1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Συνεντεύξεις
  6. »
  7. Αβέρωφ Νεοφύτου: Ο ρόλος της Aσφαλιστικής Bιομηχανίας είναι εξαιρετικά σημαντικός!

Αβέρωφ Νεοφύτου: Ο ρόλος της Aσφαλιστικής Bιομηχανίας είναι εξαιρετικά σημαντικός!

Αβέρωφ Νεοφύτου: Ο ρόλος της Aσφαλιστικής Bιομηχανίας είναι εξαιρετικά σημαντικός!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Με τη θέση ότι «Ο ρόλος της ασφαλιστικής βιομηχανίας είναι εξαιρετικά σημαντικός σε κάθε σύγχρονη οικονομία και αυτό ασφαλώς ισχύει και για τη δική μας οικονομία» ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Cyprus Insurance News.

Ως το μοναδικό μέσο ενημέρωσης του ασφαλιστικού Κλάδου στη χώρα μας, το Cyprus Insurance News θέλησε να καταγράψει τις προσεγγίσεις και τις θέσεις, των 3 βασικών υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την Ιδιωτική Ασφάλιση. Ως ένας κλάδος που συνεισφέρει στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν της χώρας ένα σημαντικό ποσοστό, πιστευούμε ότι θα πρέπει η πολιτεία να έχει τέτοιες πολιτικές που να ευνοούν την ανάπτυξη της Ιδιωτικής Ασφάλισης προς όφελος φυσικά των πολιτών.

Στη σύντομη αυτή συνέντευξη ο κ. Νεοφύτου τοποθετείτε για θέματα που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά όπως μεταξύ άλλων τις υποχρεωτικές ασφαλίσεις και τα περαιτέρω φορολογικά κίνητρα που μπορούν να προσφερθούν στους πολίτες, τον ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία αλλά και το πως το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) και η Ιδιωτική ασφάλιση μπορούν να συνυπάρξουν προς όφελος των πολιτών.

Διαβάστε πιο κάτω ολόκληρη τη συνέντευξη.

Ποια η γνώμη και η προσέγγιση σας για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία;

Ο ρόλος της ασφαλιστικής βιομηχανίας είναι εξαιρετικά σημαντικός σε κάθε σύγχρονη οικονομία και αυτό ασφαλώς ισχύει και για τη δική μας οικονομία. Εκτός από βασικός πυλώνας του χρηματοοικονομικού συστήματος αλλά και σημαντικός εργοδότης, ο τομέας των ασφαλίσεων επιτελεί και ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο. Πιστεύουμε στην προοπτική του τομέα.  Για αυτό και επιβάλλεται αξιόπιστη και αποτελεσματική εποπτεία, πλήρης συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, επαγγελματισμός και σωστές πολιτικές που θα στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Σαν την υγεία εν έσσιει! Ασφάλιση Υγείας: Ένα σχέδιο ασφάλισης που προσφέρει σιγουριά και αξιοπρέπεια

Είναι γενικά παραδεκτό στην ασφαλιστική βιομηχανία ότι τα φορολογικά κίνητρα που έχουν οι πολίτες για την ασφάλιση ζωής και υγείας, έχουν θετικές επιπτώσεις τόσο στην ασφαλισιμότητα των συμπολιτών μας όσο και στην ανάπτυξη της ίδιας της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Ποια η θέση σας για επέκταση παρόμοιων κινήτρων και σε άλλες μορφές ασφάλισης όπως για παράδειγμα η ασφάλιση κατοικίας;

Το 2019 η κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη-Δημοκρατικού Συναγερμού επέκτεινε το περιθώριο για φορολογική απαλλαγή λόγω ασφαλιστικών συνεισφορών στο 1/5 του εισοδήματος, από το 1/6 που ήταν προηγουμένως. Ως επόμενο βήμα δεν θα βλέπαμε καθόλου αρνητικά την συμπερίληψη πρόσθετων μορφών ασφάλισης, ώστε να συνυπολογίζονται και αυτές στο 1/5 του εισοδήματος για το οποίο προκύπτει η φορολογική απαλλαγή. 

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός υποχρεωτικών ασφαλίσεων. Παρόλα αυτά υπάρχουν χώρες με πολύ περισσότερες υποχρεωτικές ασφαλίσεις μεταξύ των οποίων η Κατοικία και η Αστική Ευθύνη για επιχειρήσεις. Ποια η θέση σας; Υπάρχουν περιθώρια για θέσπιση επιπλέον υποχρεωτικών ασφαλίσεων στη χώρα μας;

Συμφωνώ μαζί σας ότι μετά την εισαγωγή του ΓεΣΥ, υπάρχει πλέον ένας ικανοποιητικός αριθμός υποχρεωτικών ασφαλίσεων. Δεν εξετάζουμε στο παρόν στάδιο τη θέσπιση επιπλέον υποχρεωτικών ασφαλίσεων. 

Υπάρχουν σήμερα υποχρεωτικές ασφαλίσεις που αν και υποχρεωτικές δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος που να λειτουργεί σαν αντικίνητρο για τους πολίτες στο να μένουν ανασφάλιστοι. Ένα παράδειγμα είναι η Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη. Ποια η θέση σας; Ποια επιπρόσθετα μέτρα θα μπορούσε να λάβει το κράτος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι βασικές παροχές του ΓεΣΥ και οι εισφορές που πληρώνουν εργοδότες και πολίτες!

Είναι πάγια θέση μας ότι δεν θέλουμε ένα κράτος επιχειρηματία αλλά ένα κράτος ρυθμιστή και ελεγκτή. Είναι αυτονόητο ότι η εφαρμογή κάθε νομοθεσίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία κάθε σύγχρονου κράτους.  

Είναι γνωστό ότι η κλιματική αλλαγή απασχολεί τόσο συλλογικά την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά ενώ ο ασφαλιστικός τομέας είναι ανάμεσα στους κλάδους που επηρεάζεται άμεσα λόγω της αύξησης των ζημιών από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Πρώτο τι περισσότερο μπορεί να κάνει το κράτος για την ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα αυτό και δεύτερο πως πιστεύετε ότι θα μπορούσε το κράτος να αξιοποιήσει και να συμπορευτεί με τον ασφαλιστικό κλάδο για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού;

Η κλιματική κρίση είναι η κορυφαία πρόκληση του πλανήτη μας. Η αντιμετώπιση της επιβάλλει διεθνή συνεργασία και σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ως εξαιρετικά θετική η ιεράρχηση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει πλέον στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό επίπεδο είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ασφαλιστική βιομηχανία, να λάβουμε εισηγήσεις και να προσδιορίσουμε τρόπους κοινής δράσης.

Το ΓεΣΥ αποτελεί αδιαμφησβήτητα μία μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση η οποία προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κάθε πολίτη. Ποια η θέση σας για τον ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης Υγείας την εποχή του ΓεΣΥ; Πως Γενικό Σύστημα Υγείας και η Ιδιωτική ασφάλιση μπορούν να συνυπάρξουν προς όφελος των πολιτών;   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι βασικές παροχές του ΓεΣΥ και οι εισφορές που πληρώνουν εργοδότες και πολίτες!

Το ΓεΣΥ είναι μια μεγάλη, εξαιρετικά σημαντική αλλά σχετικά πρόσφατη μεταρρύθμιση. Θέση μας είναι ότι προσεκτικά πρέπει να αξιολογήσουμε την εφαρμογή του και να είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε ρυθμίσεις που θα ισχυροποιούν το ΓεΣΥ και θα το καθιστούν οικονομικά βιώσιμο και λειτουργικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, της μελλοντική αξιολόγησης δηλαδή, θα μπορούσε να εξεταστεί και η θέση και ρόλος της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Από την πλευρά του θα μπορούσε και ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας να επανεξετάσει το ασφαλιστικό του προϊόν, ώστε αντί της επικάλυψης να προσφέρεται η χρήσιμη συμπλήρωση της κάλυψης που προσφέρει το ΓεΣΥ.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.