1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. Η ισορροπημένη διατροφή ως παράδοση

Η ισορροπημένη διατροφή ως παράδοση

Η ισορροπημένη διατροφή ως παράδοση
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει η Άννα Κορτέση,

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα παιδιά μας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις διατροφικές μας συνήθειες. Έτσι, ακόμη κι αν φροντίζουμε να τους παρέχουμε υγιεινές επιλογές στο φαγητό τους, είναι απαραίτητο να υιοθετούμε κι εμείς αυτές τις επιλογές. Αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος, έτσι ώστε να προδιαθέτουμε το παιδί μας να τρέφεται ισορροπημένα σε όλη του τη ζωή. Ωστόσο, αν και στη θεωρία κάτι τέτοιο είναι θεμιτό, εντούτοις η δομή της οικογένειας και οι διατροφικές συνήθειες των προηγούμενων γενιών στέκονται εμπόδια σε αυτήν μας την προσπάθεια.

Ποια Λάθη Πρέπει Να Αναθεωρήσουμε

Από παλαιότερες γενιές, έχει επικρατήσει η άποψη πως πρέπει να δίνουμε στο παιδί υπερβολική τροφή καθημερινά. Αυτό το επονομαζόμενο «μπούκωμα» δεν είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό του παιδιού, καθώς το ωθεί στην υπερφαγία και κατ’ επέκταση στην παχυσαρκία.

Ειδικότερα ορισμένες τροφές όπως το βούτυρο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο στο παιδί, όσο κι αν παλιότερα επικρατούσε η άποψη πως μόνο με τέτοιες πολύπαχες λιπαρές τροφές μεγαλώνουν τα παιδιά υγιεινά.

Ένα ακόμη λάθος που κάνουν πολλές μητέρες αλλά και γιαγιάδες σήμερα είναι να αλλοιώνουν τη γεύση των τροφών, σε σημείο που το παιδί δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο γευστικό είναι το γάλα ή το γιαούρτι, φυτικής ή ζωικής προέλευσης, το αυγό ή ακόμη και το νερό. Αντί να δίνετε συνέχεια στο παιδί γάλα με ζάχαρη, μέλι ή κακάο, αφήστε το να συνηθίσει την αγνή γεύση του.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες τροφές. Ακόμη κι αν το παιδί αρχικά παραπονιέται πως η πορτοκαλάδα του δεν είναι γλυκιά, με τον καιρό θα τη συνηθίσει. Γι’ αυτό, μην προσθέτετε άσκοπα ζάχαρη παντού!

Το παιδί πρέπει να μάθει να αγαπά το νερό. Όταν όμως κάθε φορά που ζητάει ένα ρόφημα δεν το παρακινείτε στην κατανάλωση του νερού, είναι λογικό να μην επιλέγει το νερό για να ξεδιψάσει. Αν και κάποια κρύα τσάγια ή βιταμινούχα ποτά ή οι χυμοί μπορεί να είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό, κανένα ποτό δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει το νερό.

Προχωρώντας, είναι σημαντικό να μην καταναλώνει το παιδί υπερβολική ποσότητα αλατιού. Αυτό είναι ένα ακόμη θέμα που πολύ συχνά υποβαθμίζεται στη διατροφή του παιδιού. Εμείς ως γονείς θα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε ελάχιστο αλάτι στο μαγείρεμα και να μην προσθέτουμε φανερά αλάτι στις τηγανητές πατάτες, τη σαλάτα ή και στο τυρί.

Μιας και το παιδί μας θεωρεί πρότυπα διατροφικά, θα πρέπει να φροντίσουμε να ελαττώσουμε το αλάτι που καταναλώνουμε ή και να το αντικαταστήσουμε με πιο υγιεινές επιλογές και μυρωδικά.

Προσέχοντας κάποιες λεπτομέρειες στο φαγητό και βοηθώντας το παιδί να κατανοήσει πόσο νόστιμη μπορεί να είναι η υγιεινή διατροφή, οικοδομούμε τις ιδανικές βάσεις ώστε το παιδί να συνηθίσει μακριά από τα διατροφικά λάθη του παρελθόντος. Με αυτόν τον τρόπο, η πρόοδος που έχει επέλθει σε πολλούς τομείς της κοινωνίας θα μπορέσει να βελτιώσει και τη διατροφή όλων των γενεών, εξαλείφοντας τυχόν λάθη που συνέβησαν παλιότερα!

Πάντα με υγεία

Πηγή: annacortesi.com

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Άννα Κορτέση

Η Άννα Κορτέση – Διαιτολόγος – Κλινικός Διατροφολόγος δουλεύει με μια ποικιλία πελατών καλύπτοντας τους διατροφικούς τους στόχους, ενώ παράλληλα αλλάζει τον τρόπο και την ποιότητα ζωής τους. Με επίκεντρο την ικανοποίηση των απαιτήσεων ενός γεμάτου προγράμματος, η Άννα διδάσκει στους πελάτες της πώς να τρώνε με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες τους.

Η Άννα είναι κάτοχος πρώτου πτυχίου στην Αγωγή Υγείας και Σχεδιασμό-Τεχνολογίας Τροφίμων (BA Home Ec- Food Design and Technology), δεύτερου πτυχίου στην Διαιτολογία και Διατροφή (BSc Dietetics and Nutrition) καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Κλινική Διατροφή (MSc Clinical Nutrition).

Μέρος της εκπαίδευσής της αποτέλεσε η απόκτηση εμπειρίας σε οργανισμούς, σχολεία και ιατρικά κέντρα όπως το Mediterranean Hospital of Cyprus και το Ιατρικό Κέντρο Γαληνός στη Λεμεσό όπου έχει ασχοληθεί με ειδικά προγράμματα διατροφικής υποστήριξης για νοσήματα όπως: σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, αναιμία, τροφικές αλλεργίες, οστεοπόρωση, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος κ.α.

Περισσότερα: www.annacortesi.com

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.