επιπλέον υποχρεωτικών ασφαλίσεων.Με την εξέλιξη της οικονομίας και την περαιτέρω ενσωμάτωση της στη διεθνή οικονομία, μέσω και του ψηφιακού μετασχηματισμού, η Κύπρος θα καταστεί ακόμη πιο τρωτή στις διεθνείς εξελίξεις. Όπως αναφέραμε πρωτύτερα, θα πρέπει να προβούμε σε έγκαιρη και  ενεργή διαχείριση των κινδύνων. Η υποχρεωτική ασφάλιση θα καταστεί αναγκαία όπου το οικονομικό τοπίο κρίνεται πέραν του δέοντος επικίνδυνο. Η μελέτη για την αξιολόγηση τέτοιων κινδύνων βρίσκεται ήδη στο Πρόγραμμα μας. Το ενδεχόμενο υποχρεωτικής ασφάλισης κατοικίας, αστικής ευθύνης για εργοδότες κλπ, θα εξεταστούν εντός του πλαισίου αυτού, λαμβάνοντας υπόψη και την κοινωνική πτυχή.
Αποτελεσματικός έλεγχος από το κράτος για τις Υποχρεωτικές Ασφαλίσεις.Είναι πάγια θέση μας ότι δεν θέλουμε ένα κράτος επιχειρηματία αλλά ένα κράτος ρυθμιστή και ελεγκτή. Είναι αυτονόητο ότι η εφαρμογή κάθε νομοθεσίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία κάθε σύγχρονου κράτους. Το κράτος έχει ευθύνη για την αποτελεσματική εποπτεία του ασφαλιστικού τομέα. Όπως και σε άλλους ρυθμιζόμενους τομείς (π.χ. τραπεζικός, κεφαλαιαγορά), το κράτος θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η εποπτεία ασκείται αποτελεσματικά, έχοντας τους απαραίτητους πόρους και στελέχωση. Μέσα από το Πρόγραμμα μας, επιδιώκουμε τη σύσταση ισχυρού Εποπτικού Μηχανισμού.
Σύμπραξη κράτους και Ασφαλιστικού Τομέα για αντιμετώπιση της Κλιματικής ΑλλαγήςΗ κλιματική κρίση είναι η κορυφαία πρόκληση του πλανήτη μας. Η αντιμετώπιση της επιβάλλει διεθνή συνεργασία και σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ως εξαιρετικά θετική η ιεράρχηση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει πλέον στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό επίπεδο είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ασφαλιστική βιομηχανία, να λάβουμε εισηγήσεις και να προσδιορίσουμε τρόπους κοινής δράσης.Το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Ο χρηματοοικονομικός τομέας και πρωτίστως ο ασφαλιστικός τομέας, βρίσκονται ενώπιων αυξημένων και δύσκολα μετρήσιμων κινδύνων. Είναι για αυτό που σε παγκόσμια κλίμακα, οι αρμόδιοι εποπτικοί οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες όπως είναι η ενημέρωση των πολιτών και  επιχειρήσεων, ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τους εποπτευόμενους κλπ.   Στο Πρόγραμμα μας, μέσα από τον Πυλώνα του Πλανήτη καθώς και άλλους πυλώνες που αφορούν την βιώσιμη ανάπτυξη, προωθούμε μεγάλο αριθμό πρωτοβουλιών αναφορικά με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα αυτό. Τέτοιες δράσεις ενημέρωσης θα μπορούσαν να αναληφθούν από κοινού με τον ασφαλιστικό κλάδο. Η Κυβέρνηση, η Εποπτική Αρχή και ο κλάδος ασφαλειών θα πρέπει να συμπορευτούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που είναι κοινός στόχος.
Ο ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης Υγείας την εποχή του ΓεΣΥ.Το ΓεΣΥ είναι μια μεγάλη, εξαιρετικά σημαντική αλλά σχετικά πρόσφατη μεταρρύθμιση. Θέση μας είναι ότι προσεκτικά πρέπει να αξιολογήσουμε την εφαρμογή του και να είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε ρυθμίσεις που θα ισχυροποιούν το ΓεΣΥ και θα το καθιστούν οικονομικά βιώσιμο και λειτουργικό.   Σε αυτό το πλαίσιο, της μελλοντική αξιολόγησης δηλαδή, θα μπορούσε να εξεταστεί και η θέση και ρόλος της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Από την πλευρά του θα μπορούσε και ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας να επανεξετάσει το ασφαλιστικό του προϊόν, ώστε αντί της επικάλυψης να προσφέρεται η χρήσιμη συμπλήρωση της κάλυψης που προσφέρει το ΓεΣΥ.Το ΓΕΣΥ είναι μια σημαντική κοινωνική κατάκτηση και αφορά το σύνολο των πολιτών, στο πλαίσιο της οποίας δεν αποκλείεται η επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης για τους πολίτες που επιθυμούν να το πράξουν.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

LEAVE YOUR COMMENT

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.