1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Ηπιότερη οικονομική απειλή το τελευταίο κύμα COVID-19 σύμφωνα με την Swiss...

Ηπιότερη οικονομική απειλή το τελευταίο κύμα COVID-19 σύμφωνα με την Swiss Re

Ηπιότερη οικονομική απειλή το τελευταίο κύμα COVID-19 σύμφωνα με την Swiss Re
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Με πολλές χώρες της Ευρώπης να βιώνουν επί του παρόντος μια χειμερινή αναζωπύρωση των κρουσμάτων και των περιορισμών της πανδημίας, αναλυτές της Swiss Re διαβεβαίωσαν ότι αυτό το πρόσφατο κύμα αποτελεί λιγότερο σοβαρή απειλή για την οικονομική δραστηριότητα από τα προηγούμενα.

Η αισιοδοξία του αντασφαλιστή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ανοσίας του πληθυσμού στις πληγείσες χώρες, καθώς και στην ισχυρότερη ανάπτυξη και τις αγορές εργασίας, καθώς και στην καλύτερη εξοικείωση με τα μέτρα για τον ιό μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Αυστρίας  και των χωρών του νότου, ανέφεραν ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 και με τις νοσηλείες επίσης ν’ αυξάνονται. Σε απάντηση, πολλές κυβερνήσεις έχουν εισαγάγει περαιτέρω περιορισμούς, από τα γνωστά μέτρα όπως μάσκες και lockdowns, μέχρι νέα πειράματα με τα «διαβατήρια εμβολίων».

Εν τω μεταξύ, η παραλλαγή Omicron έχει προκαλέσει αύξηση της αβεβαιότητας παγκοσμίως και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ωστόσο, η Swiss Re σημειώνει ότι η Ευρώπη εισέρχεται στο τελευταίο κύμα σε μια εποχή που η οικονομική δυναμική είναι ισχυρή, με τις κυβερνήσεις να φαίνονται έτοιμες να παράσχουν περισσότερη δημοσιονομική στήριξη σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Swiss Re: Οι φυσικές καταστροφές στοίχισαν 108 δις στις ασφαλιστικές το 2023

“Η σχέση μεταξύ οικονομικής δραστηριότητας και περιορισμών κινητικότητας έχει αποδυναμωθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς η Ευρώπη έχει προσαρμοστεί στη ζωή με τον ιό”, ανέφεραν αναλυτές της Swiss Re.

«Οι εταιρείες είναι καλύτερα λειτουργικά εξοπλισμένες (π.χ. εργάζονται από το σπίτι) και έχουν προσαρμόσει επιχειρηματικά μοντέλα (π.χ. εστιατόρια σε καταστήματα τροφίμων), ενώ οι καταναλωτές έχουν επίσης προσαρμοστεί (π.χ. ηλεκτρονικό εμπόριο).

“Κατά την άποψή μας, οποιαδήποτε αυστηροποίηση των περιορισμών θα είναι λιγότερο ενοχλητική για το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυτή τη φορά. Επιπλέον, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, σε συνάρτηση με τις μειωμένες ώρες και τα όρια χωρητικότητας θα επιτρέψουν στις υπηρεσίες να συνεχίσουν να λειτουργούν, αν και πιο συντηρητικά”.

Παρόλα αυτά, η Swiss Re προειδοποίησε ότι η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών είναι απίθανο να προκαλέσει επανάληψη της μετατόπισης της καταναλωτικής ζήτησης από υπηρεσίες σε αγαθά που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων κυμάτων.

Και αν οι καταναλωτές αποταμιεύσουν αντί να ανακατευθύνουν τις δαπάνες τους, η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να είναι απογοητευτική.

Όσον αφορά το μέλλον, η Swiss Re διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ για το επόμενο έτος στο 4,1% με τον αντίκτυπο από τον πληθωρισμό να παραμένει ασαφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η συνεργασία ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης αναγκαία στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.