1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Συνεντεύξεις
  6. »
  7. Κυριάκος Τυλλής: «Για εμάς ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής είναι το Α και...

Κυριάκος Τυλλής: «Για εμάς ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής είναι το Α και το Ω» – Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον CEO της Κόσμος Ασφαλιστικής!

Κυριάκος Τυλλής: «Για εμάς ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής είναι το Α και το Ω» – Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον CEO της Κόσμος Ασφαλιστικής!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στη σημερινή εποχή, με το τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον και τις πολλαπλές προκλήσεις, ο ρόλος του ηγέτη μίας ασφαλιστικής εταιρείας είναι πιο καίριος από ποτέ, αφού είναι αυτός που θα θέσει τη στρατηγική και θα πάρει τις αποφάσεις που θα επιτρέψουν στον οργανισμό να ανταπεξέλθει τις δυσκολίες και να οδηγηθεί στην επιτυχία.

Θέλοντας λοιπόν να μεταφέρουμε, σε επαγγελματίες του κλάδου και καταναλωτές, το κλίμα που επικρατεί στις διευθύνσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, ξεκινούμε σήμερα μία νέα σειρά συνεντεύξεων όπου δίνουμε τον λόγο και συζητάμε όλες τις εξελίξεις με τους επικεφαλής των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Αρχή κάνουμε σήμερα φιλοξενώντας τον κ. Κυριάκο Τυλλή, Διευθύνων Σύμβουλο της Κόσμος Ασφαλιστικής, όπου συζητάμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες, τον πληθωρισμό που επηρεάζει άμεσα τις εταιρείες του Γενικού Κλάδου αλλά και θέματα όπως η ασφαλιστική συνείδηση, η τεχνολογία και ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή σήμερα.

Τι σημαίνει για μία ασφαλιστική εταιρεία να δραστηριοποιείται σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον που ζούμε τα τελευταία χρόνια; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει;

Ο ρόλος μιας ασφαλιστικής εταιρείας είναι κομβικός για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας και βιωσιμότητας τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε περιόδους τεράστιας αβεβαιότητας και ανησυχίας. Η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού καθώς και η άνοδος των επιτοκίων έχει προκαλέσει μείωση της αγοραστικής δύναμης καταναλωτών και επιχειρήσεων με την ανάγκη για ασφάλιση και μεταφορά του κινδύνου οικονομικών ζημιών να κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ.

Θύμα όμως της άνευ προηγούμενου ανόδου των τιμών είναι και οι ασφαλιστικές εταιρείες, όπου καλούνται να διαχειριστούν τις σημαντικές αυξήσεις στα λειτουργικά τους έξοδα και έξοδα από απαιτήσεις, καθώς και τη δυσκολία αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων λόγω του έντονου ανταγωνισμού και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης του Κύπριου καταναλωτή.

Ταυτόχρονα, μια ασφαλιστική επιχείρηση καλείται να διαχειριστεί τα διαθέσιμα κεφάλαια της με στόχο τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων αλλά και τη διατήρηση της απαραίτητης ρευστότητας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της που αφορούν κυρίως απαιτήσεις πελατών. Όπως αντιλαμβάνεστε, όταν το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό, η προσπάθεια αυτή γίνεται πολύ δύσκολή. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι η αύξηση των επιτοκίων η οποία προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις χρηματοοικονομικές αγορές. Οι αρνητικές αποδόσεις που παρουσιάζουν τα χαρτοφυλάκια επενδύσεων, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο μιας ασφαλιστικής, προσθέτοντας ακόμη ένα βραχνά για τη διατήρηση των καλών αποτελεσμάτων και αναγκάζοντας τη διεύθυνση σε αναθεώρηση της στρατηγικής της Εταιρείας για διασφάλιση της κερδοφορίας από ασφαλιστικές εργασίες.

Επιπρόσθετα, η προσπάθεια αυτή γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού, αφού τα κόστη της Εταιρείας έχουν αυξηθεί και η οικονομική κατάσταση της αγοράς δεν επιτρέπει σημαντικές αναπροσαρμογές τιμών καθώς αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την ήδη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.  

Είστε μία εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Τι σημαίνει αυτό για την ίδια εταιρεία και πιο μήνυμα πρέπει να στέλνει στους ασφαλισμένους σας;

Το γεγονός ότι η Εταιρεία μας είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ εξασφαλίζει διαφάνεια και αξιοπιστία. Ως εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία, εποπτευόμαστε όχι μόνο από την Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών αλλά και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Αυτό από μόνο του αποτελεί εγγύηση προς το κοινό για την αξιοπιστία της Εταιρείας, καθώς οι απαιτήσεις της ΕΚΚ ειδικά σε θέματα που άπτονται της εταιρικής διακυβέρνησης είναι πολύ ψηλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γιάννα Ταλιώτη: «Στην Κόσμος εξαλείφουμε τη διαφορά στις αμοιβές των φύλων που εργάζονται στην ίδια θέση»

Επιπρόσθετα,  τα οικονομικά αποτελέσματα καθώς και άλλες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την Εταιρεία είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα προς το κοινό μέσω της ιστοσελίδας μας αλλά και μέσω της σελίδας του χρηματιστηρίου, αφού υποχρεούμαστε να ενημερώνουμε άμεσα το επενδυτικό κοινό μέσω ανακοινώσεων.

Πως ήταν μέχρι σήμερα το 2022 για την Κόσμος Ασφαλιστική και ποιοι είναι οι στόχοι σας τόσο για το 2023 όσο και για τα επόμενα χρόνια;

Το 2022 για εμάς μέχρι και σήμερα είναι μια καλή χρονιά όσο αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα. Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική αγορά και η οικονομία γενικότερα, κατορθώσαμε να παραμείνουμε και κατά το 2022 κερδοφόροι, παρόλες τις ζημιές που παρουσιάστηκαν στο χαρτοφυλάκιο χρηματοοικονομικών επενδύσεων της Εταιρείας.

Πετύχαμε τους στόχους που θέσαμε σαν Διεύθυνση, με κυριότερο τον στόχο για αύξηση του χαρτοφυλακίου Non-Motor της Εταιρείας το οποίο αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Επίσης αξιοποιώντας το νεοσύστατο υποκατάστημα μας στην επαρχία Λάρνακας, κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε καινούριες πελατειακές σχέσεις καθώς και νέες συνεργασίες με ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές της περιοχής.

Πέραν των πιο πάνω, πετύχαμε αύξηση στον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της Εταιρείας κατά 9% συγκριτικά με τον δείκτη κατά το τέλος του προηγούμενου έτους ανεβάζοντας τον σήμερα στο 126%.

Αναφορικά με το 2023, οι στόχοι μας  καθώς και το πλάνο μας επικεντρώνεται κυρίως σε τρείς πυλώνες.

  • Διατήρηση κερδοφορίας
  • Ανάπτυξη εργασιών σε κλάδους που διαχρονικά συνεισφέρουν στην κερδοφορία της εταιρείας μας, όπως είναι ο κλάδος περιουσίας, ατυχημάτων και ευθύνης και
  • Αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της Εταιρείας που θα συνεισφέρει και στα δυο πιο πάνω σημεία.

Για τα επόμενα χρόνια, η Εταιρεία στοχεύει σε περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών μας σε όλες τις επαρχίες.

Λαμβάνοντας υπόψιν τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, τις αλλαγές των καταναλωτικών τάσεων αλλά και το γεγονός ότι η ασφάλιση είναι μία υπηρεσία που πωλείται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ποια είναι κατά τη γνώμη σας η χρυσή τομή αξιοποίησης της τεχνολογίας και διατήρησης του ανθρωπίνου προσώπου μίας ασφαλιστικής εταιρείας σήμερα;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι μονόδρομος και είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει να εξελίσσεται επηρεάζοντας άμεσα  και την αγοραστική συμπεριφορά του καταναλωτή. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και την ασφαλιστική βιομηχανία και τον τρόπο αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Digital Ασφάλιση αποτελεί τρανό παράδειγμα της εξέλιξης της τεχνολογίας στον ασφαλιστικό κλάδο και εκτιμώ ότι αργά ή γρήγορα θα αποτελεί ένα κανάλι διανομής προϊόντων για τις πλείστες Εταιρείες, όπως έγινε εξάλλου και στο εξωτερικό.

Όμως, παρόλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, είμαι της άποψης ότι το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου δεν θα πάψει να υφίσταται. Απλά ο επαγγελματίας ασφαλιστής θα πρέπει να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί αξιοποιώντας την τεχνολογία ως εργαλείο που θα βοηθήσει στην εκτέλεση των εργασιών του. Για παράδειγμα, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην απλοποίηση διαδικασιών που μέχρι σήμερα αποτελούν «ταλαιπωρία» για τον καταναλωτή. Ο καταναλωτής του σήμερα απαιτεί απλοποίηση και αμεσότητα και η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει σε αυτό ανοίγοντας την πόρτα σε ένα νέο πελατολόγιο.

Σίγουρα, η αγορά ενός ασφαλιστικού προϊόντος δεν είναι όσο απλή είναι για παράδειγμα η αγορά ενός αεροπορικού εισιτηρίου που στις μέρες μας πραγματοποιείται σε δευτερόλεπτα από τον καναπέ του σπιτιού μας. Η σωστή πώληση ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου απαιτεί ανάλυση των αναγκών του πελάτη, σωστή αξιολόγηση του προς ασφάλισης κινδύνου και επεξήγηση πολύπλοκων και πολλές φορές δυσνόητων όρων. Για αυτό ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής στην πώληση ασφαλιστικών προϊόντων. Υπάρχουν φυσικά και τυποποιημένα απλά προϊόντα που η τεχνολογία κάνει την προώθηση τους πολύ ευκολότερη και γρήγορη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γιάννα Ταλιώτη: «Στην Κόσμος εξαλείφουμε τη διαφορά στις αμοιβές των φύλων που εργάζονται στην ίδια θέση»

Οπότε θα έλεγα ότι η χρήση τομή είναι ένα συνδυασμός προσωπικής επαφής και χρήσης της τεχνολογίας για απλοποίηση των διαδικασιών όπου αυτό είναι δυνατό.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που δημιούργησε ο πληθωρισμός για τον κλάδο περιουσίας, είναι πως οι εταιρείες θα χειριστούν με τους πελάτες τους το θέμα τις υποασφάλισης λόγο αύξησης στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών. Πως χειρίζεστε το θέμα αυτό σαν εταιρεία;

Η υποασφάλιση ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα του κλάδου μας. Ο πληθωρισμός και η σημαντική αύξηση των κατασκευαστικών υλικών έχει επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση. Ως εταιρεία έχουμε προχωρήσει σε ενημέρωση των ασφαλιστικών αντιπροσώπων μας για τις πιθανές επιπτώσεις που ο πληθωρισμός μπορεί να έχει σε ένα ασφαλιστήριο περιουσίας, παροτρύνοντας τους να ενημερώσουν τους πελάτες τους ότι η αναπροσαρμογή των ασφαλισμένων ποσών είναι αναγκαία στις πλείστες των περιπτώσεων.

Η ίδια ενημέρωση γίνεται και προς τους πελάτες που ανανεώνουν τα ασφαλιστήρια τους με την Εταιρεία μας. Ως Εταιρεία έχουμε αγγίξει πολλές φορές το θέμα τις υποασφάλισης καθώς είναι κάτι που βλέπουμε να υπάρχει γενικότερα. Ο καταναλωτής στην προσπάθεια του να εξοικονομήσει κόστος ή λόγω μη σωστής πληροφόρησης βρίσκεται πολλές φορές εκτεθειμένος στον κίνδυνο της υποασφάλισης.

Σαν Εταιρεία σε αρκετές περιπτώσεις απαιτήσεων και όταν αυτό είναι δυνατό, αγνοούμε τον όρο της υποασφάλισης. Την ίδια ώρα όμως προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο μας για την σημαντικότητα της σωστής ασφαλιστικής κάλυψης καθώς και για τις συνέπειες της υποασφάλισης.

Επίσης ένα μεγάλο θέμα, στον κλάδο αυτοκινήτου αυτή τη φορά, είναι το αυξημένο κόστος των απαιτήσεων λόγο αυξήσεων στις τιμές των υλικών βαφής και των ανταλλακτικών με το ερώτημα να είναι αν έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Τι έκανε μέχρι σήμερα η εταιρεία σας και πως προσεγγίζει το θέμα αυτό για το άμεσο μέλλον;

Ο συνδυασμός της πανδημικής κρίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει πραγματικά εκτοξεύσει τις τιμές σε επίπεδα δυσβάστακτα για τους καταναλωτές. Αυτό έχει επηρεάσει και τις τιμές ανταλλακτικών όπως επίσης και την δυνατότητα εξεύρεσης εξαρτημάτων για άμεση χρήση. Ως εταιρεία παρακολουθούμε στενά την απόδοση και αναλύουμε τα νέα δεδομένα που προκύπτουν σε όλους του κλάδους και ιδιαίτερα του κλάδου μηχανοκινήτων οχημάτων ο οποίος έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται να προβούμε σε βεβιασμένες ενέργειες προτού ολοκληρωθούν οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη.  Ταυτόχρονα στόχος μας είναι  καθώς η οποιαδήποτε απόφαση παρθεί, να διαφυλάττει και τα συμφέροντα των πελατών μας.

Πόσο σημαντικός είναι ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής για την Κόσμος Ασφαλιστική και τι ενέργειες κάνετε για να τους ενισχύσετε ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας;  

Η Κόσμος είναι μια καθαρά πρακτοριακή ασφαλιστική εταιρεία. Έχουμε συνεργασία με πέραν των 150 ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που αποτελούν περίπου το 85% της παραγωγής μας. Για εμάς ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής είναι το Α και το Ω και διαχρονικά προσπαθούμε να παρέχουμε «όπλα» και «εργαλεία» που θα κάνουν την ζωή και την εργασία του συνεργάτη μας εύκολη. Είμαστε η πρώτη ασφαλιστική Εταιρεία η οποία το 2014 λάνσαρε εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (mobile app) αποκλειστικά για τους συνεργάτες μας μέσω της οποίας ο ασφαλιστής μπορούσε να εκτελέσει σχεδόν όλες του της εργασίες από το κινητό. Αυτό αποδεικνύει ότι επενδύουμε σημαντικά στην τεχνολογία και πάντοτε με γνώμονα τις ανάγκες των συνεργατών μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γιάννα Ταλιώτη: «Στην Κόσμος εξαλείφουμε τη διαφορά στις αμοιβές των φύλων που εργάζονται στην ίδια θέση»

Αδιαμφισβήτητα η τεχνολογία δεν σταμάτα να εξελίσσεται και η εξέλιξη της είναι εμφανής  στην καθημερινότητα μας. Σήμερα, ως Εταιρεία βρισκόμαστε στα τελικά στάδια δοκιμών ενός νέου συστήματος διεκπεραίωσης ασφαλιστικών εργασιών το οποίο θα απευθύνεται όχι μόνο στο προσωπικό αλλά και στους συνεργάτες μας. Η ομάδα του τμήματος πληροφορικής της εταιρείας μας, έχει δημιουργήσει ένα νέο μοντέρνο σύστημα το οποίο θα επιτρέπει την πραγματοποίηση των εργασιών ενός ασφαλιστή, από την πώληση ενός προϊόντος, την τροποποίηση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου μέχρι και την είσπραξη του, εύκολα, άμεσα και από παντού. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αγκαλιαστεί από τους συνεργάτες μας και η ανατροφοδότηση που θα έχουμε θα μας βοηθήσει να το εξελίξουμε ακόμη περισσότερο.

Σε συνέντευξη σας στο παρελθόν μιλήσατε για την καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης στην Κοινωνία και είναι γενική παραδοχή ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν. Τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα σαν εταιρεία και ποια τα σχέδια σας στο μέλλον για τον τομέα αυτό;

Είναι γεγονός ότι αναφέρομαι συχνά στην καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης στην Κύπρο γιατί είναι ένα θέμα που θεωρώ υστερούμε σημαντικά. Ως κοινωνία, δυστυχώς βλέπουμε την ασφάλιση ως αναγκαίο κακό και όχι ως ένα εργαλείο που προστατεύει τον ασφαλισμένο από οικονομική ζημία ή καταστροφή συνεπεία κάποιου αναπάντεχου γεγονότος. Αυτό για να αλλάξει χρειάζεται χρόνος και συχνή ενημέρωση. Είναι σημαντικό ο καταναλωτής να αντιληφθεί την ύψιστη συνεισφορά της ασφαλιστικής βιομηχανίας σε καθημερινά θέματα όπως για παράδειγμα στη διασφάλιση πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, στη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης εργασίας μετά από καταστροφικά γεγονότα, την ηρεμία που προσφέρει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε έναν επιχειρηματία που πιθανόν να έχει επενδύσει την ζωή του όλη στη μικρή του επιχείρηση και θα πρέπει να μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια του εάν συμβεί το αναπάντεχο.

Ως Εταιρεία προγραμματίζουμε κάποιες δράσεις για ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη της σωστής ασφαλιστικής κάλυψης με πραγματικά παραδείγματα, κάτι που θεωρούμε θα βοηθήσει, ειδικότερα τους νέους, να αντιληφθούν ότι η ασφάλιση είναι σύμμαχος τους και απαραίτητη ασπίδα προστασίας, ειδικότερα σε δύσκολα οικονομικά εποχές.

Γίνετε μεγάλος λόγος τα τελευταία χρόνια για πιθανές συγχωνεύσεις ή εξαγορές εταιρειών. Πόσο ενδιαφέρει την Κόσμος Ασφαλιστική ένα τέτοιο σενάριο; Ναι είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο να προκύψουν εξαγορές και συγχωνεύσεις και όχι άδικα. Το συνεχές εναλλασσόμενο οικονομικό περιβάλλον, τα αυξημένα κόστη για σκοπούς συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος της αγοράς της Κύπρου, καθιστά δύσκολη την ανάπτυξη και πολλές φορές τη βιωσιμότητα μικρών Εταιρειών. Ως εκ τούτου, η συγχώνευση δύο ή και περισσοτέρων εταιρειών αυτόματα δίνει μια άλλη δυναμική στην νέα οντότητα που θα δημιουργηθεί. Αυτό είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να πραγματοποιείται σε επίπεδο αντασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη. Ως Εταιρεία είμαστε ανοικτοί να εξετάσουμε οποιανδήποτε πρόταση συγχώνευσης και δεν θα είμασταν ενάντια εάν το «πάντρεμα» θα έδινε νέα προοπτική και δυναμική στην

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.