1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Nicolas Schmit: Τα συνταξιοδοτικά συστήματα που παρέχουν ευημερία στους περισσότερους αλλά...

Nicolas Schmit: Τα συνταξιοδοτικά συστήματα που παρέχουν ευημερία στους περισσότερους αλλά όχι για όλους τους πολίτες είναι ανεπαρκή!

Nicolas Schmit: Τα συνταξιοδοτικά συστήματα που παρέχουν ευημερία στους περισσότερους αλλά όχι για όλους τους πολίτες είναι ανεπαρκή!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τη θέση ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα που παρέχουν ευημερία για τους περισσότερους αλλά όχι για όλους τους πολίτες είναι ανεπαρκή, εξέφρασε κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Συνταξιοδότησης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Nicolas Schmit.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος επίτροπος, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι οι επαρκής συντάξεις εξαρτώνται από τη διασφάλιση ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε δίκαια και αξιόπιστα συνταξιοδοτικά συστήματα κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους ζωής. Για την πλειονότητα των μεγαλύτερων σε ηλικία Ευρωπαίων οι συντάξεις παρέχουν σήμερα επαρκή και αξιοπρεπή διαβίωση αλλά για ορισμένους πολίτες εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς.

Ένα ζήτημα που αναφέρθηκε ο Nicolas Schmit το οποίο είναι όπως είπε ιδιαίτερα ανησυχητικό, είναι το συνταξιοδοτικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα, το οποίο είναι διπλάσιο σε σχέση με το μισθολογικό χάσμα. Όπως είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, μία στις τρεις γυναίκες σήμερα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά για την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζονται.  

Ακόμα ένα θέμα που αναφέρθηκε ο αρμόδιος επίτροπος είναι οι συντάξεις όσων ξεκινούν νωρίς την επαγγελματική τους σταδιοδρομία από θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης ή χαμηλών αμοιβών. Όπως είπε θα πρέπει να «ανοίξουμε» τους δρόμους για να μπορούν όλοι να αποταμιεύουν και να μπορούν να κοιτάζουν τα χρόνια συνταξιοδότησης τους με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι ελάχιστες παροχές που προσφέρονται στην τρίτη ηλικία μπορεί να αποτελέσουν σημαντική διασφάλιση για όσους έχουν σύντομη σταδιοδρομία ή χαμηλά εισοδήματα και εξέφρασε τη χαρά του που πρόσφατα χώρες υιοθέτησαν νέα μέτρα για την επέκταση της προστασίας του ελάχιστου εισοδήματος για την τρίτη ηλικία. Όμως συνέχισε, από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να αποφευχθεί η φτώχια στους ηλικιωμένους και τόνισε τη σημασία μίας οικονομικά προσιτής υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας για τη διατήρηση επαρκούς βιοτικού επιπέδου.

Η επιμήκυνση του εργασιακού βίου και οι επενδύσεις σε κοινωνικές υπηρεσίες μπορούν να αποτρέψουν τη διάβρωση της επάρκειας των συντάξεων αλλά οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό δεν πρέπει να εξετάζονται μεμονωμένα αλλά στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτικών που αφορούν την κοινωνική προστασία, την αγορά εργασίας και τη φορολογία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκροτήσει μία ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, η οποία θα παρουσιάσει στις αρχές του 2023 το όραμα πολιτικής για τη μελλοντκή ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας στην Ευρώπη.

Κλείνοντας ο κ. Schmit, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να βοηθήσει τα κράτη μέλη της να οικοδομήσουν ένα οικονομικό μοντέλο που θα βασίζεται στη δίκαιη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.