1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Αυτοκινήτου
  6. »
  7. Γιατί αυξήθηκε η ασφάλεια αυτοκινήτου μου; Οι λόγοι πίσω από πιθανή...

Γιατί αυξήθηκε η ασφάλεια αυτοκινήτου μου; Οι λόγοι πίσω από πιθανή αύξηση του ασφαλίστρου σας!

Γιατί αυξήθηκε η ασφάλεια αυτοκινήτου μου; Οι λόγοι πίσω από πιθανή αύξηση του ασφαλίστρου σας!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου δεν παραμένουν σταθερά κατά τη διάρκεια των χρόνων και αποτελούν έναν παράγοντα που όλοι οι καταναλωτές κατά καιρούς διερωτώνται. Γιατί άραγε αυξήθηκε η ασφάλεια του αυτοκινήτου μου;

Για να καταλάβουμε γιατί τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου αυξομειώνονται κατά τη διάρκεια των χρόνων, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πως οι εταιρείες διαμορφώνουν τα ασφάλιστρα στον κλάδο του αυτοκινήτου. Υπάρχουν 3 κύριες κατηγορίες παραγόντων που επηρεάζουν το ασφάλιστρο του αυτοκινήτου σας και θα πρέπει να τους έχετε υπόψη κάθε φορά που ανανεώνετε την ασφάλεια σας.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει παράγοντες που έχουν να κάνουν με εσάς σαν ασφαλισμένο και οδηγό αλλά και με τους υπόλοιπους οδηγούς εάν το συμβόλαιο σας περιλαμβάνει ονομαστικούς οδηγούς. Παράγοντες καθοριστικοί εδώ είναι η ηλικία των οδηγών, η διεύθυνσή του ασφαλισμένου, το ιστορικό απαιτήσεων, οι ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν την οδήγηση κ.α.

Η δεύτερη κατηγορία έχει να κάνει με το ασφαλισμένο όχημα. Εδώ συναντάμε την ηλικία του οχήματος, τον τύπο και την απόδοση του, τη χρήση του αλλά και αν έχει οποιεσδήποτε μετατροπές.

Η τρίτη κατηγορία έχει να κάνει με πιθανές εκπτώσεις που μπορεί να επωφεληθήκαμε στην προηγούμενη ανανέωση. Για παράδειγμα εάν απολαμβάναμε έκπτωσης επειδή είχαμε ασφαλισμένο και το σπίτι μας με την ίδια εταιρεία, και δεν ανανεώσαμε εκείνο το συμβόλαιο τότε πολύ πιθανό η ασφάλεια αυτοκινήτου μας να αυξηθεί στην επόμενη ανανέωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Ο κλάδος αυτοκινήτων πιο ευάλωτος

Ας πάμε όμως να δούμε λίγο πιο αναλυτικά μερικούς από τους λόγους που μπορεί η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας να αυξηθεί.

  • Ηλικία οδηγών: Η ηλικία των οδηγών είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει το ασφάλιστρο σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εταιρείες δεν επιβάλλουν καμία επιβάρυνση εάν όλοι οι οδηγοί είναι μεταξύ 23 με 70 ετών ή 25 με 70. Από τα 70 μας χρόνια και μετά στις περισσότερες εταιρείες θα δούμε το ασφάλιστρο μας να αυξάνετε. Επίσης εάν το συμβόλαιο σας είχε τον όρο «Οποιοσδήποτε οδηγός 23 με 70» θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην ανανέωση αφού θα πρέπει να δηλώσετε ότι θα οδηγεί το αυτοκίνητο άτομο με ηλικία άνω των 70 ετών.
  • Αλλαγή Διεύθυνσης: Υπάρχουν εταιρείες σήμερα που το ασφάλιστρο τους διαφοροποιείται ανάλογα με τη διεύθυνση διαμονής σας. Αυτό συμβαίνει λόγω διαφορετικού κόστους επιδιόρθωσης πολλές φορές μεταξύ των πόλεων. Ακόμη εάν η κατοικία σας γειτνιάζει με δραστηριότητες υψηλού κινδύνου (π.χ. βενζινάδικο, γήπεδο) ίσως και αυτό να επηρεάσει το ασφάλιστρο σας.
  • Απαιτήσεις: Μπορεί να μην είχατε ατύχημα αλλά να είχατε υποβάλει απαίτηση όταν βρήκατε το αυτοκίνητο σας κτυπημένο στο πάρκινγκ με την ασφαλιστική σας να επιδιορθώνει τη ζημιά. Πολλές φορές θεωρούμε ότι η ασφάλεια μας θα αυξηθεί μόνο εάν έχουμε ατύχημα που έχουμε ευθύνη. Το τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα είναι ότι εάν είχαμε οποιασδήποτε μορφής απαίτηση το ασφάλιστρο μας μπορεί να αυξηθεί.
  • Ηλικία Αυτοκινήτου: Για πολλούς το αυτοκίνητο τους είναι κάτι το ιδιαίτερο και το βλέπουν πάντα σαν καινούργιο. Δυστυχώς όμως όπως και οι άνθρωποι και τα αυτοκίνητα μεγαλώνουν και από κάποια ηλικία και μετά αποτελεί παράγοντα που θα επηρεάσει το τελικό σας ασφάλιστρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΗΠΑ: Τα ασφάλιστρα οχημάτων στα ύψη

Τέλος δύο παράγοντες που ο απλός καταναλωτής αγνοεί πολλές φορές είναι πρώτο ότι οι εταιρείες πιθανών κατά διαστήματα να αναθεωρούν τα ασφάλιστρα τους. Αυτό συμβαίνει ιδίως όταν υπάρχει πληθωρισμός με αποτέλεσμα το κόστος επιδιόρθωσης των οχημάτων ή το κόστος περίθαλψης να αυξήθηκε. Αυτό όπως είναι λογικό θα επηρεάσει το κόστος αποζημίωσης των εταιρειών που σε κάποια στιγμή θα τις αναγκάσει να αναθεωρήσουν τα ασφάλιστρα τους.

Ο δεύτερος παράγοντας, και με αυτόν κλείνουμε, έχει να κάνει με πιθανό λάθος είτε ανθρώπινο είτε λόγο ενός συστήματος. Γι’ αυτό τον λόγο το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν αντιληφθούμε κάποια αδικαιολόγητη (για εμάς) αύξηση είναι να μιλήσουμε με τον ασφαλιστικό μας διαμεσολαβητή ή με την ασφαλιστική μας εταιρεία για να διευκρινίσουμε τον λόγο της αύξησης.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.