1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Insurance Europe: Ανησυχία σχετικά με τα φορολογικά σχέδια της ΕΕ

Insurance Europe: Ανησυχία σχετικά με τα φορολογικά σχέδια της ΕΕ

Insurance Europe: Ανησυχία σχετικά με τα φορολογικά σχέδια της ΕΕ
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στις 24 Ιανουαρίου, η Insurance Europe μοιράστηκε τις απόψεις της σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Επιχειρήσεις στην Ευρώπη: πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος (BEFIT)». Ενώ ο ασφαλιστικός κλάδος υποστηρίζει τον στόχο της εναρμόνισης των κανόνων φορολογίας εταιρειών σε ολόκληρη την ΕΕ, εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το τρέχον σχέδιο οδηγίας της ΕΕ.

Ο ασφαλιστικός κλάδος ανησυχεί για την αλληλεπίδραση μεταξύ του προτεινόμενου ευρωπαϊκού πλαισίου και της υφιστάμενης νομοθεσίας, ιδίως της οδηγίας της ΕΕ για την ελάχιστη φορολογία εταιρειών και της οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων ανά χώρα (CbCR).

Σημειώνει επίσης ότι η σχέση μεταξύ του BEFIT και του ήδη εφαρμοζόμενου Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS) 17 και 9 δεν είναι σαφής και πρέπει να εξεταστεί πριν από την έγκριση του σχεδίου οδηγίας.

Η Insurance Europe ζητά ένα όριο στις πιθανές εθνικές προσαρμογές, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ενός εξορθολογισμένου, ευρωπαϊκού, πλαισίου φορολογίας των εταιρειών. Η πρόταση θα πρέπει επίσης να λαμβάνει αποτελεσματικά υπόψη πτυχές που αφορούν ειδικά τον ασφαλιστικό κλάδο, όπως η φορολογική μεταχείριση των τεχνικών αποθεματικών.

Ως εκ τούτου, προκειμένου να επιτευχθεί ένα σαφές και συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο και να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη επιβάρυνση των εταιρειών, ο ασφαλιστικός κλάδος παροτρύνει τους νομοθέτες της ΕΕ να αναβάλουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το BEFIT έως ότου καταστεί σαφής και αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε νομοθετική επικάλυψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς οι ασφαλιστικές συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ

Η Insurance Europe υποστηρίζει την πρωτοβουλία για τη θέσπιση ολοκληρωμένων και ενιαίων φορολογικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εναρμόνιση της φορολογίας των εταιρειών σε επίπεδο ΕΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μειώσεις του διοικητικού φόρτου και του κόστους που συνδέονται με τη συμμόρφωση με τα διαφορετικά φορολογικά συστήματα των κρατών μελών.

Ωστόσο, ο ασφαλιστικός κλάδος υποστηρίζει ότι η προτεινόμενη οδηγία BEFIT θα πρέπει να εγκριθεί μόνο εάν θα επιτύχει αποτελεσματική απλούστευση και τυποποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου φορολογίας εταιρειών.

Η Insurance Europe εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η προτεινόμενη οδηγία ενδέχεται να μην επιτύχει αυτόν τον στόχο, ιδίως στο πλαίσιο του ασφαλιστικού κλάδου και, ως εκ τούτου, αντιτίθεται στην πρωτοβουλία ως έχει τώρα.

Επιπλέον, ορισμένα κράτη μέλη επιβάλλουν πρόσθετους φόρους, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, στις συντάξεις και στα προϊόντα ασφάλισης ζωής. Η Insurance Europe πιστεύει ότι αυτά τα στοιχεία δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς στην ισχύουσα οδηγία BEFIT.

Επιπλέον, μέσω αυτής της πρότασης, ο ασφαλιστικός κλάδος επισημαίνει τις πιθανές προκλήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από την καθυστέρηση της εφαρμογής των διατάξεων που προορίζονται να συμπεριλάβουν το πρόσφατα εγκριθέν Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS) 17 στην πρόταση BEFIT.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η ΕΕ να παραμείνει στην πορεία για την υλοποίηση του Solvency II, ζητά η ασφαλιστική βιομηχανία

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι αρμόδιες αρχές και ο ασφαλιστικός κλάδος διαθέτουν επί του παρόντος το αναγκαίο επίπεδο κατανόησης για την επαρκή αξιολόγηση της προτεινόμενης απλούστευσης. Αυτή η αβεβαιότητα πηγάζει από πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με π.χ. την αλληλεπίδραση μεταξύ της οδηγίας για την ελάχιστη φορολογία εταιρειών και του BEFIT, την ενσωμάτωση των ήδη εφαρμοζόμενων προτύπων IFRS 17 (σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023) και του IFRS 9 για την αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων και τη μελλοντική δομή της μεθόδου κατανομής, καθιστώντας αδύνατη μια συνολική αξιολόγηση αυτή τη στιγμή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εξετάσει πρόσθετες πτυχές που αφορούν ειδικά την ασφάλιση. Ειδικότερα, η πρόταση αναφέρει ρητά ότι το άρθρο 14 (που επιτρέπει εκπτώσεις για τεχνικά αποθεματικά χωρίς περαιτέρω προσαρμογές) υπερισχύει του άρθρου 30 (που γενικά απαγορεύει τις εκπτώσεις για προβλέψεις). Το BEFIT παρουσιάζεται ως κοινό πλαίσιο φορολογίας εισοδήματος εταιρειών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δεν θα υπόκεινται πλέον στον εθνικό φόρο εισοδήματος εταιρειών.

Ωστόσο, η οδηγία δεν εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο το BEFIT θα επηρεάσει τις εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής και υπόκεινται σε εναλλακτικά μοντέλα φορολόγησης, όπως η φορολόγηση των αποδόσεων. Εάν το BEFIT εφαρμοζόταν σε εταιρείες που υπόκεινται σε φορολογία αποδόσεων, θα μπορούσε να διαταράξει τα θεμέλια πάνω στα οποία λειτουργούν ορισμένες επιχειρήσεις, ιδίως συνταξιοδοτικά ταμεία εντός του πεδίου εφαρμογής του BEFIT. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τα άτομα που βασίζονται σε αυτά τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οδηγία IRRD: Οι ασφαλιστικές ζητούν χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της

Ως εκ τούτου, η Insurance Europe συνιστά ανεπιφύλακτα μια ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων για την ενδελεχή εξέταση αυτού του ζητήματος. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι κανόνες GloBE εξακολουθούν να βελτιώνονται και να αναπτύσσονται.

Δεδομένου αυτού του πλαισίου, θα ήταν χρήσιμο να αναβληθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την πρόταση έως ότου οι κανόνες GloBE εφαρμοστούν πλήρως από τις επιχειρήσεις και τις φορολογικές αρχές. Μια προσεκτική ανάλυση της εμπειρίας του δεύτερου πυλώνα θα βοηθούσε στον εντοπισμό τυχόν ελλείψεων ή ελαττωμάτων στην προσέγγιση. Μέχρι τότε, θα αποσαφηνιστεί ο πρωταρχικός αντίκτυπος του IFRS 17 στις ασφαλιστικές συμβάσεις επί των οικονομικών καταστάσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει επαρκή χρόνο για να ενσωματώσει τα πορίσματα στον σχεδιασμό του BEFIT.

Οι ανησυχίες αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την οριστικοποίηση της πρότασης, δεδομένου ότι η αρχή της ομοφωνίας καθιστά τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις ιδιαίτερα δύσκολες.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.