1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Η θέση της Insurance Europe για την αναθεώρηση της Φερεγγυότητας II

Η θέση της Insurance Europe για την αναθεώρηση της Φερεγγυότητας II

Η θέση της Insurance Europe για την αναθεώρηση της Φερεγγυότητας II
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Insurance Europe δημοσίευσε σήμερα τα βασικά της μηνύματά σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του πλαισίου προληπτικής εποπτείας φερεγγυότητας ΙΙ και της προτεινόμενης οδηγίας για την ανάκτηση και εξυγίανση των ασφαλιστικών εταιρειών (IRRD).

Σύμφωνα με την Insurance Europe, η Φερεγγυότητα II έχει καταφέρει να προσφέρει πολλά οφέλη από όσα αναμενόταν πριν την εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιακών απαιτήσεων βάσει κινδύνου, των πολύ υψηλών προτύπων διαχείρισης κινδύνων και διακυβέρνησης, καθώς και της εκτεταμένης εποπτικής και δημόσιας υποβολής εκθέσεων.

Ωστόσο συνεχίζει, το πλαίσιο απαιτεί ορισμένες βελτιώσεις , καθώς δεν αντικατοπτρίζει σωστά το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο των ασφαλιστών. Αυτό έχει ως αποτελέσματα τις υπερβολικές κεφαλαιακές επιβαρύνσεις και τη μεταβλητότητα της φερεγγυότητας. Έχει επίσης δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό και, σε ορισμένες περιπτώσεις περιττό, λειτουργικό βάρος για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Όπως τονίζει η Insurance Europe, οι ελλείψεις αυτές έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους και περιορίζουν την ικανότητα του ασφαλιστικού τομέα να συμβάλει στις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπονομεύουν επίσης, σύμφωνα με τον οργανισμό, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ασφαλιστικών εταιρειών, τη φυσική ικανότητά τους να προσεγγίζουν μακροπρόθεσμα τα προϊόντα και τις επενδύσεις και την ικανότητά τους να αποφεύγουν την προκυκλική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Οι σωστές αλλαγές θα οδηγήσουν, συνολικά, σε δικαιολογημένη και αναγκαία μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων και της μεταβλητότητας.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς οι ασφαλιστικές συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της φερεγγυότητας ΙΙ περιλαμβάνουν ορισμένα χρήσιμα στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για βελτιώσεις. Ωστόσο, περιλαμβάνουν και άλλα στοιχεία που θα υπονόμευαν αυτές τις βελτιώσεις και ορισμένα που θα αύξαναν σημαντικά τον φόρτο εργασίας για τις εταιρείες. Αυτά είτε δεν θα πρέπει να προωθηθούν είτε θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα οδηγία για την ανάκτηση και την εξυγίανση των ασφαλίσεων (IRRD) υπερβαίνουν επίσης τις ανάγκες και, ως εκ τούτου, απαιτούν επίσης σημαντικές αλλαγές.

Τα βασικά μηνύματα της Insurance Europe ομαδοποιούνται στις ακόλουθες τέσσερις περιοχές:

  • Διόρθωση της μεταχείρισης των μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του υπερβολικού κεφαλαίου και της τεχνητής μεταβλητότητας.
  • Βελτίωση της αναλογικότητας και αποφυγή αύξησης του κόστους και των λειτουργικών επιβαρύνσεων.
  • Διατήρηση του SCR ως σημείο εκκίνησης για την εποπτική κλίμακα παρέμβασης.
  • Άλλα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να γίνονται αλλαγές μόνο όταν είναι σαφές ότι το κόστος δεν αντισταθμεί τα πιθανά οφέλη. 

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.