1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Συνεντεύξεις
  6. »
  7. Λ. Ποχάνης: Οι ψηφιακές προκλήσεις των ασφαλειών

Λ. Ποχάνης: Οι ψηφιακές προκλήσεις των ασφαλειών

Λ. Ποχάνης: Οι ψηφιακές προκλήσεις των ασφαλειών
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η βιομηχανία θα επωφεληθεί από τις τεχνολογίες που αναμένεται να προσδιορίσουν καλύτερα τις ανάγκες του πελάτη.

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

«Οι ασφάλειες ζωής και υγείας αποδεικνύουν πως είναι ανθεκτικές έναντι του ΓεΣΥ, επιβεβαιώνοντας πως σε ένα υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον λειτουργούν συμπληρωματικά των υπηρεσιών που παρέχει το εθνικό σύστημα υγείας», σημειώνει σε συνέντευξή του ο Εκτελεστικός Διευθυντής των Ασφαλιστικών Εργασιών Τράπεζας Κύπρου, Λούης Ποχάνης.

Ο κ. Ποχάνης εκτιμά πως, σε μια περίοδο που o σύγχρονος κόσμος δοκιμάζεται από την υγειονομική κρίση, το ενδιαφέρον των πολιτών για ιδιωτική ασφάλιση σημειώνει ανοδική τάση, ενώ την ίδια ώρα εξηγεί ότι, στη σύγχρονη εποχή, η πράσινη ανάπτυξη διαδραματίζει το δικό της καθοριστικό ρόλο.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής των Ασφαλιστικών Εργασιών Τράπεζας Κύπρου συμπληρώνει δε, ότι στα επόμενα χρόνια ο ασφαλιστικός κλάδος θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πληθώρα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

– Πώς επηρέασε τον ασφαλιστικό κλάδο η πανδημία; Τι μαθήματα έδωσε;

– Η πανδημία ήταν μια καλή συγκυρία για να αναδυθεί στο προσκήνιο η κεφαλαιώδης σημασία της πρόληψης και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε κάθε πολίτη, ως κοινωνικό αγαθό. Σε μια περίοδο που o σύγχρονος κόσμος δοκιμάζεται από την υγειονομική κρίση, το ενδιαφέρον των πολιτών για ιδιωτική ασφάλιση σημειώνει ανοδική τάση, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αύξηση του αριθμού ασφαλιστηρίων και του όγκου των ασφαλίστρων στη Eurolife.

Οι νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μας δίδαξαν πως πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Από την πλευρά μας, η Eurolife και οι Γενικές Ασφάλειες, ως ηγετικοί οργανισμοί στον Κλάδο Ζωής και τον Γενικό Κλάδο, απλοποιήσαμε το λειτουργικό μας μοντέλο και προχωρήσαμε σε περαιτέρω ψηφιοποίηση των διαδικασιών μας. Επενδύσαμε ακόμη περισσότερο στην τεχνολογία αναπτύσσοντας περαιτέρω τα ψηφιακά μας κανάλια αλλά επενδύσαμε και στους ανθρώπους μας. Εντείναμε τις διαδικασίες κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς η σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας αποτελεί το πολυτιμότερο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη: «Στη Εurolife οι γυναίκες έχουν πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα»

– Έχοντας μπει και στη δεύτερη του φάση που δίνει πλέον καθαρή εικόνα, πως άλλαξε ο ασφαλιστικός χάρτης στο πλαίσιο του ΓεΣΥ;

– Οι πολίτες πάντα θα επιζητούν τη σιγουριά και την ποιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης για περισσότερες επιλογές σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Στη χώρα μας, οι ασφάλειες ζωής και υγείας αποδεικνύουν πως είναι ανθεκτικές έναντι του ΓεΣΥ, επιβεβαιώνοντας πως σε ένα υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον λειτουργούν συμπληρωματικά των υπηρεσιών που παρέχει το εθνικό σύστημα υγείας.

Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις με στόχο να ανταποκρίνονται στις όλο και πιο σύνθετες ανάγκες των ασφαλισμένων τους και να προσαρμόζουν ανάλογα τα προϊόντα τους.

Οχύρωση έναντι κινδύνων

– Οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο αποτελούν ζήτημα ανησυχίας για τον ασφαλιστικό κλάδο; Πώς τους αντιμετωπίζει;

– H τεχνολογική ανάπτυξη, πέραν του θετικού αποτυπώματος που αφήνει σε όλους τους τομείς, δημιουργεί και μεγάλες προκλήσεις που αφορούν την κυβερνοασφάλεια. Όγκος πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων αποθηκεύονται και κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερο σε ηλεκτρονική μορφή σε αρχεία που είναι ευάλωτα σε σύνθετους και απροβλέπτους κινδύνους, με παράπλευρες συνέπειες.

Οι οργανισμοί επιβάλλεται να οχυρωθούν έναντι των κινδύνων αυτών και να ασφαλιστούν για απώλεια, αλλοίωση ή κλοπή δεδομένων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δημιουργούν νέα σχέδια που παρέχουν κάλυψη έναντι ψηφιακών επιθέσεων και διαρροές πληροφοριών. Από την πλευρά μας, ως πρωτοπόρος οργανισμός, έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε εξατομικευμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 4 γυναίκες στην κορυφή της ασφαλιστικής βιομηχανίας της Κύπρου

Ηλεκτροκίνηση και ασφάλειες

– Γίνεται το τελευταίο διάστημα προσπάθεια στροφής των καταναλωτών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πώς αυτό επηρεάζει την ασφάλεια αυτοκινήτου;

– Στη σύγχρονη εποχή, η πράσινη ανάπτυξη διαδραματίζει το δικό της καθοριστικό ρόλο. Σήμερα, δημιουργούνται νέα μέσα μεταφοράς όπως: αυτόνομα οχήματα, ηλεκτρικά ποδήλατα, σκούτερ και πατίνια. Παράλληλα, η ηλεκτροκίνηση αναπτύσσεται με στόχο να αποτελέσει στο μέλλον τη μοναδική πηγή ενέργειας στον τομέα μεταφορών.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ακόμη σημαντική πρόκληση για τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς η μικρή προϊστορία δεν επιτρέπει με ακρίβεια τον υπολογισμό του ρίσκου που προκύπτει από τη χρήση τέτοιων μέσων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν κάλυψη με κόστος που να μην καθιστά τη χρήση τους απαγορευτική. Αντίθετα το κόστος ασφάλισης θα πρέπει να δίνει κίνητρα για τη στροφή προς πιο πράσινες λύσεις.

Στην ασφάλιση των ηλεκτρικών αυτοκίνητων επιβάλλονται καινοτόμες καλύψεις που αφορούν τόσο τα οχήματα, όσο και τους οδηγούς, όπως για παράδειγμα προσωπικό ατύχημα οδηγού και υλικές ζημιές κατά τη φόρτιση και κλοπή καλωδίου φόρτισης.

– Ποιες οι προκλήσεις για τον κλάδο στην επόμενη τριετία;

– Τα επόμενα χρόνια ο ασφαλιστικός κλάδος θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πληθώρα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Η βιομηχανία θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ψηφιακές τεχνολογίες που αναμένεται να προσδιορίσουν καλύτερα τις ανάγκες του πελάτη, να εξατομικεύσουν την εμπειρία του, να διαχειριστούν καλύτερα τους κινδύνους και να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες. Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών θα αναβαθμίσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν οι ασφαλιστικές με τους πελάτες τους, καταφέρνοντας να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη: «Στη Εurolife οι γυναίκες έχουν πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα»

Τεράστιο κεφάλαιο είναι και το πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό σχέδιο (PEPP) που αναμένεται να επιφέρει εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό, ενώ το διεθνές λογιστικό πρότυπο IFRS17 που στοχεύει στην καλύτερη και πιο διαφανή αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης μιας ασφαλιστικής εταιρείας (που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2023) απαιτεί μεγάλη προετοιμασία.

Τα επόμενα βήματα

– Ποιο το επόμενο βήμα για τις ασφαλιστικές εταιρείες της Τράπεζας Κύπρου;

– Η ηγετική θέση των Γενικών Ασφαλειών και της Eurolife επιβεβαιώνεται τόσο από τη συνεχή αύξηση των ασφαλίστρων και των μεριδίων αγοράς όσο και από την πρόσφατη βράβευση τους ως οι κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες Γενικού Κλάδου και Κλάδου Ζωής αντίστοιχα, στην Κύπρο, στο πλαίσιο των «Global Insurance Awards 2021» που διοργάνωσε το διεθνές οικονομικό περιοδικό «World Finance». Ως κορυφαίοι οργανισμοί, συνεχίζουμε την ανοδική μας πορεία και οδηγούμε τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό τομέα. Η τεχνολογική αναβάθμιση αποτελεί προτεραιότητα μας και σε αυτό επενδύουμε, αναπτύσσοντας περαιτέρω τα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης μας, για εξάλειψη των χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών. Στόχος μας, είναι οι πελάτες μας να συνεχίσουν απρόσκοπτα να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς και της κοινωνίας. Με πελατοκεντρική προσέγγιση και εξατομικευμένη εξυπηρέτηση υποστηρίζουμε το διαχρονικό μας ρόλο που δεν είναι άλλος από το να παρέχουμε ασφάλεια και προστασία στους πελάτες μας απέναντι στους κινδύνους και τα αναπάντεχα της ζωής.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.