1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Οι 3 Ελληνικές Ασφαλιστικές Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Αγορά!

Οι 3 Ελληνικές Ασφαλιστικές Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Αγορά!

Οι 3 Ελληνικές Ασφαλιστικές Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Αγορά!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Του Παναγιώτη Σοφοκλέους* | Πρώτη Δημοσιεύση: Περιοδικό The Insurer – Τεύχος Απρίλιος 2023

Ένα χαρακτηριστικό της Κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς είναι η δραστηριοποίηση μεγάλου αριθμού Ασφαλιστικών Εταιρειών σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας και τη συνολική παραγωγή του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στην Κύπρο 38 Ασφαλιστικές εταιρείες είτε ως αδειούχες με βάση τον εθνικό νόμο είτε υπό το καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης. Από αυτές 26 δραστηριοποιούνται στον Γενικό Κλάδο, 8 στον Κλάδο Ζωής εκ των οποίων οι 4 δραστηριοποιούνται και στον Κλάδο Ατυχημάτων και Υγείας, ενώ υπάρχουν και 4 εταιρείες με μικτή δραστηριότητα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η συγκέντρωση της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, στον κλάδο ζωής οι πέντε πρώτες εταιρείες κατέχουν το 84,5% της αγοράς ενώ στον Γενικό Κλάδο το ποσοστό είναι σαφώς χαμηλότερο, λόγο του μεγαλύτερου αριθμού εταιρειών που δραστηριοποιούνται, με τη συγκέντρωση των πρώτων πέντε εταιρειών να φτάνει το 53,1%.

Οι Ελληνικές Εταιρείες

Η Κυπριακή αγορά ήταν πάντα πόλος έλξης για το Ελληνικό επιχειρείν εξαιτίας των πολύ στενών σχέσεων των δύο λαών και της κοινής γλώσσας. Σήμερα, θα συναντήσουμε τρεις Ελληνικές Ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Αγορά είτε ως αδειούχες με βάση τη νομοθεσία είτε υπό το καθεστώς της ελεύθερης εγκατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

ALLIANZ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Allianz Ελλάδος δραστηριοποιείται στην Κυπριακή αγορά για περισσότερα από  25 χρόνια προσφέροντας υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλισης.

Η Allianz ήταν μέχρι το 2018 ο Γενικός Αντιπρόσωπος των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων συμφωνία που τερματίστηκε μετά την ανάκληση της άδειας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και τη μεταβίβαση μέρους των περιουσιακών στοιχείων της στην Ελληνική Τράπεζα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής για την Allianz. Συγκεκριμένα, το 2019 η παραγωγή της εταιρείας μειώθηκε κατά 73,3%, από τα €13,4 εκατομμύρια που είχε του 2018 στα €3,6 εκατομμύρια το 2021. Η πτώση συνεχίστηκε το 2020 ενώ από το 2021 η εταιρεία παρουσιάζει σημαντική αύξηση παραγωγής δείχνοντας ότι άρχισε να ανακάμπτει στην Κυπριακή Αγορά.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Η Εθνική Ασφαλιστική δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στους δύο κλάδους μέσω των θυγατρικών της εταιρειών «Εθνική Ασφαλιστική Κύπρου ΛΤΔ» και «Εθνική Γενικών Ασφαλειών Κύπρου ΛΤΔ».

Η Εθνική Ασφαλιστική έχει 7 γραφεία πωλήσεων και 2 Ασφαλιστικά Γραφεία με 120 Ασφαλιστικούς Συμβούλους ενώ διαθέτει και 50 συνεργαζόμενα πρακτορεία, έχοντας δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο στη χώρα.

Στον Κλάδο Ζωής η εταιρεία είχε το 2021 παραγωγή ύψους €17,8 εκατομμυρίων και μερίδιο αγοράς 4,4% ενώ στον κλάδο ζωής με παραγωγή €13,15 εκατομμύρια το μερίδιο της διαμορφώθηκε στο 2,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

INTERAMERICAN

O Όμιλος της Interamerican δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 2017 με το direct brand της εταιρείας την Anytime ενώ από το 2021 έχει συνάψει συνεργασία με τη Universal Life με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη στον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων μέσω της θυγατρικής εταιρείας Ασφαλιστικής Πρακτόρευσης της Universal Life!

Η Interamerican παρουσίαζε το 2021 δραστηριότητα στους κλάδους των Μηχανοκίνητων Οχημάτων, Πυρός, Ατυχημάτων & Υγείας και ευθυνών με την παραγωγή της εταιρείας να φτάνει το 2021 τα €8,3 εκατομμύρια ενώ το μερίδιο αγοράς της διαμορφώνεται στο 2%.

Η Κυπριακή αγορά ήταν πάντα πόλος έλξης για το Ελληνικό επιχειρείν εξαιτίας των πολύ στενών σχέσεων των δύο λαών και της κοινής γλώσσας.

Σήμερα, θα συναντήσουμε τρεις Ελληνικές Ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Αγορά είτε ως αδειούχες με βάση τη νομοθεσία είτε υπό το καθεστώς της ελεύθερης εγκατάστασης.

*Ιδρυτής Cyprus Insurance News & Insurance Insiders Club

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.