1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Insurance Europe: 7 τομείς βελτίωσης στις ESG προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Insurance Europe: 7 τομείς βελτίωσης στις ESG προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Insurance Europe: 7 τομείς βελτίωσης στις ESG προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Insurance Europe χαιρέτισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας, της ακεραιότητας και της διαφάνειας των δραστηριοτήτων αξιολόγησης του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ESG).

Η σχεδιαζόμενη εισαγωγή ρυθμιστικών προτύπων για τις δραστηριότητες αξιολόγησης, υποστηρίζει, θα πρέπει να βελτιώσει την ποιότητα των πληροφοριών σχετικά με τις αξιολογήσεις ESG και να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες ελλείψεις στην αγορά αξιολόγησης ESG.

Ωστόσο, στην απάντησή της στη διαβούλευση, η προθεσμία της οποίας λήγει στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, η Insurance Europe καθόρισε επτά τομείς βελτιώσεων στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

1. Η συμπερίληψη προϊόντων ανεπεξέργαστων δεδομένων (raw data) ESG στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού αφού όπως και οι αξιολογήσεις ESG, τα δεδομένα ESG είναι εξίσου σημαντικά για τη στήριξη βιώσιμων επενδυτικών στρατηγικών και τη διαχείριση του κινδύνου. Υπάρχει ανάγκη για κοινά πρότυπα και δεσμευτικές προδιαγραφές για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων δεδομένων ESG, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της συγκρισιμότητας.

2. Συμπερίληψη ολόκληρης της ομάδας παρόχων αξιολογήσεων ESG στον κανονισμό — αυτό θα συμβάλει στην αποφυγή δυνατοτήτων καταστρατήγησης της συμμετοχής τρίτων, ιδίως στη διάδοση αξιολογήσεων ESG και δεδομένων ESG μέσω συμφωνιών αδειοδότησης με μη ρυθμιζόμενες εταιρείες του ομίλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Lloyd's of London: Ανεπαρκής σε θέματα ESG, σύμφωνα με έκθεση

3. Απαιτήσεις γνωστοποίησης — Οι υποχρεώσεις γνωστοποίησης πρέπει να ισχύουν πλήρως, ανεξάρτητα από το αν ο χρήστης λαμβάνει την αξιολόγηση απευθείας από τον οργανισμό αξιολόγησης ESG, συνδεδεμένη εταιρεία ή τρίτο μέρος.

4. Διασφάλιση πρόσβασης χωρίς διακρίσεις στις αξιολογήσεις ESG, μεταξύ άλλων και για τους ιδιώτες επενδυτές — Αυτό θα επιτρέψει στους επενδυτές να έχουν περισσότερες γνώσεις σχετικά με τις αξιολογήσεις και θα επιτρέψει στους μικρότερους θεσμικούς επενδυτές και τους ιδιώτες επενδυτές να συμπεριλάβουν καλύτερα τις αξιολογήσεις ΠΚΔ στις επενδυτικές τους αποφάσεις και, για παράδειγμα, πληροφορίες αξιολόγησης της ζήτησης στις επενδυτικές πλατφόρμες.

5. Σαφής ορισμός των «χρηματοπιστωτικών προϊόντων» — Η πρόταση της ΕΚ στερείται σαφούς ορισμού των χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Απαιτεί μόνο, όταν μια αξιολόγηση ESG σχετίζεται με χρηματοπιστωτικό προϊόν, ο πάροχος αξιολόγησης ESG να πληροί τις απαιτήσεις του κανονισμού, χωρίς να ορίζει χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

6. Μεταβατικές διατάξεις — Οι προθεσμίες εφαρμογής και οι μεταβατικές περίοδοι θα πρέπει να επιλεγούν έτσι ώστε οι οργανισμοί της ΕΕ και οι οργανισμοί εκτός ΕΕ να μπορούν να δημιουργήσουν τις αναγκαίες νομικές οργανωτικές δομές.

7. Κίνδυνος συγκέντρωσης της αγοράς με ολιγοπωλιακές δομές — Η αγορά αξιολογήσεων ESG και δεδομένων παρουσιάζει ήδη λίγους μεγάλους παράγοντες παράλληλα με μικρότερες εξειδικευμένες εταιρείες. Για να αποφευχθεί παρόμοια συγκέντρωση της αγοράς που παρατηρείται στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, ο κανονισμός δεν θα πρέπει να επιβάλλει περιορισμούς τιμών, γεγονός που θα οδηγούσε μικρότερες ή νέες εταιρείες να θεωρούν ότι μια επένδυση σε τέτοια δεδομένα και δομή υποδειγμάτων δεν θα άξιζε τον κόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η ΕΕ να παραμείνει στην πορεία για την υλοποίηση του Solvency II, ζητά η ασφαλιστική βιομηχανία

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.