1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Επιτροπή Οικονομικών: Συζήτησε τροποποιήσεις της νομοθεσίας περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών

Επιτροπή Οικονομικών: Συζήτησε τροποποιήσεις της νομοθεσίας περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών

Επιτροπή Οικονομικών: Συζήτησε τροποποιήσεις της νομοθεσίας περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Νομοσχέδια που αφορούν τροποποιήσεις του περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων νόμο, συζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Στη συνεδρία της επιτροπής έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών του ίδιου υπουργείου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ).

Λειτουργία των Βρετανικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων στη Δημοκρατία

Το πρώτο τροποιητικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε αφορούσε την κάλυψη του νομικού κενού που έχει προκύψει σε σχέση με τη λειτουργία των Βρετανικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες λειτουργούσαν υπό καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών μέχρι την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο ισχύει και για τους διανομείς ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας και σταθερότητας της ασφαλιστικής αγοράς, λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιούχων στο πλαίσιο των ασφαλιστικών συμβάσεων.

Το νομοσχέδιο προνοεί ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίες, κατά την ημερομηνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λειτουργούσαν στη Δημοκρατία υπό καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών δύνανται να συνεχίσουν να ασκούν ασφαλιστικές εργασίες που αφορούν:

  • Σε διατήρηση των υφισταμένων ασφαλιστηρίων χωρίς να προβαίνουν σε τροποποιήσεις που αυξάνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά
  • Να προβαίνουν σε διακανονισμό απαιτήσεων, και
  • Να συνεχίσουν να εισπράττουν τα οφειλόμενα ασφάλιστρα και να εκπληρώνουν τις ειλημμένες υποχρεώσεις τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ξεπέρασαν τα €1,2 δις τα ασφάλιστρα της Κυπριακής αγοράς το 2023

Όλα αυτά μέχρι την μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου τους είτε σε κυπριακή ασφαλιστική επιχείρηση, είτε σε άλλη ασφαλιστική επιχείρηση κράτους μέλους που διαθέτει εγκατάσταση στη Δημοκρατία ή που λειτουργεί υπό καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, είτε σε ασφαλιστική επιχείρηση τρίτης χώρας που ασκεί ασφαλιστικές εργασίες εντός της Δημοκρατίας, ή μέχρι τη διευθέτηση των υποχρεώσεών τους έναντι των ασφαλισμένων.

Μπορείτε να δείτε το νομοσχέδιο εδώ

Βελτίωση της διαδικασίας εκκαθάρισης ασφαλιστικής επιχείρησης

Το δεύτερο τροποιητικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε αφορούσε τη διόρθωση των λανθασμένων αναφορών/παραπομπών που υπάρχουν στο άρθρο 318 του βασικού Νόμου με τίτλο «Αναγκαστική διάλυση και εκκαθάριση σε περίπτωση ανακλήσεως της άδειας ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών», οι οποίες δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην εφαρμογή του Νόμου. Σημειώνεται ότι τα λάθη αυτά έγιναν εκ παραδρομής κατά τη σύνταξη του Νόμου.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση της διαδικασίας εκκαθάρισης ασφαλιστικής επιχείρησης σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών.

Μπορείτε να δείτε το νομοσχέδιο εδώ

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση και των δύο θεμάτων σε επόμενη της συνεδρία.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.