1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Οδηγία IRRD: Οι ασφαλιστικές ζητούν χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της

Οδηγία IRRD: Οι ασφαλιστικές ζητούν χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της

Οδηγία IRRD: Οι ασφαλιστικές ζητούν χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο ασφαλιστικός κλάδος ζήτησε από την ΕΕ να δημοσιεύσει έναν σαφή και συνεκτικό χρονοδιαγράμμα για την ανάπτυξη της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων (IRRD). Σε έγγραφο θέσεων που δημοσιεύθηκε την ημέρα της ψηφοφορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την IRRD, η Insurance Europe υποστηρίζει ότι επί του παρόντος υπάρχει “αναντιστοιχία” στο χρονοδιάγραμμα μεταξύ του χρόνου που αναμένεται να εφαρμοστούν οι νέες απαιτήσεις και της ανάπτυξης σημαντικών τεχνικών προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών που απαιτούνται για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος στην πράξη.

Μετά τη συμφωνία των συννομοθετών της ΕΕ, η IRRD – η οποία αυστηροποιεί τη ρύθμιση του ασφαλιστικού κλάδου και δημιουργεί πρόσθετες εξουσίες για τις αρχές σε περίπτωση χρεοκοπίας ασφαλιστών – αναμένεται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (OJEU) αργότερα εντός του έτους. Τα κράτη μέλη – και ο κλάδος – θα πρέπει στη συνέχεια να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες 24 μήνες αργότερα.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) έχει κληθεί να αναπτύξει 19 τεχνικά πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές, έως και 30 μήνες μετά τη δημοσίευση στην OJEU. Η Insurance Europe προειδοποιεί ότι αυτά τα αναντίστοιχα χρονοδιαγράμματα δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή του IRRD.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  H πρόεδρος της EIOPA συζητά τον ζωτικό ρόλο των ασφαλιστικών στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής

Η Insurance Europe είχε προηγουμένως χαιρετίσει τις βελτιώσεις που έκαναν οι συννομοθέτες της ΕΕ όταν έγινε συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2023. Ωστόσο, η ομοσπονδία του κλάδου εξακολουθεί να αμφισβητεί την προστιθέμενη αξία του IRRD, δεδομένων των ισχυρών εγγυήσεων που υπάρχουν για την προστασία των φορέων χάραξης πολιτικής που παρέχονται από τη Φερεγγυότητα ΙΙ – το προληπτικό καθεστώς της ΕΕ – και την πρόσθετη ρυθμιστική επιβάρυνση που θα επιφέρει.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.