1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αυτοκινηση
  6. »
  7. Η Κύπρος ετοιμάζεται για αυτοκίνητα χωρίς οδηγό!

Η Κύπρος ετοιμάζεται για αυτοκίνητα χωρίς οδηγό!

Η Κύπρος ετοιμάζεται για αυτοκίνητα χωρίς οδηγό!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σειρά επαφών με Εσθονούς αξιωματούχους στον τομέα της τεχνολογίας, της έρευνας και της ψηφιακής πολιτικής είχε την Πέμπτη ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, στο Ταλίν, όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, ο κ. Κόκκινος επισκέφθηκε, επίσης την εταιρεία Αutotek που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας στην αυτοκίνηση.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, μετά την επίσκεψη του στην εταιρεία τεχνολογίας στον τομέα της αυτοκίνησης, o Υφυπουργός είπε ότι «είχαμε την ευκαιρία να μπούμε σε αυτόνομο όχημα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα της εταιρείας και ο σκοπός του οχήματος είναι η μεταφορά των επιβατών χωρίς οδηγό, μόνο με τις συντεταγμένες στο GPS, με τον γεωγραφικό χάρτη.

Η πρόκληση, είπε, στην αυτοκίνηση είναι πώς αυτού του είδους οι τεχνολογίες θα γίνουν καθημερινότητα στις διακινήσεις. Πρόσθεσε ότι σε όλες τις γεωγραφίες σήμερα γίνεται προσπάθεια εισαγωγής τέτοιων καινοτόμων προσεγγίσεων στην αυτοκίνηση, οι νομοθεσίες όμως, η σήμανση στους δρόμους και άλλες πρόνοιες που χρειάζονται δεν είναι έτοιμες ακόμα, για αυτό η χρήση τέτοιων οχημάτων γίνεται σε ελεγχόμενους χώρους όπως αεροδρόμια, πάρκα, πανεπιστημιακούς χώρους.

Όμως, ανέφερε, κυρίως στις ΗΠΑ, η πρόκληση είναι να είναι στην καθημερινότητα της λειτουργίας μιας πόλης το αυτόνομο αυτοκίνητο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αντικαταστήσει το συμβατικό αυτοκίνητο από τη μια μέρα στην άλλη. Σημείωσε ότι όμως, η τεχνολογία και η καινοτομία υπάρχουν, είναι θέμα ετοιμότητας της κοινωνίας των υποδομών, των ανθρώπων για να υιοθετηθεί αυτού του είδους την αυτοκίνηση και είναι και πλήρως ηλεκτρικό δεν είναι μόνο αυτόνομο.

Είπε ότι στην Κύπρο μπορούμε να ξεκινήσουμε σε πειραματικό στάδιο και πρόσθεσε ότι «και ίσως να είναι μια από τις εισηγήσεις που θα κάνω σε κάποιο από τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα για να ξεκινήσουμε να το σχεδιάζουμε αυτό, όχι μόνο για την τεχνολογική ετοιμότητα διότι η τεχνολογία υπάρχει, αλλά να δούμε από πλευράς υποδομών της χώρας, σε ελεγχόμενο περιβάλλον σε πρώτο στάδιο μετά και σε θέμα νομοθεσίας και ασφαλιστικών προνοιών που χρειάζονται, και να ξεκινήσει και η Κύπρος να ετοιμάζεται για το αυτόνομο αυτοκίνητο ή την αυτοκίνηση χωρίς οδηγό».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε, ο κ. Κόκκινος είπε ότι ήταν πολύ παραγωγική η συνάντηση με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Ανάπτυξης της Εσθονίας Luukas Ilves πρσοθέτοντας πως η Εσθονία είναι μια χώρα που πρέπει να περηφανεύεται για τις επιτυχίες της τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Είπε ότι υπογράφουν την Παρασκευή σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού της Εσθονίας το Μνημόνιο Συναντίληψης και ότι σήμερα είδαν μέσα από αυτό το Μνημόνιο τι είδους συνέργειες και συνεργασίες μπορούν άμεσα να αναπτύξουν στην Κύπρο.

Ο κ. Κόκκινος είπε ότι του έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση να έρθει τον Ιούνιο στην Κύπρο και θα γίνει προκαταρκτική εργασία για να ξεκινήσουν άμεση συνεργασία στους τομείς της κυβερνοαφάλειας, της εγγραφής πολιτών στο Αρχείο Πληθυσμού με πιο σύγχρονο τρόπο και στο θέμα της εκπαίδευσης των επιστημόνων στις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.

Συναντήθηκε, επίσης, με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής της Εσθονίας. Όπως είπε, «τους εξηγήσαμε τα πλάνα και τις προκλήσεις της χώρας μας και πώς αυτές οι προκλήσεις είναι ευκαιρίες συνεργασίας με το τοπικό οικοσύστημα πληροφορικής και θα τους φιλοξενήσουμε στην Κύπρο, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής εντός Ιουνίου, για ανάπτυξη συνεργασιών». 

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.