1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Insurance Europe: Απαντά στη διαβούλευση της EIOPA για το Value for...

Insurance Europe: Απαντά στη διαβούλευση της EIOPA για το Value for Money

Insurance Europe: Απαντά στη διαβούλευση της EIOPA για το Value for Money
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Insurance Europe απάντησε στη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) σχετικά με τη μεθοδολογία της για την ανάπτυξη δεικτών αναφοράς για την αξία των χρημάτων (Value for Money – VfM).

Η διασφάλιση της VfM των επενδυτικών προϊόντων με βάση την ασφάλιση (IBIPs) είναι σημαντική για τον κλάδο. Ο σχεδιασμός και η διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων, τονίζει η Insurance Europe, υπόκειται ήδη σε ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο παρέχει ήδη υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και, το σημαντικότερο, δίνει ήδη τη δυνατότητα στις εθνικές αρμόδιες αρχές (ΕΑΑ) να διαθέτουν επαρκείς εξουσίες και εργαλεία για να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται.

Η Insurance Europe ανησυχεί ότι η προσέγγιση της EIOPA για τους δείκτες αναφοράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη ποικιλομορφία προϊόντων και μειωμένο ανταγωνισμό στην αγορά. Η αυξημένη εστίαση στο κόστος αντί για την ποιότητα και την ποικιλομορφία, θα δυσχεράνει την πρόσβαση των καταναλωτών σε προϊόντα που ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες τους, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία. Αυτό δεν θα ενθάρρυνε τους καταναλωτές που αποφεύγουν τον κίνδυνο να βρουν την αυτοπεποίθηση να επενδύσουν και, ως εκ τούτου, δεν θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού κενού στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  H πρόεδρος της EIOPA συζητά τον ζωτικό ρόλο των ασφαλιστικών στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής

Είναι πολύ καλό να επιθυμούν οι εποπτικές αρχές να αναπτύξουν εργαλεία για την παρακολούθηση της αγοράς και την εφαρμογή της εποπτείας και διακυβέρνησης των προϊόντων (POG). Ωστόσο, τα εργαλεία αυτά πρέπει να παραμείνουν εντός της αποκλειστικής αρμοδιότητας της εποπτείας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές συνέπειες στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον εφαρμοστούν, τα εργαλεία αυτά δεν θα πρέπει να οδηγούν σε περισσότερη συλλογή δεδομένων ή περισσότερη γραφειοκρατία για τους κατασκευαστές προϊόντων, ούτε να δημοσιοποιούνται ούτε να χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των προϊόντων.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η προσέγγιση της EIOPA υπερβαίνει την απλή εποπτεία της αγοράς, δεδομένου ότι οι κατασκευαστές προϊόντων θα πρέπει να ενσωματώσουν τους δείκτες αναφοράς στη διαδικασία POG. Η EIOPA συλλέγει ήδη περισσότερα δεδομένα από τις ασφαλιστικές εταιρείες στο πλαίσιο ενός σύνθετου “πιλοτικού προγράμματος δεδομένων” σχετικά με τα προϊόντα πολλαπλών επιλογών (MOP), ενώ πολλά δεδομένα είναι ήδη διαθέσιμα μέσω των αναφορών του Solvency II, των εθνικών αναφορών και του εγγράφου βασικών πληροφοριών (KID) των PRIIPs. Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι η EIOPA ενδέχεται να δημοσιεύσει τους δείκτες αναφοράς VfM στο μέλλον, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές και να οδηγήσει σε κινδύνους φήμης για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η EIOPA τεστάρει τις ασφαλιστικές

Εξάλλου, η πρωτοβουλία αυτή επικαλύπτεται με τις συζητήσεις σχετικά με τη Στρατηγική Επενδύσεων Λιανικής (RIS), για την οποία δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία πολιτική απόφαση. Αυτή η αναντιστοιχία δημιουργεί σύγχυση στην αγορά.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.