1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Ελλάδα
  6. »
  7. Εθνική Ασφαλιστική: Σε συζητήσεις για την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής

Εθνική Ασφαλιστική: Σε συζητήσεις για την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής

Εθνική Ασφαλιστική: Σε συζητήσεις για την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ενδιαφέρον από την Uniqa Asigurari του ομώνυμου αυστριακού ασφαλιστικού Ομίλου καταγράφουν τα ρουμανικά μέσα – Η πίεση στα οικονομικά αποτελέσματα της Garanta Asigurari και ο ρόλος του Γιάννη Βάλβη, γνωστός για μία σειρά από deals στη βαλκανική χώρα, με πλέον πρόσφατο αυτό της πώλησης του νερού Aqua Carpatica στην PepsiCo.

Σε συζητήσεις – προχωρημένες κατά πολλούς – με την Uniqa Asigurari του ομώνυμου αυστριακού ασφαλιστικού Ομίλου, για την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής τηςGaranta Asigurari, φέρεται να βρίσκεται η Εθνική Ασφαλιστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ρουμανικά μέσα, μολονότι η Uniqa είναι ακόμα μεγαλύτερη, η διαφορά μεταξύ των δύο μικρού μεγέθους «παικτών» δεν είναι σημαντική και μία πιθανή εξαγορά θα αύξανε το χαρτοφυλάκιο της Uniqa κατά περίπου 50%. Αξίζει να αναφερθεί πως τα αποτελέσματα προ φόρων της Garanta διαμορφώθηκαν στα τέλη του 2021 σε ζημιές 2,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,5 εκατ. ευρώ το 2020. «Η θυγατρική είναι σε διαδικασία επιχειρηματικού ανασχεδιασμού και επανατοποθέτησης στην αγορά της Ρουμανίας. Η διοίκησή της αντιμετωπίζει σημαντικές επιχειρηματικές προκλήσεις, με συνέπεια την πίεση στο οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά παραμένει θετική για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές», επισημαίνεται σε ενημέρωση από την Εθνική Ασφαλιστική.

Garanta δραστηριοποιείται στον τομέα των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εργασιών και λειτουργεί όλους τους κλάδους ασφάλισης. Διαθέτει 19 υποκαταστήματα στις ακόλουθες πόλεις: Βουκουρέστι (6), Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Deva, Iasi, Pitesti, Ploiesti, Oradea, Sibiu, Timisoara και Targoviste. Το δίκτυό της περιλαμβάνει 152 πράκτορες, τέσσερις ασφαλιστικούς συμβούλους, ενώ ασφαλιστικά της προϊόντα πωλούνται μέσω του τραπεζικού δικτύου της Banca Romaneasca, Alpha Bank Romania και First Bank Romania.

Σημειώνεται πως από τις αρχές του περασμένου Απριλίου ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας από την Εθνική Ασφαλιστική, με το CVC Capital Partners να αποκτά ποσοστό 90,01% της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών σε Ρουμανία και Κύπρο.

Ο ρόλος Βάλβη

Ρόλο – κλειδί στις σχετικές διαπραγματεύσεις παίζει ο κ. Γιάννης Βάλβης, γνωστός για μία σειρά από deals στη βαλκανική χώρα, με πλέον πρόσφατο αυτό της πώλησης του 20% της Carpathian Springs, ιδιοκτήτριας του εμφιαλωμένου νερού Aqua Carpatica, στην PepsiCo, ο οποίος κατέχει ποσοστό πέριξ του 5% στην ασφαλιστική εταιρεία.

Έλληνας της διασποράς τρίτης γενιάς, με παππού από τη Σαντορίνη, πατέρα γεννημένο στο Σουδάν και μεγαλωμένος μεταξύ Γενεύης και Αθήνας, ο Γιάννης Βάλβης κατοικεί και επιχειρεί στη Ρουμανία από το 1994. Ήταν η χρονιά που ίδρυσε τη Valvis Holding, υπό την «ομπρέλα» της οποίας τέθηκε η DORNA APEMIN S.A., μία κοινή επιχείρηση με ελληνική, ρουμανική και ελβετική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο. Το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό που ανέβλυζε από την πηγή της Dorna κέντρισε το ενδιαφέρον της Coca – Cola, η οποία το 2002 προχώρησε στην εξαγορά της. Έξι χρόνια αργότερα ο «δαιμόνιος» Έλληνας κατάφερε να πουλήσει στη Lactalis Group έναντι 80 εκατ. ευρώ την Dorna Lactate που παρήγαγε το βιολογικό γάλα LaDorna, διατηρώντας, ωστόσο, το δικαίωμα του brand La Dorna για την αγορά δημητριακών, ενώ το 2015 πούλησε το 2% της Dorna Agri S.A., μία εταιρεία με βιολογικές καλλιέργειες δημητριακών. Προσφάτως, έκλεισε συμφωνία με την PepsiCo για το νερό Aqua Carpatica.

Ο Όμιλος, ωστόσο, έχει πολυσχιδή δράση, με το προιοντικό του χαρτοφυλάκιο να περιλαμβάνει από κρασί (από το 2005 έχει επενδύσει στο οινοποιείο Viti Pomicola Samburesti, ενώ το 2009 λάνσαρε μία σειρά κρασιών με τις ακόλουθες μάρκες: Château Valvis, Domeniile Samburesti και Samburel de Olt), μέχρι και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.