1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Insurance Europe: Επιφυλακτικός ο ασφαλιστικός κλάδος σχετικά με την IRRD

Insurance Europe: Επιφυλακτικός ο ασφαλιστικός κλάδος σχετικά με την IRRD

Insurance Europe: Επιφυλακτικός ο ασφαλιστικός κλάδος σχετικά με την IRRD
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο ασφαλιστικός κλάδος της Ευρώπης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις βελτιώσεις που συμφωνήθηκαν σήμερα από τους συννομοθέτες της ΕΕ —το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο— στην οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των ασφαλίσεων (IRRD).

Ωστόσο, η Insurance Europe εξακολουθεί να αμφισβητεί την ανάγκη για μια τόσο εκτεταμένη ρύθμιση, δεδομένης της υφιστάμενης ρύθμισης και των διασφαλίσεων που ισχύουν.

Η IRRD, που προτάθηκε από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – στοχεύει στην περαιτέρω αυστηροποίηση της ρύθμισης του ασφαλιστικού κλάδου και δημιουργεί πρόσθετες εξουσίες για τις αρχές σε περίπτωση πτώχευσης των ασφαλιστών. Η IRRD θα δημιουργήσει σημαντικό πρόσθετο λειτουργικό φόρτο για πολλές εταιρείες και απαιτεί τη σύσταση αρχών εξυγίανσης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Παρέχει επίσης νέες εξουσίες στις εν λόγω αρχές και στις υφιστάμενες εποπτικές αρχές με το να παρεμβαίνουν στις δραστηριότητες μιας εταιρείας, ακόμη και όταν αυτή πληροί όλες τις εκτεταμένες απαιτήσεις της Φερεγγυότητας II.

Ο Angus Scorgie, Επικεφαλής της προληπτικής ρύθμισης και διεθνών υποθέσεων και αντασφαλίσεων της Insurance Europe, δήλωσε:

«Ο ασφαλιστικός κλάδος συμμερίζεται το στόχο της οδηγίας να εξασφαλίσει πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας των καταναλωτών. Ωστόσο, παραμένουμε επιφυλακτικοί όσον αφορά την προστιθέμενη αξία της οδηγίας, διότι το καθεστώς προληπτικής εποπτείας Φερεγγυότητας II διασφαλίζει ήδη ότι οι αντισυμβαλλόμενοι προστατεύονται πολύ καλά και ότι οι εποπτικές αρχές έχουν την εξουσία να αντιμετωπίζουν τους περιορισμένους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που παρουσιάζει ο ασφαλιστικός τομέας. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε το κόστος και τις επιβαρύνσεις που θα προσθέσει για τις εταιρείες κατά το επόμενο στάδιο των τεχνικών συνομιλιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς οι ασφαλιστικές συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ

Η Insurance Europe έχει ζητήσει στο παρελθόν διαβεβαιώσεις ότι η IRRD δε θα υπερβεί τα διεθνή πρότυπα και δε θα δημιουργήσει περιττή επιβάρυνση στον κλάδο.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Χρύσα Πράντζαλου

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.