1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Κατοικίας 2022
  6. »
  7. Η κάλυψη της Φωτιάς και τι να προσέξω; Τι ισχύει με...

Η κάλυψη της Φωτιάς και τι να προσέξω; Τι ισχύει με την Πυρκαγιά από Δάσος;

Η κάλυψη της Φωτιάς και τι να προσέξω; Τι ισχύει με την Πυρκαγιά από Δάσος;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σχεδόν όλες οι εταιρείες σήμερα έχουν εξειδικευμένα συμβόλαια για την ασφάλιση κατοικίας που περιλαμβάνουν μία πλειάδα από κύριες και συμπληρωματικές καλύψεις. Τη βάση όλων των συμβολαίων όμως αποτελούν τα συμβόλαια Πυρός. Τα απλά συμβόλαια πυρός συνήθως καλύπτουν την πυρκαγιά και κάποιους επιπρόσθετους βασικούς κινδύνους όπως ο κεραυνός και η έκρηξη.

Η κάλυψη της φωτιάς λοιπόν, αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη κάλυψη ενός συμβολαίου ασφάλισης κατοικίας. Ας δούμε τι μας καλύπτει και τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Η κάλυψη

Η κάλυψη της φωτιάς θα αποζημιώσει τις ζημιές στο κτήριο και το περιεχόμενο μας που θα προκληθούν από φωτιά. Η συγκεκριμένη κάλυψη περιλαμβάνει σε κάποιες περιπτώσεις και ζημιές που προκαλούνται από:

  • την κατεδάφιση της ασφαλισμένης κατοικίας με σκοπό την καταστολή της πυρκαγιάς
  • καπνούς που οφείλονται στην πυρκαγιά,
  • ζημιές που θα προκληθούν από τη θερμότητα της πυρκαγιάς και
  • ζημιές που προκαλούνται από την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς 

Ένα σημείο που πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί και να διευκρινίζουμε με τον ασφαλιστικό μας σύμβουλο ή την ασφαλιστική μας εταιρεία είναι εάν το συμβόλαιο μας καλύπτει φωτιά από δάσος.

Με τον όρο «φωτιά από δάσος» εννοούμε φωτιά που επήλθε στην κατοικία μας η οποία εξαπλώθηκε από δάσος ή θάμνους, ή ξερά χόρτα. Αυτή η κάλυψη ήταν συνήθως εξαίρεση στα κλασσικά συμβόλαια «Πυρός & άλλων κινδύνων» με τα περισσότερα προγράμματα κατοικίας των εταιρειών σήμερα να το καλύπτουν κανονικά.

Εξαιρέσεις

Πέραν της φωτιάς από δάσος που σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί εξαίρεση και σε άλλες προσφέρεται ως επιπρόσθετη κάλυψη, υπάρχουν και άλλες συνηθισμένες εξαιρέσεις που αφορούν την κάλυψη της φωτιάς.

Η πιο συνηθισμένη εξαίρεση είναι η αυτοανάφλεξη του ίδιου του αντικειμένου ως αποτέλεσμα δικής του ζύμωσης, θέρμανσης ή υποβολής του σε οποιαδήποτε διαδικασία που περιλαμβάνει την εφαρμογή θέρμανσης.

Επίσης κάτι σημαντικό που θα πρέπει πάντα να διευκρινίζετε είναι εάν το συμβόλαιο σας καλύπτει φωτιά από βραχυκύκλωμα.

Ο κεραυνός

Ο Κεραυνός είναι ένα φαινόμενο που συνήθως το τελικό του αποτέλεσμα είναι η φωτιά και όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια τον καλύπτουν. Ένας παράγοντας που εδώ ίσως διαφοροποιήσει είτε την τιμολόγηση είτε την ανάληψη του κινδύνου, ειδικότερα σε ψηλά κτήρια, είναι η ύπαρξη στο κτήριο αλεξικέραυνου.

Καταληκτικά, η φωτιά αποτελεί από τους σημαντικότερους κινδύνους που απειλούν το σπίτι μας και είναι ένας βασικός λόγος για να το ασφαλίζουμε. Καλύπτεται σε όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που υπάρχουν στην αγορά αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με κάποιους επιμέρους όρους και εξαιρέσεις.

Τέλος όπως πάντα, επειδή τα συμβόλαια και οι όροι τους διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, βεβαιωθείτε ότι θα ενημερωθείτε αναλυτικά από τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή ή την ασφαλιστική σας εταιρεία όπως επίσης ότι θα διαβάσετε τους όρους του συμβολαίου σας.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.